Na een mooi voetbaljaar word eind november bekend gemaakt wie de beste coach van het afgelopen jaar is. De genomineerden op een rijtje:

Pep Guardiola – Bayern/City

Zinédine Zidane – Madrid

Chris Coleman – Wales

Mauricio Pochettino – Tottenham

Diego Simeone – Atlético Madrid

Luis Enrique – FC Barcelona

Fernando Santos – Portugal

Claudio Ranieri – Leicester City

Jürgen Klopp – Liverpool

Didier Deschamps – Frankrijk

De drie grootste kandidaten voor dit jaar zijn Zinédine Zidane, Fernando Santos en Claudio Ranieri. Waarom? We lopen ze stuk voor stuk langs.

Zinédine Zidane
Volgt Rafa Benítez op, die werd ontslagen na een korte periode bij Real Madrid. Zidane werd de vervanger en leerde de ploeg al snel een nieuwe speelstijl aan. Ook gaf hij spelers meer vertrouwen, zo kregen onder andere Lucas Vazquez, Marco Asensio en Mateo Kovacic wat meer ruimte in de ploeg.

Zidane werd op 4 januari 2016 aangekondigd als opvolger van Benítez. 4 maanden later staat Zidane in de finale van de Champions League en wint met strafschoppen van Atlético Madrid. Ook eindigden de Madrilenen tweede in de competitie. Groot respect voor wat Zidane in korte tijd heeft gedaan.

Fernando Santos
Werd aangesteld als bondscoach van Portugal in de aanloop naar het EK 2016. Santos behaalde al het EK 2012 en WK 2014 met Griekenland, waarbij de Grieken vrij verrassend de laatste 16 op het WK wisten te halen.

Santos werd de vervanger van Paulo Bento (momenteel Olympiakos), vanwege slechte resultaten. Portugal haalde in de kwalificatie een vrij makkelijke eerste plaats, gevolgd door Albanië dat tweede werd.

Op het EK wist Portugal met drie draws toch de knock-out fase te halen. Portugal moest tegen Kroatië, na verlenging wonnen ze door een goal van Ricardo Quaresma in de 118e minuut. In de kwartfinale won Portugal met penalties van Polen, ook hier maakte Quaresma de winnende penalty. In de halve finale stuitte Portugal op het Wales van Chris Coleman, met zijn Aaron Ramsey en Gareth Bale. Ook deze wedstrijd won Portugal, dankzij goals van Ronaldo en Nani. De finale was een serieuze kraker, met een schot op de paal van André-Pierre Gignac. Éder werd door Santos ingebracht en wist de wedstrijd te beslissen met zijn doelpunt in de 109e minuut. Portugal wint voor het eerst een eindtoernooi, met in de spotlights Cristiano Ronaldo.

Claudio Ranieri
Wist met Leicester City het onmogelijke te doen, met een degradatieploeg, waar de inzet op het kampioenschap 1:1000 was, toch kampioen worden. Met in het bijzonder sterspelers Riyad Mahrez, Jamie Vardy en N’Golo Kanté, zij waren bij de beste spelers van het seizoen. Mahrez werd tot beste speler van het seizoen uitgeroepen. Echter bleef Claudio Ranieri realistisch na het kampioenschap. ‘Een plek in de middenmood moet haalbaar zijn’. Zo sprak de Italiaanse oefenmeester. N’Golo Kanté vertrok na het seizoen naar Chelsea, ook Mahrez kon vertrekken, maar liet dat lopen.

Jonathan Rappoldt