Manuel Pellegrini, als je die naam hoort, denk je vooral aan zijn tijd bij Manchester City. In dit verslag willen we graag de loopbaan van de 63-jarige Chileen onder de loep nemen.

Manuel Pellegrini, daarbij denken we niet aan de voetballer, maar aan de coach.
Pellegrini heeft z’n hele carrière bij Universidad de Chile gespeeld, de centrale verdediger kwam in maar liefst 451 wedstrijden tot 7 doelpunten. Een doelpuntenmachine was Pellegrini zeker niet, maar gaat toch in de boeken als een van de beste spelers ooit voor de Chileense topclub, die overigens 17 landstitels heeft.
Pellegrini kwam voor de nationale ploeg van Chili 28 keer tot spelen toe, hierbij maakte hij 1 doelpunt. Pellegrini heeft even veel jaren voor club als voor z’n land gespeeld, 13 (1973-1986).

Trainerscarrière

In 1988 begon Manuel Luis Pellegrini Ripamonti met zijn loopbaan als trainer bij z’n eigen club Universidad de Chile. Echter maakte hij het seizoen daar niet af, maar besloot halverwege het seizoen zijn geboorteland te verlaten en trainingscursussen te volgen in Europa. Universidad de Chile degradeerde toen, maar het seizoen daarop wonnen ze de titel van de tweede divisie, waardoor ze weer terugkwamen op het hoogste niveau. Niet alleen heeft Pellegrini in Chili gecoacht, maar ook in Argentinië twee clubs, San Lorenzo en het bekende River Plate.

Pellegrini werd op 1 juli 2004 coach van Villareal. In zijn eerste seizoen wist de Chileen op een derde plek te eindigen, wat resulteerde op directe plaatsing voor de Champions League. Het seizoen daarop deed Pellegrini het ook goed, alleen in de competitie wat minder, Villareal verloor in de halve finale van de Champions League van Arsenal. In de competitie was het resultaat slechts een zevende plek.

De seizoenen daarop eindigde Villareal op een vijfde en een tweede plaats, dat nog steeds het beste resultaat is in de historie van Villareal in de competitie. Op 1 juni 2009 bracht Villareal naar buiten dat Pellegrini de club ging verlaten.

Pellegrini ging naar Real Madrid in het seizoen daarop, waar hij grote aankopen deed, Kaká, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Xabi Alonso. Het seizoen liep niet soepel voor Pellegrini en zijn Real Madrid. De club werd verslagen in de Copa del Rey (laatste 16) door Segunda División B club Alcorcón. Ook verloor Pellegrini in de Champions League van Olympique Lyon (laatste 16). Dit leidde tot irritatie en teleurstelling bij Florentino Pérez, die aan Pellegrini meegaf dat als ze de competitie niet zouden winnen, hij zijn ontslag kreeg.

Pellegrini had in het seizoen het hoogste aantal punten ooit behaald in de geschiedenis van Real Madrid (verbroken door José Mourinho in het seizoen 2011-2012). Maar het was niet genoeg, Barcelona stond op 99 en De Koninklijke op 96. Pellegrini kreeg ontslag, Mourinho werd coach van Real.

In juli 2010 kreeg Pellegrini een aanbieding voor bondscoach van Mexico, maar tekent toch bij de Spaanse club Málaga. Pellegrini werd in dat seizoen elfde. Maar na dat seizoen kreeg Pellegrini veel lof, want hij bracht Málaga naar een vierde plek in de competitie, wat dus resulteerde in directe plaatsing voor de Champions League. Een succes ook voor Málaga in de Champions League toen, ze haalden de kwartfinale, toen ze werden uitgeschakeld door Borussia Dortmund. Op 22 mei heeft Pellegrini aangekondigd de club te verlaten, hij werd zesde in z’n laatste seizoen.

In 2013 werd Pellegrini coach van Manchester City. Hij kende een moeilijke beginperiode, met vier competitienederlagen aan het eind van november. Na de vierde nederlaag, tegen Sunderland, begon Manchester City met winnen. Maar liefst twintig wedstrijden ongeslagen (in alle competities), met een 6-0 overwinning op Tottenham Hotspur, een 2-3 overwinning op Bayern München en een 6-3 overwinning op koploper Arsenal.

Op 2 maart 2014 won Manchester City de Football League Cup Final in het Wembley Stadium. Ze wonnen met 3-1 van Sunderland. Op 11 mei won Pellegrini de Premier League, nadat ze wonnen met 2-0 van West Ham United, door goals van Samir Nasri en Vincent Kompany. Pellegrini is de eerste niet-Europese coach die de Premier League weet te winnen. Het seizoen daarop verliep dramatisch voor de Chileen en zijn Manchester City, geen enkele prijs werd gewonnen. Op 1 februari 2016 maakten ‘The Citizens’ bekend dat Pellegrini de club zou verlaten in juni 2016. Hij werd vervangen door Pep Guardiola.

Op 27 augustus 2016 maakte Pellegrini de overstap naar Hebei China Fortune, waar onder andere Ezequiel Lavezzi, Stéphane Mbia, Gaël Kakuta en Gervinho spelen.

Jonathan Rappoldt

Advertentie