Feyenoord heeft de eerste prijs van het seizoen binnen na een betere strafschoppenreeks dan tegenstander Vitesse. De Rotterdammers kwamen al vroeg op 1-0, maar wonnen uiteindelijk via penalties. (4-2)

In een wedstrijd die het een en ander nodig had om los te komen schoot Feyenoord uit de startblokken. Binnen een kleine 7 minuten stuurde Tonny Vilhena met een mooie pass Jean-Paul Boëtius op pad. De van KRC Genk overgekomen vleugelspeler kapte zijn man uit, keek goed en legde bal perfect neer bij de instormende Jens Toornstra, die de bal schitterend uit de lucht strak in de hoek schoot. Verder gebeurde er weinig in de eerste helft. Vooral de rechtsbacks van beide elftallen, Kevin Diks en Fankaty Dabo, maakten een zwakke indruk. Aanvallend gebeurde er niet al te veel en zo leek de wedstrijd voort te kabbelen.

Waar de eerste helft wat gezapig oogde, barstte het vuurwerk los in de tweede helft. Niet alleen vielen beide ploegen veel meer aan, Vitesse maakte gelijk na een bizarre situatie.
Na een goede combinatie kwam Tim Matavz het strafschopgebied ingelopen om af te ronden, maar werd neergelegd door Feyenoord-aanvoerder Karim El Ahmadi. Scheidsrechter Danny Makkelie floot niet en liet doorspelen, maar uit de tegenaanval scoorde Nicolai Jørgensen de 2-0. Die werd echter afgekeurd wegens buitenspel, waarna Makkelie aangaf de hulp van de videoscheidsrechter in te roepen. Na het herzien van de beelden werd niet alleen de Feyenoord-goal afgekeurd, ook kreeg Vitesse (overigens geheel terecht) ineens een penalty toegekend voor de eerdere overtreding op Matavz. Na een akkefietje tussen trainer Henk Fraser en Alexander Büttner, waarbij Fraser weer tegen aanvoerder Guram Kashia zei dat Büttner de pingel niet mocht nemen, scoorde de linksback alsnog de penalty: 1-1.

Na dit moment liepen de aanvallen wat meer los en werd de wedstrijd een stuk opener. Feyenoord had nog kansen om te scoren, maar de verdediging van Vitesse lette goed op. Ook Vitesse kwam er nog een aantal keer gevaarlijk uit, maar gescoord werd er niet meer. Feyenoord nam niet alleen de penalties beter, Vitesse nam ze vooral slechter, onder de intimidatie van Vak S. Uitblinker Brad Jones pakte de eerste 2 penalties van Vitesse, waarna Jørgensen de winnende binnenschoot. Zodoende pakken de Rotterdammers in 1,5 jaar zowel de beker, de landstitel en de Johan Cruijff Schaal.

Advertenties