Vanavond is het zover, het WK-Kwalificatieduel Bulgarije – Nederland. Deze voorbeschouwing is de perfecte voorbereiding om te beginnen aan deze wedstrijd.   

Bulgarije

De Bulgaarse competitie is niet de meest voor de hand liggende competitie om te gaan volgen, niet bepaald een land waar het voetbal op handen gedragen wordt, dat is ook te merken aan het verwachte toeschouwersaantal vanavond in Sofia. 15.000 van de 40.000 stoeltjes zijn vanavond bezet in het Vasil Levski Nationaal Stadion.

Bulgarije vinden we in de poule op een 4de plaats terug, met 6 punten uit 4 wedstrijden. De Bulgaren begonnen aan de WK-Kwalificatie met een thuisduel tegen Luxemburg, 4-3. In een hectische slotfase wist Bulgarije toch aan het langste eind te trekken en de eerste driepunter veilig te stellen. Daarna ging het onderuit tegen Zweden en Frankrijk. Het laatste duel in de poule tegen Wit-Rusland wisten ze wel te winnen, 1-0.

Bij Bulgarije vinden we twee oude bekenden terug in de selectie. Nikolay Michajlov staat vanavond onder lat. De doelman die in Nederland actief was voor FC Twente, kwam voor de Enschedese club 88 keer in actie. De Bulgaarse doelman beleefde een succesvolle tijd met Twente. Hij speelde onder andere mee in het kampioensduel, de strijd tussen de toenmalige nummers 1 & 2 op de laatste speeldag van het Eredivisieseizoen 2010-2011. (3-1-verlies) en een week eerder won hij met Twente de KNVB Bekerfinale van Ajax (1-0 winst) Voor PSV-fans wordt dit duel een weerzien met óók een oude bekende, Stanislav Manolev. De Bulgaar kwam in totaal 95 keer in actie voor de Eindhovenaren, waarin hij 4 keer tot scoren kwam. Manolev speelde van 2009 tot 2012 in de Lichtstad. Over het algemeen is de rechtsback een vaste waarde in het Bulgaarse elftal, hij speelde tot nu toe 43 interlands.

Nederland

Voor het Nederlands Elftal is het erop of eronder, zo wordt er in de meeste gevallen over gesproken. Momenteel staat Nederland op een tweede plaats in poule met 7 punten. Direct daarachter zit Zweden met evenveel punten, maar met een minder doelsaldo. De Zweden komen vanavond al eerder in actie. Om 18:00 nemen zij het in een thuisduel op tegen Wit-Rusland. Bij Oranje in de selectie twee nieuwkomers. Wesley Hoedt (Lazio Roma) en Matthijs de Ligt (Ajax) zijn bij de groep gehaald voor de WK-Kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije en de vriendschappelijke interland tegen Italië.

Het grootste discussiepunt is wie er in de spits staat bij Oranje. Aan deze onduidelijkheid kwam gisteren op het allerlaatste moment een einde. Vincent Janssen, in de afgelopen duels eerste keuze van Danny Blind, meldde zich af wegens griep. Bas Dost, topscorer van Portugal, scoorde in 2017 al 15 goals voor Sporting. Met deze statistiek laat de geboren Deventenaar zelfs Lionel Messi (FC Barcelona) achter zich. De Argentijn trof dit jaar 13 keer het doel. Luuk de Jong is meegereisd naar Sofia als tweede spits.

Vermoedelijke opstelling Nederland:

Zoet; Karsdorp, Martins Indi, Hoedt, Blind; Strootman, Wijnaldum, Klaassen; Robben, Dost, Promes.

Feiten

Even een paar feiten op een rijtje:

  • Vijf jaar geleden stond Oranje voor het laatst tegenover Bulgarije, toen in de ‘uitzwaaiwedstrijd’ voorafgaand aan het EK 2012 in Polen en Oekraïne.
  • Jetro Willems, 22 interlands inmiddels, maakte in deze wedstrijd zijn debuut voor Nederland.
  • Beide landen stonden tot nu toe 10 keer tegenover elkaar. Bulgarije en Nederland wonnen allebei 4 keer en speelde 2 keer gelijk.
  • Thuis zijn de Bulgaren sowieso moeilijk te kloppen. Van de laatste veertien WK-kwalificatieduels voor eigen publiek verloren ‘de Leeuwen’ er maar één, in oktober 2013 tegen Tsjechië (0-1)
  • Zoals al eerder op de persconferentie aangekondigd door bondscoach Danny Blind, Quincy Promes komt in Ivelin Popov een bekende tegen. De twee zijn ploeggenoten bij Spartak Moskou.