Germinal Ekeren, als we het woord Germinal in de mond nemen denken we spontaan aan Germinal Beerschot. Maar voor Germinal Beerschot werd opgericht was er KFC Germinal Ekeren, een stukje verloren gegane geschiedenis, die wij hier even voor u oprakkelen: 

Het begin

KFC Germinal Ekeren, opgericht in 1920, schreef in het begin van haar bestaan niet echt geschiedenis. Het sloot zich zelfs niet aan bij de KBVB. Het speelde 20 jaar bij de socialistische voetbalbond. ‘Huh? Wat?’, denkt u wellicht. Wel, naast de KBVB hebben we nog voetbalbonden in België, allen enkel op amateurclubs gericht. Ze organiseren bekers en toernooien of zelfs competities. De grootste “kleinere” voetbalbond is de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond, waar ongeveer 27.000 leden bij aangesloten zijn en zo’n 665 voetbalploegen. Vroeger waren voetbalploegen ook politiek getint en hadden we een Liberale, Katholieke en Socialistische voetbalbond. Bij die laatste was Germinal Ekeren tot 1940 aangesloten. De dag van vandaag bestaan die 3 voetbalbonden niet meer, de KVV wel. Maar waarom bestaat er in godsnaam een KVV als er een KBVB is? Simpel. Er waren rond de start van de 20ste eeuw veel kleine voetbalbondjes, zoals de Antwerpse, of de Limburgse. Die ondergingen verschillende evoluties. In de jaren 70 kwamen die verschillende instanties samen tot de KVV. Zoals eerder vermeld was Germinal Ekeren lid van de socialistische voetbalbond tot 1940. Vanaf 1940 tot 1942 was het lid van de Vlaamsche voetbalbond (voorloper KVV) om zich dan uiteindelijk aan te sluiten bij de KBVB.

Dat Germinal Ekeren socialistisch was, is vrij duidelijk. Ze waren niet alleen aangesloten bij de socialistische voetbalbond, maar speelden ook met gele en rode kleuren. Tevens is “Germinal” de 7de maand in de Franse Kalender (ten tijde van de revolutie). Germinal stond in die tijd symbool voor de Socialistische Beweging.

Germinal’s weg naar de top

In 1952 speelde FC Germinal Ekeren voor het eerst in haar bestaan in de vierde klasse, waar het twee seizoenen verbleef. Het schommelde tussen provinciaal en 4de klasse. In de jaren tachtig deed Germinal Ekeren wat KFCO Beerschot-Wilrijk nu doet, over de link tussen beiden later meer. Germinal speelde van 1981 tot 1984 in vierde klasse, van 1984 tot 1988 in de derde klasse, in het seizoen 1988/89 in het tweede hoogste niveau om dan vervolgens vanaf 1989 in eerste klasse te spelen. Vanaf dan was de trein vertrokken, want in het seizoen 91′-92′ behaalde KFC Germinal Ekeren de 5de plaats en zo dus Europees voetbal.

Germinal in Europa

In 1991 speelde Germinal één ronde, een heen- en terugwedstrijd tegen het Schotse Celtic. In Schotland eindigde de wedstrijd op een 2-0-overwinning voor Celtic, thuis eindigde de wedstrijd op 1-1, zoals u in onderstaand filmpje kan zien.

In 1995 kon Ekeren zich plaatsen voor de groepsfase van het Intertotovoetbal, het speelde tegen het Zwitserse FC Aarau, tegen het Roemeense U Cluj, het Faeröerse HB Tórshavn en het Noorse Tromsø IL.

Germinal eindigde in het seizoen 95′-96′ op een derde plaats en had zo weer een Europees ticket beet, maar werd in Europa uitgeschakeld door het Oostenrijkse Grazer AK. Germinal won met 3-1 thuis, maar ging op verplaatsing met 2-0 de boot in. Aangezien Grazer op verplaatsing scoorde mochten de Oostenrijkers een ronde verder, het Europees verhaal van Germinal zat er alweer vroegtijdig op. In 1997 ging Ekeren wéér Europa in. Dit keer als bekerwinnaar. Ekeren speelde in haar geschiedenis (voor de fusie) drie keer de finale, waarvan Germinal 1 keer de beker de lucht in mocht steken. Na verlengingen tegen RSC Anderlecht werd het 4-2.

Zo kwalificeerden de Antwerpenaren zich dus voor de “Beker der Bekerwinnaars”. Het won in de eerste ronde tegen het Servische (toen Joegoslavische) Red Star Belgrado. In de tweede ronde moest geel-rood haar meerdere erkennen in VfB Stuttgart.

In 1999 speelde Ekeren nogmaals Europees, nadat het weer 3de werd. Het won tegen FK Sarajevo. maar verloor in de volgende ronde tegen het Zwitserse Servette FC.

1998-sara-germin
Een affiche van Sarajevo – Germinal in de UEFA Cup

Germinal Ekeren wordt Germinal Beerschot

Eind twintigste eeuw kreeg Germinal problemen met haar stadion, er moest een licentie behaald worden. Om die licentie te kunnen behalen moest het Veldwijckpark uitgebreid worden. Die uitbreiding kon niet op steun rekenen van een paar omwonenden (mogen we ze verzuurd noemen?). Volgens de buren zorgde het stadion voor hinder en lag het in natuurgebied. Uitbreiden was onmogelijk, want de buren stapten naar de rechtbank.

Germinal Ekeren zag geen andere oplossing dan te gaan fuseren met buur Beerschot VAC, dat in acute geldnood zat. Het kwam tot een fusie en de Ekerenaars moesten voortaan naar hun ploeg gaan kijken op het Kiel. De naam werd veranderd naar Germinal Beerschot Antwerpen, met als kleuren paars en wit. Er was wel een geel-rode band aan de armen op Ekeren te “herdenken”. Door de oplossing konden zowel Beerschot als Ekeren in 1ste klasse blijven spelen. Op korte termijn een goede zaak denkt u dan, maar van Germinal Beerschot is al lang geen sprake meer. De ploeg draaide enkele seizoenen mee en speelde de bekerfinale, maar dat was het ook wel. Germinal Beerschot werd failliet verklaard. De supporters van de “Ratten” stapten massaal over naar KFCO Wilrijk, dat haar naam veranderde in KFCO Beerschot-Wilrijk. Het huidige “Beerschot” is ondertussen dicht bij een “terugkeer” naar het hoogste niveau.

Toen Germinal Ekeren nog Germinal Ekeren was, versloeg het Antwerp met 2-8 op hun eigen Bosuil, zoals je in onderstaand filmpje kan zien.

 

Ging Ekeren kapot onder de fusie?

Als je het mij vraagt wel ja. Germinal Ekeren verloor haar eigenheid en haar traditie. Maar er was ook geen andere optie als Ekeren nog in eerste wou spelen door de (verzuurde?) buren. Misschien moest er gezocht worden naar een ander stadion en niet naar een fusie, maar de oplossing lag voor het grijpen en dat was fuseren. Germinal ging volledig op in Beerschot, traditie ging verloren. Een terugkeer van de Ekerenaars zit er wellicht niet in, Germinal en haar traditie herdenken dat kunnen we wél.

Als laatste willen we u onderstaand beeldmateriaal niet weerhouden: 

 

Advertentie