Dé topper tussen Anderlecht en Club Brugge is afgelopen weekend op een sisser uitgedraaid. Club Brugge maakte nooit aanspraak op de drie punten en had vooral schrik van verliezen. Bij paars-wit was de wil er wel, maar de kwaliteit ontbrak. Het Astridpark heeft een serieuze muis gebaard en toont nog maar eens aan dat het Belgische niveau dramatisch laag blijkt te liggen.

Omstreeks half vijf, zondagnamiddag, verlaten de 22 acteurs het veld van vice-kampioen Anderlecht. Onder luid boegeroep worden de kleedkamers met gebogen hoofden opgezocht. 20.000 mensen waren zonet verplicht toeschouwer van wat de slechtste wedstrijd tot nog toe geweest zou moeten zijn. De beste man op het veld was Sébastien Delferière, de scheids.

Vlak voor aanvang, kreeg de jarige Timmy Simons van collega-kapitein Sofiane Hanni een boeket paarse bloemen. Sad but true, het boeket zou het mooiste zijn wat we vanaf dan het komende anderhalf uur te zien zouden krijgen.

Anderlecht begint weliswaar scherp aan de wedstrijd, maar kan Butelle nog niet aan het werk zetten. Club, dat Izquierdo in allerijl moest missen, buigt onder de paars-witte druk, maar breekt niet. Wie naar het Astridpark was gekomen voor frivole dribbels en splijtende passes bleef op zijn honger zitten. Club Brugge had getraind op een collectieve non-vertoning en daarin zagen we enkele uitblinkers. Hans Vanaken liep er bij weilen rond als een half lamme koe die op de jeugdacademy niet verder was geraakt dan de training op balcontroles. Zijn maatje Sefano Denswil was zelfs niet aanwezig op die trainig, bleek achteraf …

Onder een gemotiveerd thuispubliek kon Anderlecht in de tweede helft eindelijk eens wat tonen. Hanni en Bruno probeerden het van ver en Chipiciu strafte het geklungel van Dion Cools, die de drie punten op een zilveren schaaltje serveerde, niet af. Onder impuls van de Brugse porseleinen man, Refaelov, kon Club enkele kansen afdwingen, maar de Tank zou na affluiten koud van het veld moeten.

Wanneer je na afloop van beide oefenmeesters te horen krijgt dat ze tevreden waren over de net beëindigde vertoning, dan weet je dat de taakjes netjes uitgevoerd werden. Poulain had een gouden stier in zijn achterzak en Jelle raakte negentig minuten geen bal. Zulte-Waregen is de lachende derde en ziet niets veranderen in de stand. Club Brugge en Anderlecht besluiten het op een brilscore.

 

L.Hendrickx