Multimiljardair Stanley Kroenke heeft Alisher Usmanov 525 miljoen pond, zo’n 591 miljoen euro, geboden voor zijn Arsenal-aandelen. Kroenke bezit momenteel 67% van de aandelen van de club, Usmanov 30,4%. De overige 2,6% is in bezit van kleine aandeelhouders. Mocht de deal doorgaan, dan is Kroenke ook van plan om die kleine aandeelhouders weg te werken en zo volledig eigenaar van de club te worden.

Kroenke is momenteel ook al eigenaar van clubs uit andere sporten. Met onder andere de overname van de Colorado Rapids (voetbal, MLS), Colorado Avalanche (ijshockey, NHL), Los Angeles Rams (American football, NFL), Colorado Mammoth (lacrosse, NLL) en de Denver Nuggets (basketbal, NBA) wordt zijn totale vermogen door Forbes geschat op zo’n 6,9 miljard euro.

Een grote groep rijke Arsenal-supporters probeerde eerder al 2 keer om Kroenke uit te kopen met een bod van 2 miljard euro. Hij weigerde en dus kwam er een 3de bod, ditmaal voor Usmanov, ook hij weigerde echter. Een woordvoerder van dat consortium meldde: “We zijn voor 97% in bezit van 2 hele rijke individuen, maar het is teleurstellend dat de 2 nooit hebben kunnen samenwerken om de club verder te brengen.”

Hij vervolgde: “We blijven geïnteresseerd. Wij zijn een groep van erg ervaren zakenlui, die al een lange tijd betrokkenheid bij Arsenal heeft. We kwamen 3 jaar geleden bij elkaar om de huidige vorm van eigenaarschap te verbreken. We wilden een alternatief vinden. We hebben het geld bij elkaar geraapt om meneer Kroenke en meneer Usmanov een gigantische winst te leveren, en om voor ons een beter Arsenal te creëren.”

“Als Kroenke echt 97% van de aandelen krijgt kan hij ervoor zorgen dat Arsenal een volledig privébedrijf wordt. Dat zou erg zorgwekkend zijn voor iedereen die iets met Arsenal te maken heeft. Op dat punt zou transparantie schaars zijn.”