Amerika word al jaren gezien als derderangs voetballand. Aan de ene kant is dit terecht, het is geen wereldtopper op een WK en het laat de tegenstanders niet beven als ze tegenover de Yanks staan. Toch maakt het Amerikaanse voetbal een enorme revolutie door. Als voorbeeld daarvan, heb ik hier de top 10 ”Yanks abroad” voor u op een rijtje gezet.

#10 Kenneth Hasan Saief – KAA Gent

Kenneth ”Kenny” Saief speelt dan wel voor het Israëlisch nationale team, hij is geboren in de VS. Deze aanvallende middenvelder staat al sinds 2014 onder contract bij KAA Gent en is ook daar kampioen geworden. Zijn contract is inmiddels verlengd tot 2020.

#9 Timothy Chandler – Eintracht Frankfurt

Deze in Frankfurt geboren Amerikaan is pas 26 en is toch al bepalend voor het nationale elftal van Amerika. De centrale verdediger speelt sinds 2014 bij Eintracht en is ook van plan daar te blijven.

#8 Fabian Johnson – Borussia Mönchengladbach

Fabian Johnson, ook geboren in Duitsland, is tegenwoordig van vaste waarde bij het Amerikaanse elftal. De back speelt sinds 2014 bij Mönchengladbach, en is daar zeker een vaste waarde.

#7 Matt Miazga – Vitesse

Matt Miazga was al op zijn 18e dé vaste kracht in de achterhoede van New York Red Bulls. In 2015 kreeg Chelsea interesse in de Amerikaan en vertrok Matt naar Engeland. Hij is nu uitgeleend aan Vitesse, waar hij helaas weinig speeltijd krijgt. Gelukkig krijgt hij die speeltijd wel bij het nationale team, waar hij met 21 lentes ook een vaste waarde is.

#6 Rubio Rubin – FC Utrecht

Rubio Rubin is op zijn 17e al opgepikt door FC Utrecht. Hij speelt regelmatig in het eerste team, maar hij maakt vooral zijn minuten vol in het tweede team. Toch is deze 20 jaar oude vleugelaanvaller een groot talent van Amerika. Journalisten denken dat hij over 5 jaar in de basis zal staan van het USMNT.

#5 Gedion Zelalem – Rangers F.C.

Gedion Zelalem is 19 jaar en staat onder contract bij Arsenal. Dit jaar is hij verhuurd aan de Rangers, waar hij reeds 21 wedstrijden heeft gespeeld. Zelalem is in Duitsland geboren, maar hij heeft op zijn 16e al bekend gemaakt voor Amerika te willen spelen.

#4 Aron Jóhannsson – Werder Bremen

Aron Jóhannsson, voormalig speler van AZ, heeft al in Europa laten zien wat hij kan. Niet voor niets is hij dan ook dé nummer 9 van de Yanks. Op zijn 21e maakte hij bekend niet voor Ijsland maar voor Amerika te willen spelen.

#3 DeAndre Yedlin – Newcastle United

Yedlin is, na zijn overstap van Seattle naar Tottenham, de absolute linksback voor het Amerikaanse elftal. Na een leenperiode naar Sunderland vorig seizoen is hij nu terecht gekomen bij Newcastle United. Met zijn 23 jaar heeft hij de potentie om door te stoten naar de top van Europa.

#2 Christian Pulisic – Borussia Dortmund

Christian Pulisic heeft als achtienjarige al vele records gebroken voor het Amerikaanse elftal. Hij is ontdekt door Borussia toen hij bij het WK onder 17 de topscoorder werd en hij de jongens van Amerika naar de finale had getild (er is dus nog meer talent). Nu mag hij af en toe invallen bij Dortmund en dat doet hij uitstekend, door af en toe zijn goaltje mee te pikken. Een van de grootste talenten van Europa, uit Amerika. Hét voorbeeld dat voetbal groeit in Amerika.

#1 Brad Guzan – Middlesbrough

De 32-jarige rot heeft sinds 2008 een mooie carriere in Engeland ontwikkeld. Hij is vaste keeper geweest van onder andere Aston Villa en Hull City. Inmiddels concurreert hij met Victor Valdes voor een basisplaats bij Middlesbrough, die het uitstekend doen. Toch word vernomen dat de Britten binnenkort afscheid van hem moeten gaan nemen, omdat Atlanta hem graag terug wil halen naar Amerika.

Bent u het eens met deze lijst? Of zijn er andere Amerikanen die hier thuishoren? Laat het vooral weten in de reacties hieronder.

Advertentie