Het einde van een tijdperk is aangebroken voor Bury FC: de club zakt na 125 jaar uit het Engelse profvoetbal. Nadat de club als gevolg van de mislukte overname door het bedrijf C&N Sporting Risk niet het nodige geld op tafel kon leggen om te bewijzen dat ze het seizoen konden uitdoen, werd de derdeklasser uit de Football League gezet. Het was 27 jaar geleden dat er een Engelse club geschrapt werd.

Het in 1885 opgerichte Bury FC kende zijn hoogtepunten weliswaar in de voetbalprehistorie, maar tot op de dag van vandaag gold het als een brok traditie: The Shakers waren sinds 1894 een vaste klant in de vier hoogste Engelse divisies. De tweevoudige FA Cup-winnaar (1900 en 1903) speelde 22 seizoenen in de hoogste klasse, waarvan de laatste keer in 1928. Sinds de degradatie uit de tweede divisie in 1969 schipperde de club tussen de derde en vierde divisie.

Afgelopen seizoen promoveerde de club uit de agglomeratie van Manchester naar de League One, maar vanwege financiële problemen – Steven Dale nam de club eind 2018 over voor een symbolische pond maar kon al gauw geen salarissen meer uitbetalen – trok de Engelse Football League de proflicentie van de club in. Indien de nodige drie miljoen euro dinsdagavond om 18u op tafel hadden gelegen zou Bury gered geweest zijn, maar doordat de overname afketste gebeurde dat niet. Daardoor wordt er voor het eerst sinds Maidstone United in 1992 een club uit het Engelse betaalde voetbal geschrapt.

Ofschoon Bury al sinds mensenheugenis niet meer in de hoogste klasse speelde, was de club een echte traditieclub in Engeland. De 6-0-zege tegen Derby County in de bekerfinale van 1903 is nog steeds de grootste in de geschiedenis van de FA Cup, pas enkele maanden geleden wist Manchester City dit tegen Watford te evenaren. En in mei 2005 werd Bury de eerste en enige Engelse club die 1000 doelpunten scoorde in elk van de vier profdivisies.

De club heeft in het verleden ook enkele mooie namen op de erelijst staan: de legendarische Liverpool-doelman Bruce Grobbelaar speelde er in 1998 op zijn veertigste één wedstrijd, Gary Neville speelde er in de jeugd tot Manchester United hem er kwam wegplukken, en Colin Kâzım-Richards – één van de revelaties van het EK 2008 – stroomde er via de jeugd zelfs door naar het eerste elftal. Onze landgenoot Jeanvion Yulu-Matondo lag er in 2013 even onder contract, al was zijn avontuur bij The Shakers wel al na… twee dagen voorbij.