20 jaar geleden, na de wedstrijd tussen Standard en Lierse, bestormden duizenden fans van beide teams het veld. Niet om ruzie te maken, maar om samen de titel van Lierse te vieren. Voor het eerst sinds de titel  van grote rivaal Mechelen in 1989 wist een andere ploeg dan Club Brugge of Anderlecht de titel te pakken. Uiteindelijk werd Lierse de laatste kleine club van België die de titel wist te pakken voor de G5 het Belgisch voetbal begon te domineren.

25 mei 1997, een datum die in elke Lierse-supporter zijn of haar geheugen staat gegrift. Ook de jeugdige supporters, die het kampioenenjaar niet (bewust) hebben meegemaakt, weten dat hun geliefde team nog steeds de titel draagt van grootste kleine club van België. Het was dan ook een stunt van formaat voor een team dat bestond uit 18 Belgen op 24 spelers. De startende 11 die de titel binnenhaalden, waren gevormd met 9 Belgen, waarvan er 8 uit provincie Antwerpen kwamen en 1 uit Limburg. In vergelijking met het hedendaags voetbal weet iedereen dat dit een speciaal gegeven is.

In verschillende documentaires over deze stunt spreken oud-spelers over de goede sfeer in de groep. De grootste motivatie volgens hen om goed te spelen? Elkaar. Iedere speler ging door het vuur voor elke andere teamgenoot en dat was op het veld goed merkbaar. Lierse leek in het begin nochtans zeker niet mee te doen voor de titel, na de eerste 7 wedstrijden had Lierse maar een 8 op 21 behaald, niet bepaald de punten die je zou verwachten bij een toekomstig kampioen.

Eind september begon het voor Lierse al iets beter te draaien. Excelsior Moeskroen was de 2e ploeg die onderuit ging tegen Lierse en daarna wisten de Pallieters een knap gelijkspel te halen bij grootmacht Anderlecht. Een 9/9 volgde tegen Cercle Brugge, buur Antwerp en AA Gent. Tot er op 3 november nog eens verloren werd tegen Harelbeke. Na het verlies op Harelbeke behaalde Lierse een 13 op 15, enkel het net gepromoveerde Genk wist punten af te snoepen van de geel-zwarten.

Na de winterstop begonnen de Kempenaars met een knappe 2-4-overwinning op het veld van toenmalig landskampioen Club Brugge. De 2 wedstrijden hierna kon Lierse niet winnen van Germinal Ekeren en Charleroi, Geel-Zwart pakte in die twee duels maar 2 punten. De sterke ploeggeest overwon uiteindelijk toch, want Lierse wist terug wat winnen was en dat kwam net op tijd. De aartsrivalen van KV Mechelen kwamen over de vloer en hier kon de ploeg hun supporters niet teleurstellen. Na een kleine achterstand wist Lierse haar supporters te verwennen door 4 keer te scoren en zo haar rivaal met 4-2 te verslaan in een zéér spektakelrijke wedstrijd.

De derby was gestreden en de volgende wedstrijden kwam de goede teamgeest helemaal boven. Eendracht Aalst en Lommel United werden verslagen alvorens er nog een keer gelijk werd gespeeld tegen Excelsior Moeskroen. De volgende reeks is er 1 waar geen einde aan leek te komen. Lierse begon met een knappe 5-1-overwinning tegen Anderlecht. Na de Brusselse scalp volgden er nog 5 overwinningen op rij. Achtereenvolgens werden Cercle Brugge, Antwerp, Gent, Harelbeke en Lokeren verslagen met respectievelijk 0-2, 1-0, 4-5, 1-0 en 0-1. Vooral de wedstrijd in en tegen Gent werd een belangrijk moment in het seizoen, Club Brugge verloor op het veld van Lommel SK, waardoor Lierse de koppositie overnam van de West-Vlamingen.

