Nu dat de transferperiode ten einde is, zijn alle ploegen klaar voor die laatste rechte lijn richting Play-Off 1 of het behoud. Het zal alvast spannend worden, zowel onderaan als voor de top 6.

We zullen onderaan beginnen bij de slag om het behoud. De strijd is spannender dan ooit met zeker nog vier clubs die in aanmerking komen voor degradatie: Moeskroen, Westerlo, Waasland-Beveren en Eupen. Moeskroen staat nu op de laatste plaats met 18 punten terwijl Eupen op de 13de plaats staat met 21 punten. Dat laat zien hoe dicht het op elkaar staat, dus alles is nog mogelijk. Waasland-Beveren heeft wel nog een match te goed tegen Genk. Daar kunnen ze dus cruciale punten pakken. Moeskroen heeft met Arslanagic een goede verdediger beet, maar ze hebben nog een aartsmoeilijk programma af te werken. De helft van hun wedstrijden is nog tegen topclubs. Westerlo heeft ook een moeilijk programma de komende weken. Het zal dus knokken worden om eerste klasse B te vermijden.

Ik denk dat Moeskroen uiteindelijk zal bezwijken onder de druk. Vorige jaren hebben ze het altijd mooi kunnen oplossen op miraculeuze wijze, maar dit jaar zal het anders verlopen. Westerlo heeft een coach, Jacky Mathijssen, die beter kan omgaan met deze situatie. Het zal wel tussen deze twee gaan, maar Westerlo zal erboven uitschieten.

Men kan zeker zeggen dat het even spannend is in de strijd om Play-Off 1. Daarbij zijn er nog zes ploegen die nog niet zeker zijn van hun plaatsje: Charleroi, KV Oostende, AA Gent, KV Mechelen, Genk en Standard. De grootste verrassing is KV Mechelen. Sinds de komst van Yannick Ferrera zit de club in een positieve flow. Vorige speeldag wonnen ze nog van rechtstreekse concurrent Genk in een geweldige slotfase. Maar vooral zij mogen zich zorgen maken. Hun speelschema is niet om mee te lachen, terwijl de concurrentie het makkelijker heeft. Het verschil tussen Charleroi (4de plaats) en Standard (9de plaats) bedraagt ook maar amper 6 punten. Het zijn allemaal goede kandidaten, maar de plaatsen zijn duur. Gent heeft goede zaken gedaan op de transfermarkt en zijn aanvallend hard versterkt. De Buffalo’s kunnen dus zeker een gooi doen naar Play-Off 1. Voor Charleroi en Oostende kan het meevallen, maar ze moeten geconcentreerd blijven. Een 0 op 6 kan in deze fase fataal zijn. Mechelen, Genk en Standard staan voorlopig buiten de top 6. De club van deze drie die het meeste kans maakt, is Standard. Ze hebben zich beter versterkt dan Genk en Mechelen en hebben een makkelijk programma voor de boeg. Genk is zelfs hun grootste sterkhouder, Leon Bailey, verloren. Zij moeten ook een wedstrijd in het midden van de week afwerken. Vermoeidheid zal dus parten spelen.

Een voorspelling maken voor deze editie van Play-Off 1 is heel moeilijk. De eerste drie ploegen zijn al zo goed als zeker en daar ga ik ook niet aan twijfelen: Club Brugge, Anderlecht en Zulte Waregem. Daarnaast zal Charleroi het nog halen, omdat ze een sterk team en de juiste trainer ervoor hebben. Voor de vijfde en zesde plaats zal de strijd hevig zijn. Gent heeft de grootste kans om die vijfde plaats te pakken. Standard zal van diep moeten komen om die top 6 nog aan te sluiten, eveneens als Genk. De laatste wedstrijden zullen het beslissen. Voor die laatste plaats doe ik geen uitspraak.

Advertenties