Vorige week woensdag om klokslag middernacht liep de wintermercato op zijn einde. Onze Belgische ploegen waren dit jaar opvallend actief, althans zo leek het. Er werden in december en januari 70 inkomende transfers geteld, dat zijn er maar vier meer dan het aantal binnenkomers van vorige winter. Wij namen de versterkingen en de vertrekkers van landskampioen Club Brugge onder de loep. 

Het is geen geheim dat de transferperiode bij Vincent Mannaert ergens midden november begint. Bij Club willen ze namelijk de volledige selectie die het in de Play-Offs zal moeten doen, mee op winterstage. Een vereiste die Michel Preud’homme twee jaar geleden op de agenda plaatste. Club plaatste zich met een Europese uitschakeling en het missen van de beker zichzelf in een lastigere onderhandelingspositie dan vorig jaar. Toch kunnen we zeggen dat Club sterker de tweede seizoenshelft ingaat met de nodige extra dosis ervaring en hier en daar een vleugje concurrentie op de aanvallende posities.

Michel Preud’homme stuurde zijn scouts naar Zuid-Amerika, de nieuwe visvijver van Club. In Colombia zijn de transfersommen en spelerslonen te vergelijken met die van de Belgische competitie. Een ideale boorput dus voor de landskampioen.

Helibelton Palacios

Met het vertrek van Thomas Meunier naar PSG leek club de perfecte vervanger gevonden te hebben met Van Rhijn. De ex-Ajacied stelde het de laatste maanden echter zonder concurrentie nadat Dion Cools zijn rol op de linksback beter vervulde dan Laurens De Bock. Nieuwkomer Helibelton Palacios komt over van het Colombiaanse Deportivo Cali voor zo’n  € 800.000. De 23-jarige vleugelverdediger is vooral zeer snel en wendbaar. Verdedigend moet hij wel onderdoen voor Van Rhijn.

Lex Immers

Met Sexy Lexy haalde Club een vierde Nederlander in de kern. Immers ontbond in overleg met Cardiff zijn contract zodat Club hem transfervrij kon overnemen. De 30-jarige aanvallende middenvelder heeft een scorend vermogen en dient in principe als doublure van Ruud Vormer, zijn ex-ploegmakker van bij Feyenoord. Met Immers wordt een pak ervaring en mentaliteit binnengerijfd bij Blauw-Zwart. Immers scoorde bij zijn debuut meteen de gelijkmaker tegen Freiburg op winterstage in Sotogrande. De ex-Feyenoorder is een hardwerkende jongen die tonnen werk kan verzetten. Een speler met het ideale No Sweat No Glory gehalte.

Dorin Rotariu 

Voor de positie op de rechtsbuiten stond Rotariu niet vanboven op het lijstje van de Brugse technische cel. Er werd tevergeefs lang gehoopt op de komst van Tal Ben Haïm van het Israëlische Maccabi Tel Aviv. Club bereikte een mondeling akkoord met Ben Haïm en zijn manager, maar ging niet akkoord met de vraagprijs van Jordi Cruijf, zoon van en technisch directeur bij de Israëlische nummer twee. Club bood 3,1 miljoen wat uitzonderlijk hoog was voor zijn leeftijd en de competitie waarin hij actief was. Bij Maccabi Tel Aviv kon er pas vanaf 4,5 gepraat worden. De 21-jarige Roemeense flankaanvaller Dorin Rotariu werd in laatste instantie nog weggeplukt bij Dinamo Boekarest voor iets meer dan 2 miljoen. De technisch zeer vaardige jeugdinternational tekende een contract tot 2020 op Olympia. Met Rotariu haalt Club een absoluut toptalent binnen dat internationaal geseind stond bij o.a. Real Madrid en Borussia Dortmund.

Ethan Horvath, German Mera en Carlos Strandberg

De 21-jarige Amerikaanse doelman Ethan Horvath komt over van het Zweedse Molde voor € 600.000. Horvath zal dit seizoen hoogstwaarschijnlijk genoegen moeten nemen met het reservestatuut aangezien Butelle op dit moment een vaste waarde is bij Blauw-Zwart. German Mera is 26 jaar en tekende een contract voor drie jaar. De landgenoot van Izquierdo en Palacios zal het seizoen wel nog uitmaken bij Deportivo Cali alvorens de Brugse kern te vervoegen in augustus. Carlos Strandberg, de 20-jarige Zweed, ging mee op winterstage met Club, maar kreeg al bij zijn aankomst te horen dat er voor hem nog geen plaats is in de selectie. De centrumspits wordt tot op het einde van het seizoen uitgeleend aan KVC Westerlo waar hij het doel trouwens al wist te vinden tegen Anderlecht.

Club nam verder ook afscheid van Bruzzese, Mechele en Bolingoli. Het trio wordt tot op het einde van het seizoen uitgeleend aan STVV. Felipe Gedoz en ook -jawel- Nicolas Castillo behoren niet langer tot de Brugse rangen. Beiden werden respectievelijk aan
Clube Atlético Paranaense en UNAM Pumas verkocht. Nicolas Storm moet OH Leuven op uitleenbasis gaan helpen in de strijd op de promotie in 1B.

Club lijkt een efficiënte transferperiode achter de rug te hebben. Iedereen die moest bleven is gebleven, de overbodige pionnen zijn van de hand gedaan en de kwaliteitsgaten zijn opgevuld. Daarmee lijken de kanonnen van Michel Preud’homme geladen, klaar voor de jacht op de tweede landstitel op een rij.

Advertenties