Verontwaardigend, teleurstellend, abominabel, ronduit zwak. De scheidsrechters uit de Belgische hoogste voetbalklasse stelden dit weekend zwaar teleur. We werden in het verleden al meermaals geconfronteerd met discutabele beslissingen, maar dit weekend liep het de spuigaten uit.

Op zaterdagavond nam Lokeren het op tegen KV Kortrijk. Na 28 minuten opende Steve De Ridder de score, maar die goal werd afgekeurd. Waarom die goal afgekeurd werd, is nog steeds een raadsel. Er was geen sprake van buitenspel, nog van een duwfout. Uiteindelijk won Lokeren de match met 2-1, na goals van Coelho, Miric en Gigot.

Zondag werden er drie wedstrijden gespeeld. Club Brugge nam het thuis op tegen KAA Gent, Standard speelde thuis tegen Anderlecht en Genk nam het op tegen KV Mechelen.

De wedstrijd tussen Brugge en Gent was al bij al een faire wedstrijd. Het tempo lag niet hoog, maar er werd bij momenten wel goed gecombineerd. Club scoorde, net voor de rust, via een mooie vrije trap van Van Rhijn. In minuut 65 gebeurt er iets opmerkelijks, Gent krijgt een hoekschop waarbij Neto overduidelijk tegen de grond wordt gewerkt door Denswil. Geen penalty, oordeelt Boucaut. Volgens de Gentse bank riep de vierde scheidsrechter “penalty!”, maar daar ging Boucaut niet op in.

Laten we die vierde scheidsrechter dan beter thuis, of heeft de scheidsrechter het recht om zelf nog een eindoordeel te vellen? Er wordt verondersteld dat een scheidsrechter ook moet luisteren naar zijn lijnrechters én ook naar de vierde scheidsrechter, het was dus een discutabele beslissing. Niet enkel Gent, maar ook Club Brugge kon al vroeg een strafschop claimen, een schot van Limbombe week af op de arm van Nielsen. De actie ging toen wel heel snel, dus viel dit ook niet echt op. Gent verloor uiteindelijk met 1-0.

Later die dag, speelden Standard en Anderlecht tegen elkaar. Fai en Tielemans solliciteerden allebei naar een rode kaart. Fai ging met een gestrekt been door op Stanciu, Tielemans nam diezelfde avond Dossevi te grazen met een afschuwelijke overtreding. Twee keer donkerrood, zonder enige twijfel. Het doelpunt van Teodorczyk is ook discutabel. De Poolse spits knikte een corner binnen, maar gaf zijn tegenstander Laifis wel een overduidelijke por.

De laatste wedstrijd van de negende speeldag speelde zich af in Genk. KV Mechelen kwam op bezoek, met oog op een goed resultaat. De troepen van Ferrera begonnen goed, en stonden na tien minuten op voorsprong na een goal van Verdier. Zeven minuten later zien we een merkwaardige fase voor het Mechelse doel. Susic knalt op doel, maar ziet zijn schot gekeerd worden door de arm van Mats Rits. Een rode kaart voor Rits en een penalty lijken het logische vervolg. Niet Rits, maar Paulussen wordt door Luc Wouters van het veld gestuurd. Een heel vreemde van de Belgsiche scheidsrechter, die op pijnlijke wijze de negende speeldag afsloot. Uiteindelijk won Genk met 2-1 van KV Mechelen.

Op basis van al deze fases kunnen we concluderen dat videorefs geen overbodige luxe zijn. Alles zou misschien iets langer duren, maar het zou voor iedereen aangenamer zijn. Minder ontevreden trainers na de wedstrijd, minder morrende supporters, minder verontwaardiging bij de spelers, minder foute beslissingen.

Dylan Vanhille & Florian Micholt