Dinsdag en woensdag stonden de 1/16e finales in de beker van België (Croky Cup) op het programma. Alle ploegen uit eerste klasse A kwamen hierbij voor het eerst in actie.

Club Brugge – Lommel United was de eerste affiche in de 1/16e finales van de Crocky Cup.
Het waren de Limburgers die, ietwat verassend, op voorsprong kwamen. Adesanya maakte er in de 27ste minuut 0-1 van. Blauw-zwart kon echter nog voor de rust de scheve situatie rechtzetten. Vormer en Gedoz zorgden voor de respectievelijke 1-1 en 2-1. Na de rust stelde de thuisploeg de zege veilig. Via Limbombe werd het 3-1. Dit was ook meteen de eindstand. Club Brugge plaats zich op die manier voor de 1/8ste finales van de Crocky Cup.

Nog op dinsdag ging Moeskroen op bezoek bij Dessel Sport, de leider in de eerste amateurklasse. Het werd alles behalve een makkelijke avond voor de ploeg van Glen De Boeck. Moeskroen kwam nochtans na 19 minuten via Sific op voorsprong (0-1), maar enkele minuten later kwam de thuisploeg weer op gelijke hoogte via Njengo. Hij zorgde voor de 1-1, wat ook de ruststand was. Markovic kon na de pauze ervoor zorgen dat de bezoekers opnieuw op voorsprong kwamen (1-2). Moeskroen leek lange tijde die voorsprong ook vast te houden, maar in de toegevoegde tijd kon Dreesen voor de thuisploeg opnieuw gelijk maken. Het was 2-2 na de reguliere speeltijd, en dus kwamen er verleningen. Voor de derde keer in de partij kwamen de Henegouwers op voorspong, Trezeguet scoorde de 2-3, maar opnieuw kon het die voorsprong niet lang vasthouden. Dessel Sport wist enkele minuten later via Breugelmans weer op gelijke hoogte te komen. Het stond na 120 minuten spelen 3-3. De strafschoppen moesten zorgen voor de beslissing. In die strafschoppenreeks was het lang wachten op een eerste misser. Bij een 7-7 stand was het aanvoerder Kurt Remen die voor de thuisploeg zijn elfmeter gestopt zag worden. Trezeguet trapte vervolgens, in het voordeel van de bezoekers, de beslissende strafschop binnen. Moeskroen won zo de penaltyreeks met 7-8, en plaatst zich na een moeizame wedstijd voor de volgende ronde. Dessel Sport kan met opgegeven hoofd het bekertoernooi verlaten.

De andere 14 wedstrijden van de 1/16e finales werden afgewerkt op woensdag. Zo ontving RSC Anderlecht in eigen huis Oud Heverlee Leuven (1B). Een topmatch werd het in ieder geval niet. In een wedstrijd met nauwelijks kansen wist enkel Harbaoui (Anderlecht) te scoren. Hij zorgde met een treffer in de 52ste minuut voor het enige doelpunt in de wedstrijd (1-0). Anderlecht-middenvelder Dendoncker werd in de tweede helft ook nog uitgesloten na een tweede gele kaart.

KV Kortrijk kreeg het bezoek van amateurploeg Sprimont. Na 80 minuten is de stand in het Guldensporenstadion nog altijd 0-0. In een wedstrijd zonder noemenswaardige kansen kan de thuisploeg pas 10 minuten voor tijd afstand nemen van Sprimont. Kagé zorgde voor de twee Kortrijkse treffers. Kortrijk bekert, na een 2-0 overwinning, voort.

Cercle Brugge (1B) was de tegenstander van Sporting Lokeren in de 1/16e finales. In de 4e minuut was er een mooi gebaar van de supporters van beide teams. Zij vereerden namelijk de vorig jaar overleden Gregory Mertens met een fraaie tifo. In de wedstrijd zelf was het thuisploeg Lokeren dat, via De Ridder, kon uitlopen tot een 2-0-voorsprong. Een moedig Cercle kwam na de pauze weer op gelijke hoogte. Bourdin en Kis zorgden voor de 2-1 en 2-2. Toch was het Lokeren dat in het slot van de partij de winst naar zich toe wist te trekken, weliswaar door een ongelukkig eigen doelpunt van Cercle-speler De Schryver. Ook Lokeren zien we dus terug in de volgende ronde van de  Cup.

Waasland-Beveren nam het op eigen terrein op tegen KFC Oosterzonen (eerste amateurklasse). De thuisploeg kwam na 20 minuten op een 1-0-voorsprong via Marquet. In de tweede helft verdubbelde Jans die voorsprong. 2-0 was ook de eindstand. De Waaslanders stoten op die manier door naar de volgende ronde.

Roeselare, actief in eerste klasse B, kreeg promovendus KAS Eupen over de vloer. De bezoekers kwamen al vrij snel op een 0-1 voorsprong via Mouchamps. Dufour zorgde in de tweede helft met twee treffers voor een geruststellende 0-3. Toch was het nog even schrikken voor de panda’s toen Roeselare in het slot wist terug te komen tot 2-3. Een knullig eigen doelpunt van Diallo en een doelpunt uit vrije schop via Van Eenoo zorgde voor deze uitslag.

