Een ruwe diamant. Zo werd Ayanda Patosi omschreven. Na de komst van verschillende scouts (onder meer van Ajax) leek het voor Lokeren onmogelijk om haar goudhaantje bij te houden. Drie seizoenen zijn we verder. Waar zou de Zuid-Afrikaan ondertussen de pannen van het dak spelen? Ajax? Of een andere topclub? Nee hoor, diezelfde diamant heeft zich voor de zoveelste keer onmogelijk gemaakt bij Sporting Lokeren.

Met de komst van Runar Kristinsson in oktober zag het er al meteen niet goed uit voor Ayanda Patosi. Zijn gebrek aan professionalisme werd meteen gesanctioneerd door de nieuwe coach. Maanden heeft de getalenteerde middenvelder de selectie niet gehaald. Tijdens de winterstage leek hij plots terug gemotiveerd. “Hij traint als een echte prof.” zei de Lokeren-coach die toch nog bereid was de Zuid-Afrikaan een allerlaatste kans te geven. Na enkele weken hard trainen leek hij te beseffen dat dit zijn laatste kans was, maar niets is minder waar. Een dikke week na hij voor het eerst dit jaar nog eens een volledige wedstrijd mocht spelen, stuurt hij zijn kat naar de training. “Ik vrees dat zijn verhaal over en uit is.” aldus sportief directeur Willy Reynders.

Ayanda Patosi zou zelf beslist hebben om zijn vakantie in Zuid-Afrika te verlengen. Het is dan ook niet de eerste keer dat hij later terugkomt van een reis naar zijn thuisland, en dan hebben we het nog niet over het overwicht waar hij na elke vakantie mee kampt. De Zuid-Afrikaan lijkt zijn laatste kans verspeeld te hebben. Met het contract dat deze zomer afloopt, lijkt het onwaarschijnlijk dat we hem volgend seizoen nog op de Belgische velden zien rondlopen.

 

Advertentie