Manchester City was na 4 speeldagen de fiere leider in de Engelse Premier League, nadat het vorig weekend de stadsderby won tegen Manchester United. Als enige ploeg had het nog het maximum van de punten.

Ook tegenstander Bournemouth mocht geen probleem vormen voor trainer Pep Guardiola en zijn spelers. Opvallend, Vincent Kompany zat voor het eerst na zijn blessure aan het bovenbeen weer in de selectie. Hij startte op de bank. De geschorste Agüero zat in de tribune. Bournemouth kende een moeizame start in de competitie. Het stond pas zestiende met 4 punten uit evenveel wedstrijden. Vorig weekend behaalde het wel zijn eerste zege van het seizoen, thuis tegen West Bromwich.

Vanaf minuut 1 was het de thuisploeg dat het tempo bepaalde en de wedstrijd in handen nam. Op het kwartier werd Nolito net voor het strafschopgebied omver gelopen. Een vrije trap voor City was het gevolg. Het was Kevin De Bruyne die zich klaar zette om die vrije schop te nemen. Hij schoof vervolgens de bal subtiel onder de muur, en voorbij Bournemouth-doelman Boruc, in het doel. 1-0 voor Manchester City.

Ook na de openingstreffer was het één en al City dat de klok sloeg en op zoek ging naar de 2-0. 10 minuten later was het zover. Na een vrije schop in het voordeel van de bezoekers, counterde City dodelijk. Via De Bruyne kwam de bal bij Sterling. Hij legde op zijn beurt de bal opzij voor Iheanacho, die zo de 2-0 maar hoefde binnen te tikken. Een perfecte counter uit het boekje, 2-0 voor The Citizens.

Manchester City liet nadien het gaspedaal even los, en dat zorgde ervoor dat Bournemouth iets over het halfuur voor het eerst kon dreigen. Meer dan een speldenprik van Joshua King was het echter niet. Nog wat later was het opnieuw de beurt aan de thuisploeg. Een schot van Kolarov uit de tweede lijn werd, met enige moeite, ontzet door Boruc. Vrijwel meteen daarna volgde opnieuw een goede mogelijkheid voor City, maar ook Sterling raakte niet voorbij een alerte Boruc. De thuisploeg mocht gaan rusten met een verdiende 2-0 voorsprong.

De ploeg van Pep Guardiola stoomde ook na de rust verder op hetzelfde elan van de eerste helft. Het had slechts 3 minuten nodig om de wedstrijd in een beslissende plooi te leggen. Ditmaal was het Iheanacho die Sterling bediende. Hij kon de 3-0 simpel binnentikken. Nadien kreeg Manchester City een gelijkaardige vrije schop als die van in de eerste helft. Opnieuw stond Kevin De Bruyne achter de bal, maar deze keer liet doelman Boruc zich niet verassen.

Na ruim een uur spelen wist Sterling zich een weg te banen door de verdediging van Bournemouth. Zijn schotje belandde tussen te benen van Boruc, tegen de paal. De 4-0 hing in de lucht en even later kwam die er ook. De Bruyne stuurde Gündogan alleen op weg naar doel, hij faalde niet.

Bournemouth was nadien nog dichtbij een treffer. Het schot van Wilson belandde op de deklat en ook een volgend schot van Arter ging net langs.

Opschudding 5 minuten voor affluiten. Na een onnodig opstootje tussen Arter en City-aanvaller Nolito, deelde die laatste een lichte kopstoot uit. Een rode kaart was het logische gevolg. Een niet al te slimme actie van de Spanjaard, waardoor City de wedstrijd met zijn tienen moest eindigen.

Er veranderde niets meer aan de score, en zo bleef het 4-0. Manchester City deed wat het moest doen, de 3 punten thuis houden. Het blijft door deze overwinning zeker dit weekend nog alleen leider in Engeland. Kevin de Bruyne werd, net zoals vorig weekend, uitgeroepen tot man van de match.

Cédric Pollenus