In de halve finales van de play-offs om promotie/degradatie hebben er verschillende verrassingen plaatsgevonden. MVV stuntte door uit bij Cambuur te winnen en Roda JC wist pas in de laatste minuten uitdager Helmond Sport van zich af te houden. NAC en NEC maakten beide het karwei eenvoudig af. 

Cambuur kreeg de kans om de fantastische tweede seizoenshelft te belonen met promotie. In de halve finale van de play-offs werden ze aan MVV gekoppeld, die door een periodetitel in de eerste ronde moest aantreden tegen RKC Waalwijk en die confrontatie ook gemakkelijk wonnen. Uit bij de Limburgers werd het 1-1, maar thuis werd verwacht dat het karwei afgemaakt zou worden. In een moeizame wedstrijd kwamen de Leeuwarders tot weinig kansen, maar dat gold ook voor de bezoekers. De grootste kansen waren voor beide ploegen gelijk kassa, waardoor de 1-1 uit de heenwedstrijd weer terug was op het bord. Vlak voor tijd schoof Xander Houtkoop een enorme kans naast, en aan de andere kant was de stunt compleet. In de allerlaatste minuut kopte spits Thomas Verheydt een bal uitstekend in de verre hoek, en de meegereisde supporters uit Maastricht braken bijna het uivak af. MVV mag het in de finale op gaan nemen tegen streekgenoot Roda JC, dat stand hield tegen Helmond Sport.

Roda JC – Helmond Sport

De nummer 17 van de Eredivisie nam het in de tweede ronde op tegen Helmond Sport. De Brabanders hadden zich via een periodetitel geplaatst voor het toetje van de competitie en moesten voorbij Roda zien te komen om zich te plaatsen voor de finale. Na de heenwedstrijd in eigen huis (0-1) was het nog allerminst beslist en dat lieten de bezoekers zien ook. Met de nodige energie werd de goal van de Limburgers in de eerste helft meerdere malen aangevallen door de aanvallers van Helmond. Al na 10 minuten kreeg Steven Edwards een uitgelezen mogelijkheid om de schade van vorige week te herstellen toen hij van 11 meter mocht aanleggen na een lichte overtreding op Robert Braber in het 16-meter gebied. Roda-goalie Benjamin van Leer koos echter de goede hoek en keerde de strafschop van de Helmond-aanvoerder. Het vele balbezit van de gasten leverde voor rust nog een grote kans op. Bij een uitbraak leverde Jason Bourdouxhe de bal uitstekend af bij spits Jordi Thomassen, die zijn man uitkapte en zijn poging milimeters naast zag gaan. Vlak voor het rustsignaal kreeg Mikhail Rosheuvel een directe rode kaart te zien na een charge op Zeldenrust, en dat zou al snel zijn weerslag hebben op de wedstrijd op de wedstrijd. Vlak na rust bracht diezelfde Zeldenrust de 0-1 op het scorebord na prima afronden op aangeven van Steven Edwards. Helmond vocht voor wat het waard was en Roda JC stelde daar bar weinig tegenover. Het bizar slappe spel van de thuisploeg leek dan ook genoeg om met een verlenging genoegen te moeten nemen, maar 2 minuten in de blessuretijd voltrok zich een klein wonder. Invaller Nathan Rutjes kreeg vlak voor de goal de bal bij een andere invaller, Gyliano van Velzen, die uit de draai al vallend de gelijkmaker binnenwerkte. Het Parkstad Limburg stadion barstte bijna uit zijn voegen en de klap bij Helmond was enorm. In de finale neemt Roda het dus op tegen stuntploeg MVV.

NAC – FC Volendam

In een weinig bijzondere wedstrijd heeft NAC op weg naar promotie FC Volendam eenvoudig uitgeschakeld. In Volendam had de ‘ Parel van het Zuiden’ nog de nodige moeite met de Volendammers en eindigde het duel in 2-2, wat overigens wel een prima uitgangspunt was voor NAC.
Thuis werd het karwei binnen het halfuur geklaard. Na 5 minuten scoorde Cyriel Dessers de 1-0 op aangeven van oud-Ajacied Fabian Sporkslede en een kleine 20 minuten later scoorde Dessers uit een corner, ditmaal op aangeven van Manu Garcia. NAC haalde dus zonder al te veel moeite de finale van de play-offs, waarin met NEC gestreden wordt om een Eredivisie-ticket.

NEC – FC Emmen

NEC had na de 1-3 zege bij FC Emmen van donderdag de beste papieren om de volgende ronde te bereiken. In eigen huis werden de bezoekers ditmaal met 1-0 verslagen, door een doelpunt van Kevin Mayi. De Nijmegenaren moeten in de play-off finale over 2 wedstrijden winnen van NAC om in de Eredivisie te blijven.

Advertentie