Zaterdag begint het eindelijk: het nieuwe seizoen van de Proximus League. Nooit gedacht dat ik die zin ooit zou gebruiken, maar deze keer meen ik het echt. Na vijf lange, voetballoze maanden speelt KV Mechelen dan zijn eerste competitieve wedstrijd op het veld van OH Leuven. Malinwa laat surrealisme spreken in tweede klasse: 10000 abonnementen en rijen voor tickets. Mijn liefde voor de club zal net daarom nooit uitdoven.

Een aantal dagen geleden kwam KV Mechelen met het heuglijke nieuws aanzetten dat er 10000 abonnementen over de toonbank zijn gegaan voor het nieuwe seizoen. Een waar clubrecord, en dat na een degradatiejaar. Het is surrealistisch om te schrijven, toch is het werkelijkheid. Dit is wat Malinwa is. De club is van de supporters in de eerste plaats en elk jaar opnieuw staat er een geel-rode massa in de tribunes, zelfs na een degradatie, dat kan je niet verzinnen. Dat is wat de club zo speciaal maakt. Ik had zelf nooit durven hopen dat KV Mechelen 8000 abonnementen zou verkopen voor het nieuwe seizoen, laat staan 10000. Loyaliteit is wat deze club bezielt.

Vandaag werd de verkoop van losse tickets geopend voor die eerste wedstrijd. Het kantoor aan het stadion ging open rond 9:00. Al vroeg in de ochtend vertrok ik op de fiets naar Mechelen om er op tijd bij te zijn. Ik wist niet hoeveel volk er interesse zou hebben in een ticket, dus het zekere voor het onzekere. Het was weer een hele tijd geleden dat ik de weg naar het stadion had genomen. De laatste keer dat ik er was, stond er helemaal niets op de plaats waar de nieuwe tribune wordt gebouwd. Ik parkeerde mijn stalen ros en trok een stukje te voet verder. In de verte rees het stadion op met ook een stuk van de nieuwe hoofdtribune. Ik wandelde naar binnen en zag al een rij van ongeveer vijftig man voor het nog gesloten kantoor staan, ongezien. Zonder twijfel stond ik er mee in, zo’n half uur voor de opening. Na meer dan een uur had ik ze in handen: tickets voor de confrontatie met Leuven, mijn eerste wedstrijd in tweede klasse met KV Mechelen, ik wist niet dat ik daar zo blij mee zou zijn. Na een uur ticketverkoop waren alle kaarten de deur uit. Fanatisme is wat deze club bezielt.

Nadat ik mijn tickets in handen had en de vrienden het goede nieuws meldde, wandelde in even achter de hoek om de werken aan de hoofdtribune te aanschouwen. Ik had de bouwwerf in zijn huidige vorm nog niet in het echt bekeken. Het bombastische gebouw was nog niet meer dan een betonnen structuur, het was wel indrukwekkend. Zo’n beelden doen me snel mijmeren naar vroeger, toen ik als kleine kadet op de rand van de afsluiting van de kleine staanvakjes zat onder de hoofdtribune. Daar heb ik Julien Gorius en Aloys Nong zien scoren in m’n eerste wedstrijd, wat een tijden. De jaren daarna heb ik met de vriendengroep nog lang vertoefd in die staantribunes. In de plaats daarvan is er een hoge, impressionante tribune op komst. KV Mechelen groeit letterlijk, ook in tweede klasse. Vooruitgang is wat deze club bezielt.

En nu zaterdag naar Leuven, naar een wedstrijd die om 17:00 wordt afgetrapt. Het zal wennen worden, die rare aanvangsuren van de Proximus League. Kort na de middag gaan we eerst iets drinken op de Oude Markt als de studenten die we zijn. En dan gaan we in een overvol bezoekersvak staan om onze liefde voor de eerste keer in een lange tijd toe te schreeuwen. Komaan kakkers, maak die King Powerklootzakken af om de maandenlange oorlog van 1B goed aan te vatten. Want passie en strijd is wat deze club bezielt.

Advertenties