Het is bijna zover: de uitreiking van de Gouden Schoen, de prijs voor de beste voetballer van het jaar in de Jupiler Pro League. De tijd is gekomen om mezelf de volgende vraag te stellen: wie moet het worden?

Het is logisch om eerst te kijken naar de kampioen. Maar wie steekt er met kop en schouders bovenuit bij Club? Vormer wordt genoemd maar, tja, zo’n spectaculaire voetballer is hij nu toch ook niet.

Er steekt niemand bovenuit. Ook niet iemand van een andere club. Dat geeft me de gelegenheid om de volgende gewaagde uitspraak te doen: laat een defensieve speler winnen!

Met dat idee in mijn achterhoofd kom ik uit bij één man: de Deense centrale verdediger Alexander Scholz. Er zijn simpelweg geen tegenargumenten, wie zou er niet mee akkoord gaan?

Hij is eerst en vooral enorm goed in zijn vakgebied, het verdedigen. Hij koppelt een geweldig spelinzicht en positiespel aan een stevige dosis karakter. Én hij is een leider, na twee seizoenen al kapitein zijn van Standard, dat is weinigen gegeven.

Ook Scholz won een prijs, de beker van België. Op die manier zijn de clubstatistieken ook goed, net als zijn individuele statistieken. Weinig kaarten, amper fouten.

Op het veld doet hij het dus uitstekend, maar daarnaast is hij erg bescheiden. Hij rijdt niet rond in een sportwagen en kan ook genieten van een uitstap met de caravan, een bezoekje aan Durbuy of een goed boek. Simpel, bescheiden, maar o zo intelligent. Geef hem die Schoen. Hoeft zelfs niet van goud te zijn, voor Alex.