Het Chinese voetbal is een ongekende evolutie aan het ondergaan. Ondertussen hebben topspelers zoals Carlos Tévez, Oscar en Ramires hun definitieve overstap gemaakt in ruil voor een pak geld. Het postcommunistisch land heeft daar een grote rol in, maar zal het alleen bij monsterlonen blijven?

Er zijn om te beginnen een aantal oorzaken waarom de Chinese competitie zo’n spelers kan aantrekken. Het land China is op dit moment hun eigen industriële revolutie aan het ondergaan. Wat bij ons al meer dan honderd jaar geleden gebeurde, is in China dat nu aan het gebeuren. China heeft al meerdere keren duidelijk gemaakt dat ze een wereldmacht willen zijn op vlak van industrie, defensie en ruimtevaart. Dat is ook aan het lukken. Ik geef een voorbeeld hoe zich dat kan vertalen in het voetbal. De Chinese kampioen van vorig seizoen, Guangzhou Evergrande FC, is zoals vele clubs in de wereld een echt bedrijf geworden. De helft van de aandelen wordt bezit door de Alibaba Group. Dat bedrijf is actief op de markt van de E-commerce, nog een sector waarin China een grote revolutie maakt. Daardoor dat er veel geld in omloop is bij Chinese voetbalclubs.

Vooral na het EK in Frankrijk zijn er uit Europa veel spelers naar de Chinese competitie getrokken. Graziano Pellè is daar een van. Dat deed me het allerminst schrikken, eerlijk gezegd. Maar bij de transfer van Oscar een paar week geleden moest ik toch even slikken. Hij was inderdaad wel op een zijspoor geraakt bij Chelsea en het was moeilijk om terug in goede vorm te geraken. Maar niemand gelooft dat hij naar China vertrekt voor sportieve redenen. Hij is nog maar 25 en werd nog maar een paar jaar geleden bestempeld als een van de grootste Braziliaanse talenten van dit moment. Het is natuurlijk geen geheim dat in de Chinese competitie veel geld te rapen valt. Spelers die een aanbod uit China krijgen, staan dan ook voor een simpele keuze. Ofwel ga je op het aanbod in en ben je voor de rest van je leven financieel safe. Ofwel sla je het aanbod af en ga je nog iets van je carrière maken. Ik vind het spijtig dat Oscar en veel andere spelers de eerste keuze hebben gemaakt, maar enerzijds snap ik die keuze wel. In tijden van crisis kan je niet zeker genoeg zijn. Ook al is het wel zo dat je in de Premier League ook flink betaald krijgt. Als ik die keuze had, zou ik in de Premier League blijven. Desnoods zou ik zelfs naar een andere club verhuizen die iets lager geklasseerd staat. Maar naar China gaan, lijkt mij niet zo interessant.

De evolutie die het Chinese voetbal meemaakt is vergelijkbaar met de evolutie van de MLS in Amerika het afgelopen decennium. De populariteit is daar de laatste jaren ook aanzienlijk gestegen. Het begon eerst ook met Europese spelers te gaan halen in ruil voor een mooi loon. Pas vanaf dan is er echt buitenlandse interesse gekomen voor die competitie en geniet ze nu van veel media-aandacht uit Europa. Die competitie is nu ook wel op sportief vlak veel interessanter geworden tegenover vroeger. De jeugdwerking is veel beter geworden, waardoor er ook Europese talenten de oversteek wagen naar de USA. Het voetbal wordt daar ook populairder. Dat is een goed ding, want veel mensen maakten zich zorgen zoals nu met de Chinese competitie. Alhoewel, ik weet niet of de Chinese Super League dezelfde plannen heeft. Het is ook een heel ander land tegenover de Verenigde Staten. De veramerikanisering van de wereld heeft daar wel een groot hulpmiddel in gespeeld. Dat is er nu niet echt voor China. Het is wel al eerder bekend dat bijvoorbeeld het Chinees een globaliserende taal is, maar het is nog niks tegenover het Engels. Ik ben alleszins wel benieuwd hoe ver dit zal gaan. Ik kan wel voorspellen dat er een grote media-aandacht zal komen op die competitie. Je kan er natuurlijk bijna niet meer omheen, met al die topspelers die daar spelen.

Tot slot wil ik nog iets anders aankaarten dat weinig heeft te maken met spelers die naar China vertrekken, maar wel met de evolutie van het Chinese voetbal. Iedereen kent wel de vriendschappelijke toernooien in de zomer waaraan de topclubs uit heel de wereld deelnemen. Die worden vaak gespeeld in China. Dat komt doordat die topclubs, zoals Real Madrid en Chelsea, een enorme fanbase in China hebben. Voetbal leeft daar wel en er is een heel grote groep die ’s nachts in China de namiddagwedstrijden volgt van de Premier League. Op zich is daar niks mis mee, maar die clubs krijgen wel veel geld voor hun deelname aan dat toernooi, onder meer door de gigantische TV-rechten. Maar het gaat veel verder dan alleen die vriendschappelijke toernooien. Er zouden plannen zijn om hetzelfde te doen wat er nu al in de NBA gebeurt, namelijk wedstrijden in het buitenland laten plaatsvinden. Dus dat bijvoorbeeld Chelsea tegen Manchester United wordt gespeeld in het stadion van Shanghai. Voor de duidelijkheid: dat is voor de Premier League en geen vriendschappelijke wedstrijd. Het klinkt echt gek, maar zo ver kan voetbal gaan als het met geld te maken heeft. Onlangs heeft zoiets al plaatsgevonden. Op 23 december speelden Juventus en AC Milan voor de Italiaanse supercup. AC Milan won deze na penalty’s. Die wedstrijd werd niet gespeeld in Italië, maar in Qatar. Ook al won Juventus de finale niet, ze zouden ook wel een groot bedrag hebben gekregen om daar de wedstrijd te spelen. Ik hoop niet dat het zo ver komt dat de Premier League westrijden gaat afwerken in China Dat zou de sport alleen maar kapot maken.

Als u meer wil weten over topspelers die nu in China actief zijn, klik dan even door naar dit artikel op onze website: Topspelers in China – een overzicht.

Advertentie