Van 14 januari tot 5 februari vindt in Gabon de Afrika Cup plaats. Zaterdag begint het toernooi dus, deze week zorgen wij voor een grondige voorbeschouwing. Vandaag bekijken we groep A, waarvan de eerste twee ploegen doorgaan naar de volgende ronde. 

• Gabon

• Burkina Faso

• Guinee Bissau

• Kameroen

Gabon: het thuisland doet het vaak goed in de Afrika Cup, al is Gabon zeker geen grootmacht. Met Aubameyang hebben ze wel een wereldspits in huis. Als we de selectie verder bekijken, vallen vooral Lemina (Juventus) en doelman Ovono (Oostende) op. Een leuke mix spelers van de kleinere Europese clubs en enkele jongens die in Afrika of Azië aan de slag zijn.

Burkina Faso: hier zien we een matige selectie met als enkel lichtpunt Bertrand Traoré, de aanvaller van Ajax. Waarschijnlijk zijn er niet genoeg spelers met ervaring in topcompetities aanwezig om succesvol te zijn, een groot aantal van de geselecteerden staat onder contract bij een Afrikaanse club.

Guinee Bissau: geen grote namen, wel een groot aantal spelers uit de Portugese competities. Een degelijk team dus, dat zeker kan verrassen.

Kameroen: dit land won de Afrika Cup al 4 keer en verzamelde in totaal al 7 medailles. Nu behoren ze tot de outsiders, met enkeke leuke spelers uit de Ligue 1 als Nkoulou (Lyon), N’Jie (Marseille) en Moukandjo (Lorient) in de rangen. Fai (Standard) en Siani (Oostende) zorgen voor een Belgische link.

Onze verwachting:

1) Kameroen

2) Gabon

3) Guinee Bissau

4) Burkina Faso

Wedstrijdprogramma:

14 januari: Gabon – Guinee Bissau (17u) & Burkina Faso – Kameroen (20u)

18 januari: Gabon – Burkina Faso (17u) & Kameroen – Guinee Bissau (20u)

22 januari: Kameroen – Gabon (20u) & Guinee Bissau – Burkina Faso (20u)