De Major League Soccer heeft 22 teams in haar competitie. Drie daarvan komen uit Canada: Vancourver Whitecaps, Montréal Impact en Toronto FC. De Canadese derby/401 Derby wordt gevormd door Toronto en Montréal.

De eerste keer dat deze twee teams elkaar troffen was in 2008, toen Toronto toegevoegd werd aan de competitie. Daar eindigde de wedstrijd in 0-1 voor Toronto FC.

De naam ”401 Derby” heeft een simpele verklaring. De Ontario 401 Highway verbindt namelijk de twee steden. Het wordt ook wel de Two Solitudes Derby genoemd, omdat ook de Two Solitudes de steden verbindt. De rivaliteit is ontstaan uit de rivaliteit van andere sporten tussen de twee steden.

De 401 Derby wordt gezien als de derde grootste derby in de MLS. Ze hebben elkaar 34 keer ontmoet (Canadees kampioenschap meegeteld). Van de 34 keer heeft Toronto 16 keer gewonnen, Montréal 8 keer en is het 10 keer onbeslist gebleven.

De grootste overwinning is 6-0 voor Montréal. Bij de laatste keer dat ze elkaar ontmoetten werd het 5-2 voor Toronto FC. Montréal heeft het record voor de wedstrijd met de meeste supporters, namelijk 60.000 bij de play-offs vorig seizoen.

Advertentie