De man die vroeger vrije trappen met de ogen dicht scoorde, slaagde daar sinds 5 juni 2019 niet meer in. Toen met Portugal in de halve finale van de Nations League tegen Zwitserland. Zijn laatste in clubverband dateert zelfs al van 16 december 2017, ruim twee jaar geleden in het shirt van Real Madrid. Jawel, het gaat wel degelijk over Cristiano Ronaldo.

De 35-jarige sterspeler weet al een kleine negen maanden niet meer wat scoren is op vrije trap. Ook woensdag tegen Olympique Lyon in de Champions League slaagde hij daar niet in. Bij zijn huidige team Juventus heeft hij er voorlopig nul op de teller staan.

In zijn laatste 38 pogingen bij De Oude Dame, vond CR7 geen enkele keer de weg naar doel op vrije schop. 24 keer schoot hij in de muur, 11 keer werd zijn poging gered, 2 keer schoot hij naast doel en één keer trof hij de lat. Het zijn cijfers die de Portugees – ondanks de vele andere goals die hij scoort – niet graag zal zien.

Jarenlang was Ronaldo met zijn vrije trappen een vrees voor elke doelman en defensie. Eerst bij Manchester United, later ook bij Real Madrid. Het goed leggen van de bal, de kenmerkende aanloop, het spreiden van de benen en een diepe zucht: men wist hoe laat het was.

Vanop verschillende plaatsen op het veld, lepelde de vrije trappenspecialist het leer vaak op fraaie wijze tegen de netten. Voor club en land scoorde Ronaldo er in totaal al meer dan vijftig. Zijn gloriemomenten beleefde hij van het seizoen 2007/08 tot en met 2013/14. Toen trof de Portugees – op één jaar na – elke seizoen minimaal vijf keer raak op vrije schop, club en land samengeteld.

Hoogdagen in het dal
De flankaanvaller groeide al snel uit tot een van de beste vrije trappennemers van zijn generatie. Maar aan die kwaliteit, lijk hij nu in te boeten. De laatste jaren ligt het aantal gescoorde vrije trappen beduidend laag.

De laatste vrije trap die Ronaldo scoorde: Portugal – Zwitserland (5 juni 2019 – Halve finale Nations League):

De afgelopen vijf seizoenen -inclusief het huidige – scoorde Ronaldo voor land en club “slechts” tien keer op vrije schop. Niet erbarmelijk slecht, maar hij deed dus ooit beter.

Als we de vergelijking maken met Lionel Messi – die andere stervoetballer met hallucinante statistieken -, dan zien we dat de Argentijn de Portugees de laatste jaren vlotjes overtreft. Messi scoorde de laatste vijf seizoenen – inclusief het huidige – voor Barcelona en Argentinië in totaal 33 keer op vrije trap, een heel pak meer dus dan zijn Portugese collega.

Ronaldo’s hoogdagen als koning van de vrije trappen lijken stilaan voorbij, al zal niemand ooit helemaal gerust zijn als hij zich bij een vrije schop achter de bal zet. Het is dusver nog wachten op z’n eerste die hij langs, over of onder de muur binnenlegt in het shirt van Juventus.

Een compilatie van Ronaldo’s vijftien fraaiste doelpunten op vrije trap: