Barcelona trok op zondagavond naar San Sebastian voor de wedstrijd tegen Real Sociedad. Sociedad pakte de laatste 4 speeldagen uit met een 12 op 12 tegen o.a. Atlético Madrid. Barcelona moest winnen met het oog op de topper van volgende week tegen Real Madrid om de voeling met de nummer 1 niet te verliezen. Hoe de Blaugrana het ervan afbrachten in het Anoeta Stadium, ontdekt u hier.

Neymar verwelkomde zijn maatjes Messi en Suarez terug in de basiself. Beide spelers waren vorige week geblesseerd bij het 0-0-gelijkspel tegen Màlaga. Enrique hoopte dus op beterschap na de beloederde partij van vorige week, maar niets was minder waar.

Al na vijf minuten keek Barcelona bijna tegen een achterstand aan, Mascherano kan een schot van Vela net in hoekschop koppen. Na de studieronde was het nog steeds Sociedad die het voor het zeggen had. Op het kwartier mogen de Catalanen ter Stegen bedanken na een broodnodige redding op de kopbal van Oiarzabal. Diezelfde mistte twee minuten later ook nog een open doelkans. Na twintig minuten lijdt Messi dom balverlies op eigen helft, dat een nieuwe aanval van Real Sociedad opgang zet. Het schot van Willian Jose wordt weer door Mascherano in hoekschop gewerkt.

Op het half uur is het even schrikken bij Luis Enrique, wanneer zowel Jordi Alba en Gerard Piqué neergaan. Alba grijpt naar de rechterknie, maar kan na verzorging weer verderspelen. Bij Piqué lijkt de situatie ernstiger. Na een verdedigende sliding blijft de Catalaan liggen en doet meteen teken naar de bank om gewisseld te worden. Gelukkig voor Barcelona liet Piqués inschattingsvermogen hem even in de steek, want ook hij kan de wedstrijd weer aanvatten. Ruststand: 0-0

In de tweede helft ging Barcelona op zoek naar een voorsprong. Althans, dat was de bedoeling. Het doelpunt viel uiteindelijk aan de overkant. Mascherano met slap verdedigen op Vela, die ter Stegen op zijn pad vindt. Piqué, die net aan de enkel werd ingetaped, ziet er niet goed uit op de rebound van Willian Jose. De thuisploeg op voorsprong: 1-0.

Heel lang kunnen de fans niet juichen, want aan de overkant slaan de motoren van Neymar aan. De jonge Braziliaan dweilt de linkerflank af en bedient Messi, die heel koeltjes afwerkt: 1-1.

Na de gelijkmaker vervalt de wedstrijd tot een slaapwekkende vertoning van beide elftallen. Op 20 minuten van het eindsignaal trekken de San Sebastianen de wedstrijd volledig naar zich toe. Barcelona loopt achter de bal aan terwijl de thuisploeg demonstreert.

Opschudding een kwartier voor tijd: Vela haalt uit van buiten de zestien, ter Stegen geklopt, maar de lat brengt redding. In de herneming knalt Juanmi de 2-1 in doel. Het doelpunt wordt onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Real Sociedad verdiende hier echt wel de voorsprong.

In het slotoffensief komt Barcelona nog even piepen via Messi en Neymar, maar de echte grote kansen vallen aan de overkant te noteren. Vela haalt weer verschroeiend uit van buiten de rechthoek. Zijn schot treft de paal. Ter Stegen komt nog goed weg wanneer Sociedad de rechthoek binnendringt en tot tweemaal toe niet kan besluiten.

Sociedad slaagt er niet meer in om de drie punten thuis te houden en een 15 op 15 te halen. Barcelona is vooral blij dat het ongehavend Real Madrid partij kan geven in de Spaanse klassieker volgende week in Nou Camp. Messi’s enige trap op doel levert Barcelona een punt op. Eindstand: 1-1

L. Hendrickx