Bij NEC komen bij het eerste elftal regelmatig spelers tevoorschijn uit de eigen jeugd. Nadat de club afgelopen jaren veel spelers kocht door de samenwerking met makelaarsbureau Futuralis, spelen er sinds dit seizoen weer een aantal jongens uit de jeugd mee in de basis. De samenwerking tussen beide partijen werd dit seizoen verbroken, doordat het bureau zich niet langer als een toegevoegde waarde voor de club zag. De club investeerde dit seizoen goed in de toekomst en haalde een aantal spelers die in dit artikel besproken gaan worden. Daarnaast heeft NEC met Ferdi Kadioglu en Jay-Roy Grot al twee spelers die regelmatig in de basis mogen beginnen en uit de eigen jeugd komen, maar zijn er nog meer goede spelers uit hun generatie?

Arnaut Groeneveld
Deze aanvallende speler begon ooit al in de jeugd van FC Oss. Op zijn 11de maakte hij de overstap naar de jeugd van PSV. Hij doorliep de gehele jeugd van PSV, tot aan PSV Onder-19.  Afgelopen zomer besloot NEC om Groeneveld terug te halen naar Gelderland. Bij zowel Jong NEC als het eerste van NEC kreeg Groeneveld een aantal minuutjes speeltijd. Op 5 maart 2017 maakte Groeneveld zijn debuut in de basis bij NEC. Hij begon samen met Mohamed Rayhi in de aanval en speelde een hele sterke wedstrijd. Groeneveld lijkt dit seizoen dus wel vaker als invaller te kunnen gaan optreden en op de korte termijn misschien zelfs wel basisspeler te kunnen worden.

Huidige elftal: NEC
Positie(s): Rechtsbuiten, Aanvallende middenvelder, (Linksbuiten), (Spits)
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 31-01-1997
Lengte: 1.87 m
Sterkste punten: Dribbel, snelheid

Max Boonstoppel
De centrale verdediger is een vaste waarde en tegenwoordig ook aanvoerder van NEC/FC Oss Onder-17. Als een echte leider speelt hij nu al in de achterhoede bij het team. Boonstoppel is pas 16 jaar, bijna 17, maar lijkt door onder andere zijn lengte van 1 meter 90 nu al een echte volwassen kerel. Hij gaat in Nederland naar school, maar doordat hij al eerder uitkwam voor Oostenrijk Onder-15 en Onder-16 is zijn officiële voetbalnationaliteit Oostenrijks.

Huidige elftal: NEC/FC Oss Onder-17
Positie(s): Centrale verdediger, (Verdedigende middenvelder)
Nationaliteit: Oostenrijks, (Nederlands)
Geboortedatum: 07-04-2000
Lengte: 1.90 m
Sterkste punten: Tackle, leiderschap, snelheid

Segun Owobowale
Owobowale speelde ooit in de jeugd van ADO. In 2014 werd hij door zijn goede spel rechtstreeks vanuit ADO Onder-17 naar het eerste elftal gehaald. De eerste 15 wedstrijden van dat seizoen begon hij op de bank en mocht zelfs twee keer invallen, in totaal wel maar 9 minuten. De rest van het seizoen werd besloten dat het niet goed was voor zijn ontwikkeling om op de bank te zitten. Hij werd vanaf dat moment gebruikt bij het Onder-19 en Onder-21 team van ADO. Ook het daaropvolgende seizoen mocht hij nog niet met het eerste meedoen. Owobowale was er klaar mee en besloot een andere club te gaan zoeken. NEC liet haar interesse merken en de speler koos ervoor om zijn toekomst daar voort te zetten. Dit seizoen speelt hij vooral mee met Jong NEC. Hij heeft een Nigeriaanse vader, maar werd in 2013 al opgeroepen voor Nederland Onder-17 en besloot ook mee te gaan spelen. Vandaar dat Owobowale op voetbalgebied de Nederlandse nationaliteit heeft.

Huidige elftal: Jong NEC
Positie(s): Linksbuiten, (Spits), (Linksback)
Nationaliteit: Nederlands, (Nigeriaans)
Geboortedatum: 22-03-1997
Lengte: 1.82 m
Sterkste punten: Dribbel, snelheid

Mike Pröpper
Na Davy (PSV) en Robin (Heracles Almelo) is nu de derde Pröpper aan de beurt. Ook Mike kwam dit seizoen over van een andere club, namelijk van De Graafschap. Net als zijn broer Davy doorliep ook Mike de jeugd bij de Rooms Katholieke Voetbalvereniging Volharding Doet Zegevieren, rkvv VDZ, uit Arnhem. Mike vertrok vervolgens tegelijkertijd met zijn broer Robin bij De Graafschap. Mike lijkt met zijn 19 jaar een erg goede centrale verdediger te gaan worden voor NEC in de (nabije) toekomst.

Huidige elftal: Jong NEC
Positie(s): Centrale verdediger
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 11-09-1997
Lengte: 1.89 m
Sterkste punten: Kracht, snelheid

Maarten Paes
Ooit begon deze in potentie geweldige keeper in de jeugd van Union uit Malden. Samen met zijn vriend Mink Peeters, nu speler van Real Madrid, speelde hij daar op een hoog niveau tegen de tweede elftallen van onder andere NEC en Vitesse. Op 14-jarige leeftijd werd Paes naar NEC zelf gehaald. Hij werd op erg jonge leeftijd al voor Oranje Onder-18 opgeroepen. Hij heeft daar uiteindelijk echter nooit minuten gemaakt. Dit seizoen heeft hij wel al twee wedstrijden voor Oranje Onder-19 mogen keepen. Tegen Duitsland- (1-2-winst) en San Marino Onder-19 (4-0-winst) stond hij onder de lat. Het is zijn droom om op een dag in de Premier League te spelen en het doel bij Oranje te verdedigen. Met Joris Delle en Joshua Smits lijkt NEC de komende jaren wel goed te zitten wat betreft keepers, maar ook Maarten Paes is een naam om absoluut te onthouden: deze jongen gaat ongetwijfeld ver komen!

Huidige elftal: NEC/FC Oss Onder-19
Positie(s): Keeper
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 14-05-1998
Lengte: 1.92 m
Sterkste punten: Reflex, hoge ballen

Ook noemenswaardig:

Frank Sturing
Huidige elftal: Jong NEC
Positie(s): Centrale verdediger
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 29-05-1997
Lengte: 1.85 m
Sterkste punten: Kopkracht, tackle, snelheid

Niek Hoogveld
Huidige elftal: NEC/FC Oss Onder-19
Positie(s): Centrale verdediger
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 24-03-1999
Lengte: 1.87 m
Sterkste punten: Tackle, kopkracht

Ragnar Oratmangoen
Huidige elftal: NEC/FC Oss Onder-19
Positie(s): Aanvallende middenvelder
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 21-01-1998
Lengte: 1.82 m
Sterkste punten: Snelheid, passing

Thijmen Goppel
Huidige elftal: Jong NEC
Positie(s): Rechtsback
Nationaliteit: Nederlands
Geboortedatum: 16-02-1997
Lengte: 1.82
Sterkste punten: Tackle