Sporting Lissabon is, samen met SL Benfica en FC Porto, een van de drie grote clubs in Portugal. Sporting staat bekend om haar rijke voetbalgeschiedenis én jeugdopleiding. Een van de beste voetballers op dit moment, Cristiano Ronaldo, is er opgeleid, net als Luis Figo, Nani, Ricardo Quaresma en João Moutinho. Jarenlang heeft Sporting met kledingsponsor Puma gespeeld, maar sinds enkele jaren heeft Sporting het Italiaanse Macron als kledingsponsor. Macron staat er om bekend, om samen met voetbalclubs mooie en/of speciale shirts te ontwerpen. Zo ook het nieuwe uitshirt van de 22-voudig Portugees kampioen.

Toegegeven, het nieuwe uitshirt kent bijna fluorescerende gifgroene accenten, iets waar ik nooit vrolijk van word. Maar de betekenis van het shirt, de gedachte die er achter zit en de boodschap maken veel goed. Zoals in de tweet te zien is, is het shirt over het algemeen zwart. De mouwen en de kraag zijn geheel gifgroen, met onder aan de rand vier zwarte strepen. Op de linkerborst staat natuurlijk het logo van Sporting Clube de Portugal en op de rechterborst het logo van kledingsponsor Macron. Beiden zijn ook in het gifgroen. Op het midden van het shirt prijkt het logo van hoofdsponsor NOS, een Portugees mediabedrijf, wat een grote speler is op het gebied van kabeltelevisie, internet en telefonie.

Dieper ingaand op de details van het shirt, zie je dat er een vorm van trots op een speciale manier geprojecteerd is op het nieuwe uitshirt. Onder het logo van SCP staat in Braille (!), het schrift voor blinden, de tekst: ‘Esforço, Dedicação, Devoção e Glória’. Deze vier woorden betekenen vrij vertaald: ‘Inspanning, Toewijding, Devotie en Glorie’. De lijnen op het shirt worden onderbroken door verschillende blokken, Morsecode genoemd. Mocht je deze lijnen met de blokken in Morsecode kunnen afspelen, dan krijg je het clublied van Sporting Lissabon. Met deze extra details, die het karakter van de club weergeven, zullen de spelers van Sporting gaan aantreden in nationale en internationale uitwedstrijden. Ondanks de gifgroene accenten, is het een zeer mooi shirt vol met trots en toewijding.