Aleksey en Vasili Berezutski kwamen als tweeling op 20 juni 1982 in Moskou ter wereld en speelden vervolgens bijna hun hele leven samen in de achterhoede bij hun clubs. Op hun inmiddels 34-jarige leeftijd spelen ze nog altijd elke wedstrijd samen bij het grote CSKA Moskou als 2 van de 3 centrale verdedigers. Over de liefde voor hun club en stad valt bij de broers dus absoluut niet te twijfelen.

Beiden begonnen ooit in de jeugd van Torpedo-ZiL. De club werd opgericht in 1997 en veranderde haar naam in 2004 naar FK Moskou, toen het in bezit van de staat kwam. In 2010 besloot de staat dat de club hen toch te veel geld kostte en hief de club op. Beide broers Berezutski waren tegen die tijd allang vertrokken. Aleksey vertrok op nieuwjaarsdag 2001 naar het 1.500 kilometer verderop gelegen Novorossiysk, een van Rusland grootste havensteden. Een half jaar en 14 wedstrijden later miste hij Moskou echter alweer en zo vertrok hij naar CSKA Moskou. Op nieuwjaarsdag 2002 besloot ook Vasili zijn broer achterna te gaan en zo werd ook hij speler van CSKA.

Vasili moest zijn plek het eerste seizoen nog weten te winnen, maar Aleksei speelde al veel wedstrijden mee. Vanaf het seizoen 2003/2004 werden de broers een vaste waarde in de verdediging. Vasili werd, en wordt nog steeds, vaak als de betere broer gezien en hij stond dan ook standaard op zijn favoriete plek als centrale verdediger. Aleksey moest het regelmatig doen met een plek als links- of rechtsback.

Beide broers wonnen bij CSKA Moskou in totaal 6 keer de competitie, 7 keer de beker en zelfs 1 keer de Europa League, toen nog de UEFA Cup, in 2005. Samen speelden ze over de 13 jaar die ze bij CSKA Moskou in de basis stonden bijna 1.000 wedstrijden, Aleksey zo’n 425 en Vasili zo’n 450. Aleksey scoorde in zijn tijd bij CSKA 9 keer, Vasili 13 keer. Ook bij het Russische nationale elftal hebben beide spelers al veel minuten gemaakt. Aleksey in totaal 58 wedstrijden, Vasili, die zoals eerder genoemd toch nét iets meer geliefd is, speelde al 101 wedstrijden.

Aleksey mocht bij Rusland onder trainer Guus Hiddink regelmatig de aanvoerdersband dragen. Er wordt wel eens gezegd dat Hiddink dit puur deed om de broers uit elkaar te houden. Maart 2017 kondigde Vasili aan afscheid te nemen van het Russische nationale elftal, om zich zo vol te focussen op zijn club. Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat ook Aleksey binnenkort diezelfde keuze gaat maken. Laten we hopen dat de broers dan wel daadwerkelijk nog een aantal jaartjes de kans krijgen bij de club uit hun geboorteplaats en hun carrière zo een mooi einde kunnen geven. Waar tegenwoordig vaak niet meer omgekeken wordt naar clubliefde, laten de gebroeders Berezutski nog steeds zien wat dat nou precies inhoudt. 2 prachtige carrières voor 2 prachtige spelers.

Advertentie