Het is uiteindelijk Sint-Truiden die de knappe reeks van Lierse een halt toeroept. De Kanaries zijn de eersten die na 7 maanden weten te winnen van de Schapenkoppen en die de reeks van 6 overwinningen beëindigenOp Stayen werd met 4-2 verloren, waardoor Lierse haar koppositie terug moest afstaan aan Club Brugge. Met nog 2 wedstrijden te gaan had blauw-zwart een voorsprong van 1 punt. Lierse kreeg met Racing Genk en Standard nog 2 zware tegenstanders voorgeschoteld, maar ook Club zou het niet makkelijk krijgen met een verplaatsing naar Antwerp en de slag om Vlaanderen tegen AA Gent.

Op de voorlaatste speeldag mocht Lierse 1 van haar rivalen zeer dankbaar zijn. Antwerp won met 2-1 van Club Brugge, terwijl Lierse de bovenhand wist te nemen tegen Racing Genk. Dankzij het verlies van de Bruggelingen kwam Lierse weer op 2 punten voorsprong te staan met nog maar 1 speeldag te gaan. Lierse kon op Sclessin haar 4e titel in de geschiedenis van de club veroveren en werd hiervoor ook gesteund door 7000 fans van Lierse. Dit zijn enkel de officiële cijfers van de bezoekerstickets, zoals verwacht waren er meerdere Lierse-supporters die zich tussen de thuissupporters mengden.

De meegereisde fans waren (vanzelfsprekend) zeer blij dat ze mee konden naar deze historische wedstrijd, waar Standard met 0-3 verslagen werd, waardoor Lierse de kampioenenbeker in de lucht mocht steken. Na 12 minuten knalde Dirk Huysmans de 0-1 al tegen de touwen en al niet veel later maakte Eric Van Meir zijn 16e van het seizoen. De stand was 0-2 na 17 minuten. Nog voor rust werd de eindstand al vastgelegd door David Brocken, die er 0-3 van maakte in de 40ste minuut.

De wedstrijd mocht van verschillende supporters al vroeger afgefloten worden, want er waren al meerdere kleine veldbestormingen geweest nog voor het einde van de wedstrijd. De supporters van Standard waren vreemd genoeg degenen die als eerste het veld bestormden om hun tegenstanders reeds te kunnen feliciteren met de titel. Na een korte onderbreking werd de wedstrijd toch nog hervat, maar scoren werd er niet meer gedaan, spelers en supporters wachtten ongeduldig op het eindsignaal. Toen dat uiteindelijk ook viel brak er een heus feest uit op het veld, want diegenen die erbij waren wisten: dit is een uniek moment.

Zo wist Lierse, na een zwaar seizoen, zich verdiend tot kampioen te kronen. Zoals reeds gezegd danken de meeste spelers deze stunt aan het fantastische groepsgevoel. Geen grote vedetten die de lijnen probeerden uit te zetten, enkel kameraden die elkaar alles gunden. Dit werd ook zeer duidelijk wanneer Eric Van Meir zich als topscorer kroont met 16 doelpunten, terwijl Lierse dat seizoen er 70 wist te maken. Het feit dat Van Meir aan zoveel doelpunten geraakte als verdediger was een stunt op zich. Vandaag, 20 jaar later, spelen er 7 toenmalige eersteklassers niet meer op het hoogste niveau, waaronder Lierse.

Dankzij de net gewonnen titel van Anderlecht blijft Lierse ook in het seizoen 2017-2018 al zeker haar titel van laatste kleine club die Belgisch kampioen wist te worden te behouden. Vandaag is het net 20 jaar geleden dat deze laatste stunt werd neergezet. De kans dat zo’n stunt zich nog eens herhaalt, wordt steeds kleiner en kleiner, onder andere door de grote bedragen die het hedendaagse voetbal domineren. Toch zal Lierse, indien er een andere club buiten de G5 de titel wint, niet teleurgesteld zijn. Ondanks dat ze dan de titel kwijt zullen zijn van laatste kleine club die de titel won, zullen ze altijd de grootste kleine club van het land blijven.

Advertentie