Dat er in België een hoop ploegen zijn die niet met elkaar overeenkomen weet iedereen. Denk maar aan de eeuwenoude vete tussen Standard en Anderlecht of Club en Anderlecht. Maar er zijn ook (kleinere) (vergeten) streek/stads derby’s. We lijsten ze even voor u op in deze reeks met een woordje uitleg:

KV Mechelen – Racing Mechelen img_8368

De Mechelse derby, een strijd tussen groen-wit en geel-rood, is al een tijdje geleden. De laatste dateert van 03-04-2005, toen KV Mechelen met 0-5 won door forfait van Racing. Voor de laatste echt gespeelde wedstrijd keren we terug naar 28-11-2004, toen het op het veld van KVM op een 2-2-eindstand eindigde. Ook al is een derby tussen de twee ploegen al even geleden, de rivaliteit is er nog steeds. Als we kijken naar de onderlinge resultaten kunnen we stellen dat KV Mechelen (vroeger FC Malinois) het meest succesvol is. KVM won 33 keer, 23 keer eindigde de derby op een gelijkspel. 25 keer trok RC Malines (KRC Mechelen) aan het langste eind. De Mechelse stadsderby lokte altijd veel volk, net na de oorlog klokte het bezoekersaantal af op 20.000(!) toeschouwers.

Maar het gaat al een tijdje slecht met Racing, momenteel spelen ze zelfs in de 3de Amateur Liga B, 5de klasse om het makkelijker te maken. Maar toch blijven de supporters komen. Het stadion van Racing had ooit een capaciteit van 21.000 plaatsen. in 1947 brandde de hoofdtribune van het Oscar Vankesbeeckstadion volledig af, waardoor het archief van Racing verloren ging. De dag van vandaag heeft het stadion van Racing een capaciteit van 6123. Het stadion dat gebouwd is in 1923 gaat in 2018 tegen de vlakte. Racing Mechelen heeft heel wat (geld)problemen en moest daarom op zoek naar een kandidaat voor een overname. Bouwbedrijf IBO kocht zo Racing Mechelen, het oude en traditionele stadion moet dus tegen de vlakte, een nieuwe locatie is er nog niet. Gaat de traditie van Racing dan toch verloren?

rcmwiki
Het Oscar Vankesbeeckstadion voor de (voorlopig) laatste derby in 2005.
Met KV Mechelen gaat het wel beter, het parkeert momenteel op een 5de plaats in de Jupiler Pro League en maakt dus kans op een PO1-ticket. In tegenstelling tot Racing wordt het stadion van “de Kakkers” niet afgebroken maar uitgebreid. Achter De Kazerne heeft nu een capaciteit van 17.500 toeschouwers, gemiddeld komen er 11.000 mensen naar het “AFAS-Stadion”. Opmerkelijk: KV Mechelen is dan wel een paar maanden jonger dan Racing Mechelen, het stadion van Malinwa is veel ouder. Het dateert van 1911, terwijl dat van Racing geopend werd in 1923.

Maar we hebben het nog niet gehad over de reden waarom de laatste wedstrijd tussen KVM en RCM op 0-5 eindigde. “De Kakkers” wonnen met een forfaitscore, maar waarom? Simpel. Eén woord: rellen. In 2005 kwamen Racing en Malinwa beiden uit in derde klasse. Dus moesten ze ook tegen elkaar spelen. Zoals eerder vermeld eindigde de heenwedstrijd op 2-2, de terugwedstrijd werd stilgelegd toen fans van Racing het veld opliepen nadat Patrick Goots de 0-2 scoorde. Malinwa ging dus winnen op het veld van rivaal Racing Mechelen, tot groot ongenoegen van de groen-witte fans. Racingfans bestormden het veld, streakers waren ook aanwezig. De rivaliteit tussen Racing en Malinwa is enorm intens. Zoals de Racingers zelf zeggen: “Al zakken we door tot in provinciale, van ons geraak je niet af.  Bekijk ons maar als een virus. Af en toe zorgen wij voor overlast, maar vergeet niet dat iedereen van ons ook 100% puur RACINGFAN is. Racing is mijn kind, of ik ben het kind van Racing, whatever, maar Racing is ons leven, en wij leven voor Racing. En dat maakt ons uniek in België”

De afstand tussen het AFAS-stadion en het stadion van Racing Mechelen is maar 2 kilometer, maar de “bezoekende” ploeg kon het niet riskeren met de auto naar de derby te gaan. De strijd tussen Racing en Malinwa hebben veel vriendschappen verpest of doen verwateren. De Mechelse stadsderby is heel hevig en of er gesproken kan worden van haat? Ja, dat denk ik wel ja.

Weetje: voor de film ‘Stapelzot van Mechelen’ werd de Mechelse derby in 2016 nog eens “herspeeld”. Met als aanvoerder voor KVM: Mark Uytterhoeven. Voor Racing was het Jaak Van Assche. Bij Malinwa speelde GROEN-politicus Kristof Calvo en oud-KVM doelman Kurt Stoops. Bij Groen-Wit “speelde” Rudy De Mets mee. 

De volgende derby in deze reeks is die tussen “Essevee en de Veekaa”