Real Madrid ging vandaag op jacht naar haar derde trofee van het kalenderjaar. De Madrilenen plaatsten zich vorige week zonder moeite voor de finale van de wereldbeker voor clubs in Yokohoma. De Japanners uit Kashima deden hetzelfde en vervolledigden zo de affiche van de dertiende editie.

De wereldbeker voor clubs wordt sinds 2005 weer georganiseerd door de wereldvoetbalbond FIFA. De winnaars van de zes continentale bekertornooien nemen deel, inclusief de landskampioen van het organiserende land. Real Madrid was door winst van de Champions League rechtstreeks geplaatst voor de halve finale. Kashima is de huidige kampioen van Japan.

 

De Japanse namen die u hier onder zal lezen, komen u even bekend voor als mij. U kent ze niet, ik ken ze niet. Verdienen ze de vermelding? Absoluut.

 

Real Madrid neemt een vliegende start, Benzema staat on-side bij de rebound na het schot van Modric op Sogahata: 1-0. Real Madrid demonstreert in het Nissanstadion. Benzema, Cristiano en Lucas Vazquez zijn de auteurs van enkele prachtige combinaties. De Japanse doelman staat bijzonder scherp in doel.

Na een half uur spelen wordt het duidelijk dat Kashima niets in de pap te brokken heeft in deze finale. Ronaldo haalt zijn trukendoos boven en degradeert enkele Japannertjes tot zijn toeschouwers met voetbalschoenen. De laksheid bij Los Blancos komt hen zoals altijd duur te staan, want net voor affluiten verliest Varane zijn evenwicht in de zestien op de voorzet van Doi, Shilasaki neemt de bal rechtstreeks op de wreef en zet Navas te kijken: 1-1 is de ruststand.

Madrid komt nerveus uit de kleedkamer na het besef dat de Japanse landskampioen op dit moment evenveel aanspraak maakt op de trofee. Vijf minuten na de pauze is de doelpuntenmaker daar weer: Shibasaki haalt van buiten de zestien uit. De balcurve is een onmogelijke opdracht voor señor Keylor: 1-2. Ik zou willen zeggen: “Yokohoma ontploft!”, maar de Japanse supporters hebben zelf geen idee wat er aan de hand is.

Cristiano Ronaldo kan er vandaag zijn beste seizoen ooit van maken. Naast de Champions League, de Euro 2016, UEFA best player, Trofeu di Stefano en de Ballon d’Or, zou zijn derde wereldbeker ook wel mooi staan op zijn palmares. Virtueel ziet hij die dus aan zijn neus voorbij gaan. Als CR7 een prijs ziet wegvliegen, weet iedereen hoe laat het is.

Een half uur voor affluiten scoort de Portugees de gelijkmaker van op de stip na een terechte penalty-overtreding op Vazquez: 2-2. Madrid moet het dan maar in de verlengingen gaan doen, aangezien elke aanval zijn einde kent in de handen van Sogahata. De Japanse doelman heeft voor de wedstrijd duidelijk straffe noedels binnengespeeld. 90 minuten gespeeld: 2-2, verlengingen.

Wat daarna volgt is een Madrileense aardverschuiving met Cristiano als epicentrum – episch-centrum. Negen minuten bezig, of het staat alweer 3-2 in het voordeel van Los Merenguez. De beste speler ter wereld bedankt Karim Benzema voor de dito assist. Even later is het boeken toe voor de gastheren. Ronaldo controleert het gekraakt schot van Toni Kroos en werkt beheerst af met links: 4-2.

Real Madrid boekt zo zijn 37 opeenvolgende ongeslagen wedstrijd en wint de wereldbeker voor clubs voor de tweede keer. Cristiano Ronaldo zet een dikke streep onder zijn Ballon d’Or en zijn seizoen.

L.Hendrickx