Op 5 en 6 december heeft de Major League Soccer haar TOTY en POTY bekendgemaakt. Sommige spelers klinken je misschien bekend in de oren, maar alle 11 hebben een topseizoen gedraaid!

Keeper

GOTY: Andre Blake (Philadelphia Union)

Andre Blake, een jongen van 26 jaar uit Jamaica, heeft dit seizoen een topseizoen gehad. Ondanks de flinke concurrentie van Howard en Frei is het toch Blake geworden. Met zijn katachtige reddingen en messcherpe reflexen was hij al MLS All-Star dit seizoen tegen Arsenal. Als de eerste keeper ooit die #1 pick was in the MLS SuperDraft, was het al te verwachten dat hij ooit zou uitblinken en dat is bij deze gebeurd.

Verdedigers

DOTY: Jelle van Damme (LA Galaxy)

Jelle kwam deze winter over van Standard om the Galaxy weer op te krikken op het gebied van verdediging. Hij vormde samen met Cole en DeLaGarza een ondoordringbare vesting achterin. Ook hij was afgelopen seizoen al als MLS All-Star opgeroepen en heeft daar meteen bewezen dat je niet afgeschreven moet worden op basis van je leeftijd. Zwaar verdiend.

Matt Hedges (FC Dallas)

Hedges speelde dit jaar fantastisch met FC Dallas. Na de US Open en de Supporters Shield binnen te halen, lag alleen nog de MLS Cup in het vizier. Hij prolongeert hier ook nog zijn TOTY-plek en dat al op 25-jarige leeftijd. Hedges was, samen met teamgenoot Zimmerman, een perfect aansluitend duo en het lag de basis voor het succes van Dallas van dit seizoen.

Axel Sjöberg (Colorado Rapids)

Ook de Colorado Rapids hebben een topseizoen gedraaid. Van de laatste plek vorig jaar tot nummer twee van dit jaar. Mede dankzij Sjöberg. Axel was een ideale verdediger, door zijn lengte, maar ook door zijn kopkracht. Hierin was hij bij ieder dood spelmoment, voor of tegen, ideaal in te zetten. Erg verdiend voor de 201cm lange Zweed.

Middenvelders

Mauro Diaz (FC Dallas)

De tweede van FC Dallas op deze lijst. Hij was dé smaakmaker van Dallas dit jaar en hij was zowel verdedigend als aanvallend zeer bepalend voor the Bulls. Helaas heeft hij het einde van het seizoen moeten missen door een knieblessure, maar gelukkig komt hij er weer snel bovenop.

Giovani Dos Santos (LA Galaxy)

Ook de nummer twee op deze lijst van LA. In zijn tweede seizoen speelde hij fantastisch. Steeds vragen om de bal, naar de vleugel gaan en dan naar binnen trekken. Hij bracht het technisch voetbal van LA omhoog zoals alleen hij dat kan. Hij is ook één van de twee spelers dit seizoen die de dubbel digits heeft gehaald (14 goals en 12 assists).

MOTY: Sacha Kljestan (New York Red Bulls)

Sacha Kljestan verdient de MOTY-erkenning. The Red Bulls waren zwak aan het begin van het seizoen. Kljestan heeft de knop omgedraaid en heeft het middenveld (en het team) op sleeptouw genomen. Ook hij was MLS All-Star dit seizoen en heeft een recordaantal assists gegeven (20, op één-na hoogste ooit in de MLS). Daarnaast heeft hij ook weer een plek kunnen afdwingen in het nationale team van de VS.

Ignacio Piatti (Impact de Montréal)

In mijn mening is het een gelijkspel voor MOTY tussen Kljestan en Piatti. Want niet Didier Drogba, maar Ignacio Piatti was dé man van Montréal. Hij heeft dit jaar de aanvoerdersband verovert bij Les Bleus en heeft hij zijn persoonlijk record kunnen verbreken door 17 goals te scoren. Ook Piatti was een MLS All-Star.

Aanvallers

Sebastian Giovinco (Toronto FC)

De 29-jarige Italiaan liep alweer voor zijn tweede jaar op de Amerikaanse en Canadese velden. The Atomic Ant was vorig jaar al Landon Donovan MLS MVP geworden en zat dus ook vorig jaar in de TOTY. Helaas was hij mid-season uitgevallen door een hamstringblessure, maar hij is weer terug en stoot samen met Toronto FC door naar de MLS Cup Final.

MLS Golden Boot Winner: Bradley Wrigt-Phillips (New York Red Bulls)

BWP heeft zijn tweede gouden schoen naar binnen gesleept door 24 goals te scoren. Ook is hij een bepalende factor geweest voor de terugkeer van een goed draaiend Red Bulls.

Landon Donovan MLS MVP & AOTY: David Villa (NYCFC)

David Villa heeft in zijn tweede jaar 23 goals gescoord (#2) en heeft de meeste schoten op goal gehad dit seizoen. Gecombineerd heeft hij 41 goals gescoord in de MLS, een prestatie die nog geen speler heeft gehaald (40 goals in 2 seizoenen scoren). David bewees dat leeftijd maar een getal is, door op het veld te rennen als jonge hond en het team op sleeptouw te nemen. Ook was hij een mentor voor #2 ROTY Jack Harrison en heeft hij NYCFC op de kaart gezet. Verdiend dat hij MVP is geworden, door zijn acties binnen en buiten het veld.

Niels Bouwmans

 

 

Advertentie