Alex Rodrigo Dias Da Costa, zoals hij voluit heet, heeft aangekondigd dat hij noodgedwongen een eind heeft moeten maken aan zijn spelerscarrière. De pas 34-jarige steenharde verdediger kampt met aanhoudende blessures waardoor voetballen op een hoog niveau niet meer mogelijk is. Alex kan terugkijken op een schitterende carrière.

Alex, ook wel ‘De Tank’ genoemd, begon zijn loopbaan in zijn vaderland. In Brazilië speelde hij twee jaar voor FC Santos. Meesterscout Piet de Visser ontdekte de sterke verdediger en haalde hem naar Eindhoven: PSV. De Visser over Alex: “Ik ging hem bekijken en vond het in eerste instantie een beetje een lome beer, maar hij bewees mijn ongelijk. Er lag een gat achter iemand in de defensie en moeiteloos overliep hij dat gat. Het is net een olifant, maar als een olifant eenmaal loopt, dan houdt niemand die meer tegen. Zo was Alex ook.”

Alex groeide in de drie jaar dat hij voor PSV speelde uit tot een ware publiekslieveling. Kiezelharde vrije trappen, enorm sterk in de duels. Dat zagen de fans van PSV graag. PSV had goud in handen met de komst van Alex. Alex werd in alle drie de seizoenen landskampioen met PSV, won de beker éénmaal en bereikte de halve finale van de Champions League in 2005. Kortom, een fantastische tijd in Eindhoven. Zijn goede prestaties bleven uiteraard niet onopgemerkt: Chelsea haalde de mandekker naar Engeland.

Alex speelde vooral in zijn eerste twee seizoenen veel voor de Londenaren. Dat kwam mede door de blessure van John Terry. Uiteindelijk speelde Alex maar liefst vier seizoenen voor Chelsea. Al moest hij het in de laatste twee seizoenen wel doen met minder speeltijd dan voorheen. Alex won twee keer de Premier League met Chelsea, twee keer de FA Cup en één keer de Community Shield. Een erelijst om trots op te zijn. Toch wilde Alex weg bij Chelsea vanwege te weinig speeltijd. Paris Saint-Germain bood uitkomst voor de Braziliaan.

In de hoofdstad van Frankrijk zat Alex helemaal op zijn plaats. Veel speeltijd en geliefd bij de fans. Voor dat alles deed Alex het. Drie seizoenen speelde de stevige verdediger voor de Fransen. Overal waar Alex speelde werden er prijzen gewonnen. Zo ook in Frankrijk: twee keer kampioen van Frankrijk, één keer de beker en één keer de supercup. Alex kan terugkijken op een schitterende tijd in Parijs bij PSG.

Alex wild zich in de zomer van 2014 nog gaan opmaken voor een, uiteindelijk, laatste avontuur. AC Milan is zijn eindbestemming. Voor de Milanezen speelde Alex uiteindelijk nog twee volle seizoenen. Een goede afwisseling tussen bank en basis was voor Alex goed. Hij kampte met steeds meer kleine klachten en zo kwam hij toch aan spelen toe. Het enige nadeel was dat ‘De Tank’, in tegenstelling tot de voorgaande jaren, geen prijzen wist te winnen met AC Milan.

Noodgedwongen heeft Alex nu zijn voetbalschoenen aan de wilgen moeten hangen, maar hij kan terugkijken op een fantastische carrière. Menig voetballer kan hier alleen maar watertandend naar kijken. Ook speelde hij 17 interlands voor het nationale elftal van Brazilië. Vele PSV-supporters hadden hem ook graag nog een keer in actie gezien voor de Eindhovenaren. Alex, bedankt voor de mooie carrière die je ons geboden hebt.