Op zondag 16 juli 2017 begint het EK voor de vrouwen in Nederland. 16 landen, verdeeld over 4 groepen, strijden voor de felbegeerde titel. De finale staat gepland op 6 augustus 2017 in de Grolsch Veste te Enschede. In deze rubriek belichten we elke week, tot aan de beginwedstrijd Nederland-Noorwegen, de deelnemende landen per groep. Deze week Groep A; waar onder andere de Derby der Lage Landen en een Scandinavisch onderonsje op het programma staan. 

Nederland:
Als gastvrouwen voor het WEURO 2017 zijn de Oranje Leeuwinnen automatisch gekwalificeerd. Onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman, met Foppe de Haan als rechterhand, hoopt Nederland een succesvol toernooi te organiseren én te spelen. 2x eerder waren de Nederlandse Dames aanwezig op een EK. In 2009 verloren ze de halve finale van Engeland met 2-1, terwijl in 2013 de groepsfase al het eindstation was. Alle groepswedstrijden voor Nederland zijn uitverkocht en worden tevens uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Noorwegen:
Als groepswinnaar van kwalificatiegroep 8 pakte Noorwegen een ticket voor het EK. De dameselftallen van Oostenrijk, Wales, Kazachstan en Israël hadden het nakijken tegen de Noren, die een gerespecteerde naam in het vrouwenvoetbal hebben verworven. 10x eerder was Noorwegen van de partij tijdens een EK, waarin het zich 2x tot Europees Kampioen kroonde (in 1987 & 1993). Onder leiding van de 39-jarige Martin Sjögren proberen de Gresshoppene de tweede plek van 2013 te evenaren.

Denemarken:
Als nummer 2, achter Zweden, van groep 4 kwalificeerde Denemarken zich direct voor het EK. Met 22 doelpunten voor en slechts 1(!) tegen hebben de Deense vrouwen een goede staat van verdienste getoond. De Rød-Hvide waren halve finalist tijdens het vorige EK, waar ze al 8x aan meegedaan hebben. De bondscoach is Nils Nielsen, die geboren is in Groenland. Eerder had hij de jongens van Denemarken onder 18 onder zijn hoede.

België:
Voor het eerst zullen de Belgian Red Flames aanwezig zijn op een Europees Kampioenschap. In een kwalificatiegroep met Engeland, Servië, Bosnië-Herzegovina en Estland werden ze tweede. De bondscoach is oud-voetballer Ives Serneels, hij won met Lierse SK het landskampioenschap in 1996-97. Verder speelde hij voor Westerlo, Denderleeuw en Dessel Sport. Sinds 2010 is Serneels bezig met het vrouwenvoetbal in België. Wellicht dat de Belgen voor een verrassing in deze loodzware groep kunnen zorgen. Ze spelen in elk geval tegen Nederland in een uitverkocht Koning Willem II Stadion.

De wedstrijden van Groep A:
16 juli 2017: Nederland-Noorwegen (Stadion Galgenwaard, Utrecht)
16 juli 2017: Denemarken-België (De Vijverberg, Doetinchem)
20 juli 2017: Nederland-Denemarken (Het Kasteel, Rotterdam)
20 juli 2017: Noorwegen-België (Rat Verlegh Stadion, Breda)
24 juli 2017: België-Nederland (Koning Willem II Stadion, Tilburg)
24 juli 2017: Noorwegen-Denemarken (De Adelaarshorst, Deventer)