In deze nieuwe rubriek zetten we Belgische (en een aantal Nederlandse) supporters van ietwat atypische buitenlandse clubs in de spotlights. Beginnen doen we met Vincent Van Dam, supporter van Blackburn Rovers uit de Championship.

Hoe is je liefde voor Blackburn Rovers ontstaan?

Mijn liefde voor Blackburn is eigenlijk al ontstaan op de leeftijd van 7 à 8 jaar. Ik kreeg als jong ventje een Nintendo cadeau van mijn ouders, met onder andere het spelletje FIFA daarbij. Toen ik dat spel begon te spelen, moest ik een club kiezen. Heel toevallig werd dit Blackburn Rovers en daar is het eigenlijk allemaal begonnen. Sindsdien heb ik elk FIFA-game gespeeld en telkens opnieuw koos ik voor Blackburn. Van het een kwam het ander en zo begon ik het team ook wekelijks op tv te volgen en meer en meer interesse te krijgen in de club die toen nog in de Premier League actief was.

Wat maakt Blackburn Rovers zo speciaal?

Blackburn is een van de oudere teams in Engeland. Ondanks het feit dat er zeker teams zijn die veel meer prijzen hebben gewonnen, hebben ze toch ook wel wat gepresteerd doorheen de jaren. Denk maar aan 1995, toen de ploeg tegen alle verwachtingen in de titel pakte tegen het grote Manchester United, een beetje het Leicester City-verhaal van de jaren 90 om het zo te stellen. Doorheen de jaren zijn ze jammer genoeg afgezakt naar de tweede klasse (zelfs een jaartje in derde) wegens slecht bestuur door de Venky’s Group. Dat is erg pijnlijk om te zien, maar nu zijn ze stilaan op de weg terug en boeken ze beetje bij beetje vooruitgang. Het is een club die het zeker verdient om in de Premier League te spelen, omwille van zijn geschiedenis alleen al, en er is tegenwoordig ook een Belgische link met Thomas Kaminski, die er sinds dit seizoen in de goal staat en het ook heel erg goed doet. Hij is volgens velen de beste doelman die Blackburn heeft gehad sinds Brad Friedel, die zijn laatste match voor de Rovers speelde in 2008.

Woonde je reeds wedstrijden van Blackburn Rovers bij?

Ik ben jammer genoeg nog niet kunnen gaan kijken naar een wedstrijd van Blackburn, al staat dat zeker en vast nog op mijn bucketlist. Ewood Park is een zeer mooi stadion. Ik probeer zoveel mogelijk matchen van thuis uit te volgen en dat is toch wel altijd stresserend. Zeker omdat de Engelse Championship een van de spannendste competities ter wereld is, het is er nooit saai en het is een heel moeilijke competitie om uit te geraken eens je er in belandt. Iedereen kan er van iedereen winnen en dat maakt het net interessant. Notthingam Forest, Cardiff, QPR, Swansea, Norwich, Sheffield Wednesday, Bournemouth, Stoke City, Middlesbrough, allemaal spelen ze in de tweede klasse. Zeker de moeite om te volgen dus!


Advertentie