Fanalyse van onze STVV-watcher

De Limburgse derby was er naar goede gewoonte een op het scherpst van de snee. Hongerige fans, potige duels, doelpunten aan beide kanten en de nodige discussiepunten achteraf. Eén ding valt alvast niet te betwisten: de goede prestatie van STVV’er Matte Smets (19) die de Truiense handen enthousiast op elkaar krijgt.

Er waren in de derby wel een aantal sleutelfiguren. Om Ally Samatta kan je uiteraard niet heen. Opnieuw dodelijk efficiënt voor KRC Genk met twee treffers. Hetzelfde kan gezegd worden van Gianni Bruno aan Truiense kant. Ook hij drukte zijn stempel op de partij met een assist en een sublieme goal. De altijd hardwerkende Shinji Okazaki graaide tot slot ook zijn doelpuntje mee, met de groeten van Mory Konaté.

“Goed bezig Smetske”

Tussen al die mannen met reeds verworven status, zou de puike prestatie van de 19-jarige Matte Smets zowaar vergeten worden. Dat de jonge STVV-verdediger een quasi feilloze wedstrijd speelde tegen de grote rivaal, lijkt bijna vanzelfsprekend, maar is dat allerminst.

Langs ervaren rotten Jorge Teixeira en Robert Bauer oogde de Bilzenaar de meest zelfzekere achterin. De ex-jeugdspeler van KRC Genk schuwde geen duel, anticipeerde op de juiste momenten en zocht meermaals voetballend de oplossing. Samatta en Trésor hadden de handen vol.

Het mag dan ook gezegd worden dat in de meest beladen thuiswedstrijd van het seizoen, Matte Smets de échte man én Limburger van de match was. Met hier en daar een aantal schoonheidsfoutjes, bevestigde de beloftevolle speler zijn goede vorm.

Dat ontgaat ook de rest van de Trudostad niet. Zowel de sportieve staff, als de fans zijn duidelijk blij met wat ze zien. “Goed bezig Smetske”, klinkt het al meerdere weken op de Truiense tribunes. Jong talent dat zich weet door te zetten, dat kunnen ze in Haspengouw alleen maar smaken.

Lees ook: ONZE STVV-WATCHER: “Wolke Janssens is inmiddels een zeldzaamheid op Stayen”

Geloof

Een half jaar geleden deed zijn naam bij het grote Truiense publiek weinig belletjes rinkelen, maar na amper acht competitiewedstrijden bij de grote jongens, lijkt de defensieve middenvelder nu al een voorzichtige zekerheid te zijn voor volgend seizoen. En zo lopen er op Stayen straks nog een aantal potentiële kandidaten rond. Jarne Steuckers (21) en Rein Van Helden (20), beide heren momenteel op uitleenbasis actief in Maastricht. En of ze het daar goed doen.

Al speelminuten gekregen bij geelblauw, maar nog progressie mogelijk is er ook voor Stan Van Dessel (21) en Olivier Dumont (21). Op voorwaarde dat ze hun kans krijgen en die ook grijpen. Ferre Slegers (18), om nog maar een naam te droppen. Matt Lendfers (16) en Keo Boets (19) zijn jonge goalies om in het oog te houden en ook Mathias Delorge-Knieper (18) – op uitleenbasis bij Lierse Kempenzonen – is iemand voor de toekomst.

Ze komen stilaan piepen, al die jonkies. Als ze hun hoofd niet laten gek maken door lucratieve contracten en beloftes van de aanlokkelijk grotere ploegen, dan zit er straks mogelijk mooie en jonge Limburgse muziek in de Truiense kern. Maar zoals dat bij alle jeugdige gasten gaat, is er nog een lange weg te gaan en zullen ze nog verscheidene keren moeten bevestigen. Met vallen en opstaan. De eerste stappen zijn Smets zijnde alvast gezet. Het geloof is er.

Advertentie