Cristiano heeft verder geen inleiding nodig. De Portugese superster werd door de wereldwijde sportpers verkozen tot beste voetballer van 2016. Hiermee troeft hij de twee andere genomineerden, Lionel Messi en Antoine Griezman, af.  

Cristiano Dos Santos Aveiro Ronaldo, geboren te Madeira op 5 februari 1985, bewees voor de vierde keer in zijn carrière de beste voetballer ter wereld te zijn. Met de Champions League en de winst op het EK met Portugal, was de uitslag in juli reeds bekend. Ronaldo brak dit jaar weer decennia-oude records zoals all-time topscorer van Real Madrid, de Champions League en de UEFA Euro.

Cristiano kon niet aanwezig zijn op de uitreiking in Parijs, omdat Real Madrid deze week de halve finale van de wereldbeker voor clubs afwerkt in Japan. De Madrileens delegatie landde gisterenavond op Aziatische bodem.

De Ballon d’Or wordt dit jaar niet meer in naam van de FIFA uitgereikt. Het Franse sportmagazine France Football zal net zoals vóór 2009 de prijs weer zelf toekennen. In Januari zal de FIFA de prijs voor Best Men’s Player of 2016 uitreiken, dit wordt de vervanger van de FIFA Ballon d’Or. Op het gala in Zürich wordt onderandere ook de beste coach, belofte en team van het jaar gevierd.

Ronaldo moet het nog steeds met 1 gouden bal minder doen dan zijn Argentijnse concurrent Lionel Messi.

L.Hendrickx