Van 14 januari tot 5 februari vindt in Gabon de Afrika Cup plaats. Zaterdag begint het toernooi dus, deze week zorgen wij voor een grondige voorbeschouwing. Vandaag bekijken we groep B, waarvan de eerste twee ploegen doorgaan naar de volgende ronde.

• Algerije

• Senegal

• Tunesië

• Zimbabwe

Algerije: met Ghoulam (Napoli), het Leicester-duo Mahrez en Slimani, Bentaleb (Schalke) en Brahimi (Porto) heeft bondscoach Leekens een goede basis. Deze selectie werd aangevuld met spelers van kleinere Europese clubs en enkele jongens die in Afrika zelf onder contract staan. Een stevig team, Hanni (Anderlecht) zorgt voor een Belgische link. Met doelman M’Bolhi valt trouwens áltijd iets te beleven.

Senegal: zeer sterke selectie. Het middenveld bestaat uit Kouyaté (West Ham) en Gueyé (Everton), dat zegt zeer veel. Achterin is Koulibaly van Napoli de grote man. In het aanvallend compartiment vinden we ook veel grote namen terug: Mané (Liverpool), Diouf (Stoke), Sow (Fenerbahce), Baldé (Lazio)… Ook bij Senegal speelt een speler van Anderlecht, Kara. Dit team kan ver geraken.

Tunesië: Valencia-verdediger Abdennour, Sliti (Lille) en Khazri (Sunderland) zorgen voor een zekere basis, toch heeft deze selectie waarschijnlijk te weinig kwaliteit om ver te geraken. Veel spelers komen uit voor een Tunesische of andere Afrikaanse of Aziatische club.

Zimbabwe: op papier een van de zwakste landen. Musona (Oostende) en Nakamba (Vitesse) spelen bij de grootste clubs. Een punt halen in deze groep wordt een hele opgave, maar is wel een mooi doel. Wie weet kunnen ze zelfs verrassen.

Onze verwachting:

1) Senegal

2) Algerije

3) Tunesië

4) Zimbabwe

Wedstrijdprogramma:

15 januari: Algerije – Zimbabwe (17u) & Tunesië – Senegal (20u)

19 januari: Algerije – Tunesië (17u) & Senegal – Zimbabwe (20u)

23 januari: Senegal – Algerije (20u) & Zimbabwe – Tunesië (20u)