Van 14 januari tot 5 februari vindt in Gabon de Afrika Cup plaats. Zaterdag begint het toernooi dus, deze week zorgen wij voor een grondige voorbeschouwing. Vandaag bekijken we groep C, waarvan de eerste twee ploegen doorgaan naar de volgende ronde.

• DR Congo

• Ivoorkust

• Marokko

• Togo

DR Congo: de sterkte van deze selectie is niet zo groot als je zou verwachten, toch kunnen ze een degelijk elftal op het veld zetten. Kudimbana (Antwerp) staat normaal gezien in doel. N’Sakala (ex-Anderlecht, nu Antayaspor), Mbemba (ex-Anderlecht, nu Newcastle) Mpoku (ex-Standard, nu Panathinaikos), Kebano (ex-Charleroi/Genk, nu Fulham), Mbokani (ex-Anderlecht/Standard, nu Hull) en Kagé (Kortrijk) zorgen ook voor een grote Belgische link. Met Norwich-middenvelder Mulumbu en spits Bakambu (Villarreal) hebben ze ook twee jongens die een hoog niveau gewend zijn.

Ivoorkust: een selectie met veel grote namen. Aurier (PSG), Bailly (Man. United), Kone (Sunderland), Bony (Stoke), Gradel (Bournemouth), Kalou (Hertha), Zaha (Palace)… Veel jongens uit de Premier League dus. De vorige editie werd gewonnen door Ivoorkust en nu behoren ze opnieuw bij de topfavorieten. Ook Bagayoko (STVV) en Kanon (ADO) zijn geselecteerd.

Marokko: dit land zorgt opnieuw voor een sterke selectie. Het ontbreken van Ziyech (Ajax) zegt veel over de kwaliteit. Benatia (Juventus) is de grote man in de defensie. El Ahmadi (Feyenoord), Dirar (Monaco), Carcela (vroeger Standard, nu Granada), Boussoufa (vroeger Anderlecht en Gent, nu Al-Jazira), Boufal (Southampton), El Kaddouri (Napoli)… horen allemaal bij de selectie. Genoeg leuke spelers om er een goed toernooi van te maken.

Togo: grote naam en kapitein Adebayor zit zonder club en dat zegt wel iets over deze selectie. Standardspeler Dossevi is erg belangrijk voor Togo, maar komt net terug uit blessure. Ex-Rouche Gakpé, nu bij Genoa, is ook een goede flankspeler. Romao (vroeger Marseille, nu Olympiakos) en Ayité vormen mee de basis van de Togolese selectie. Djéné van Sint-Truiden hoort ook bij de groep.

Onze verwachting:

1) Ivoorkust

2) Marokko

3) DR Congo

4) Togo

Wedstrijdprogramma:

16 januari: Ivoorkust – Togo (17u) & DR Congo – Marokko (20u)

20 januari: Ivoorkust – DR Congo (17u) & Marokko – Togo (20u)

24 januari: Marokko – Ivoorkust (20u) & Togo – DR Congo (20u)