KV Oostende ging op bezoek bij de oudste ploeg van het land, Antwerp FC. Vorig jaar schakelde stamnummer 1 de kustploeg, als enige eersteklasser, uit in de 1/16e finales. Oostende wou daar absoluut revanche voor nemen, en na 18 minuten was het daar al goed op weg naar. Berrier zorgde voor de 0-1-voorsprong. In de tweede helft liep Oostende uit tot 0-2 dankzij een doelpunt van Musona. Antwerp probeerde in het slot nog iets te forceren, maar tevergeefs. Het bleef 0-2, en zo heeft Oostende zijn revanche en een ticket voor de volgende ronde beet.

Zulte-Waregem, de verassende leider in de Jupiler Pro League, reisde af naar Capellen (tweede amateurklasse) om zijn eerste wedstrijd in de beker van België te spelen. Waregem kwam net voor de rust een eerste keer tot scoren. Het was Vetokele die de West-Vlamingen op voorsprong bracht (0-1). Na de kampwissel kon Capellen, diep in de tweede helft, de gelijkmaker maken via Van den Heuvel (1-1). Uiteindelijk was het, redder in nood, Leye die Zulte-Waregem in de 89ste minuut alsnog de winst bezorgde. Hij scoorde de verlossende 1-2. Franky Dury en co stoten door naar de 1/8ste finales.

Huidig bekerwinnaar Standard opende zijn toernooi op het veld van eerste amateurklasser ASV Geel. Het was de thuisploeg die verbazend 2-0 op voorsprong kwam tegen Standard. Damblon wist 2 keer te scoren. De Luikenaars moesten vervolgens in de tweede helft vol aan de bak. Het was Raman die net voor het uur de aansluitingstreffer kon maken voor de bezoekers (2-1). Standard zette alles op alles om alsnog een gunstige uitslag te bekomen, maar zonder succes. Er werd niet meer gescoord, en zo zorgde het bescheiden Geel voor dé stunt van de 1/16e finales.

STVV ging op bezoek bij Harelbeke (tweede amateurklasse). De kanaries begonnen verschroeiend aan hun partij, en na iets minder dan een halfuur stond er al 0-5 op het scorebord. Proschwitz scoorde 2 maal voor de bezoekers. Ook Bezus, Tchenkoua en Ceballos vonden de weg naar het doel. 0-5 was ook de ruststand. Na de pauze kon Harelbeke de eerredder maken via Descheenmaker (1-5). Het laatste woord was echter voor Sint-Truiden. Boli legde in minuut 80 de 1-6 eindstand vast. STVV wint overtuigend en bemachtigd een plaatsje bij de laatste 16.

KV Mechelen trok naar Sporting Hasselt, een ploeg in de eerste amateurklasse. Het was de thuisploeg die een superstart nam. Sidibé maakte eerst de 1-0, en enkele minuten later zorgde Carratta al voor de 2-0. KV kwam zo al vroeg in de wedstrijd in de problemen, want het wist pas in de tweede helft te reageren. Croizet zorgde met 2 treffers dat de bordjes weer in evenwicht hingen (2-2). In het slot scoorde Kolovos de verlossende 2-3 in het voordeel van de bezoekers. Ontgoocheling in Hasselt, opluchting in Mechelen. Malinwa kruipt door het oog van de naald en bekert voort.

Westerlo is, met een laatste plaats in de competitie, dramatisch aan het nieuwe seizoen begonnen. Tegen Tubeke (1B) wou het terug aanknopen met de overwinning, om zo een plaatsje te bemachtigen in de 1/8ste finales. Het werd een povere wedstrijd met enkele kleine kansjes, maar echt doelgevaar leverde dit niet op. Beide ploegen leken met een brilscore de verlengingen in te gaan, maar dat was buiten Tubeke-invaller Diallo gerekend. Hij bezorgde de bezoekers in het slot de overwinning (0-1). Nadien waren er nog goede mogelijkheden voor beide teams, maar het bleef 0-1. Westerlo kan dus ook niet winnen in de beker, en moet zo als tweede eersteklasser de Crocky Cup verlaten. Tubeke mag de eerste klasse B vertegenwoordigen in de volgende ronde.

De leider in eerste klasse B, Lierse SK, kreeg het bezoek van AA Gent. Het was de thuisploeg dat op het kwartier 1-0 voor kwam te staan via Zizo. Het mocht ook met die voorsprong de rust ingaan. Na de pauze zorgde Rob Schoofs voor de gelijkmaker (1-1). De buffalo’s gingen vol voor de overwinning, en in blessuretijd schonk Perbet hen die ook. Een strijdend Lierse gaat in het slot kopje onder, Gent kan zijn bekeravontuur verder zetten

Sporting Charleroi ontving op eigen terrein Bocholt VV (tweede amateurklasse). De zebra’s stonden voor de rust al op een comfortabele 3-0-voorsprong, met doelpunten van Diandy, Bedia en Benavente. Die laatste maakte er in de tweede helft 4-0 van. Enkele minuten later zorgde Fali voor de 5-0-eindstand. Forfaitcijfers op het scorebord en zo mag ook Charleroi een ronde verder gaan.

Tot slot was er nog het duel tussen Eendracht Aalst (amateurklasse 1) en RC Genk, met in de hoofdrol een Griek. Genk-spit Karelis zorgde voor een one-manshow van jewelste. Hij bezorgde Genk in zijn eentje een 0-4 overwinning tegen de Ajuinen. In de eerste helft lukte hem al een zuivere hatrick, en in een overbodige tweede periode scoorde hij nog een 4e keer. Een eenvoudige 0-4 overwinning voor de Limburgers, die doorstoten naar de 1/8ste finales.

Cédric Pollenus

Advertentie