De kans is vrij groot dat Sven Kums volgend seizoen opnieuw op de Belgische velden te bezichtigen zal zijn. In welke kleuren dat precies zal zijn, is nog niet geweten. Er zitten namelijk een een aantal clubs achter de middenvelder: Anderlecht, AA Gent en zelfs Club Brugge toonde al interesse in de ex-Gouden Schoen. Anderlecht lijkt het verst te staan in de onderhandelingen, maar wat zou er nu omgaan in Kums zijn hoofd? 

Sven Kums vertrok vorig seizoen uit de Oost-Vlaamse hoofdstad na een tweede geweldig seizoen op rij. Een transfer werd in de loop van het seizoen onhoudbaar voor de Buffalo’s, Kums speelde een fantastisch seizoen, won de Gouden Schoen, werd geselecteerd voor de Rode Duivels, bewees zich voor het grote publiek in de Champions League… Bovendien werden de salariseisen van de spelmaker bij Gent te zwaar en moesten de Gentenaars hem wel laten gaan. Met pijn in het hart, maar ook opgetogen, want Sven ging naar een mooie competitie en had meer dan z’n werk gedaan voor La Gantoise. Watford koopt hem over, maar leende hem meteen uit aan Udinese.

Het werd geen gemakkelijk seizoen voor Sven Kums, hoewel hij sportief wel meekon, kreeg hij niet de speelminuten waar hij op hoopte. Versta ons niet verkeerd, Kums speelde meer dan een redelijk seizoen, maar kon desondanks geen grote impact nalaten op de Italianen. Na de uitleenbeurt leek Kums dan ook maar “terug te keren” naar Watford, tot Anderlecht kwam aankloppen.

Omdat Anderlecht haar goudhaantje, Youri Tielemans, kwijtspeelde aan Monaco, moeten de Brusselaars op zoek naar een waardige vervanger. Al snel kwam men uit bij Sven Kums. Even later mengt ook AA Gent zich in de strijd. Kums zegt geen neen tegen een terugkeer naar de vaderlandse competitie, maar staat nu wel voor een heel moeilijke beslissing

Club Brugge

De West-Vlamingen toonde ook hun interesse in Sven Kums, maar mogen die hoop wellicht laten varen. De kans dat Sven Kums voor hen kiest, is dan ook het kleinst. Kums genoot niet alleen een opleiding bij Anderlecht, waardoor hij wellicht ook niet meteen zo Club Brugge-minded zal zijn, hij speelde ook bij KAA Gent. Een overstap naar Club Brugge zal hem wellicht dus niet aanspreken met het oog op zijn voorliefde voor Anderlecht en Gent.

Anderlecht

Sven Kums is geboren is Asse, dichtbij Brussel. Hij heeft nooit onder stoelen en banken gestoken dat hij als kind een supporter was voor Anderlecht, bovendien genoot hij ook zijn jeugdopleiding bij Anderlecht. Van 2006-2008 zat Sven zelf bij de eerste ploeg, maar speelminuten kreeg hij nooit. Anderlecht geloofde niet in hem en na twee uitleenbeurten (respectievelijk Lierse en Kortrijk) verkaste hij definitief naar Kortrijk.

Kums heeft dus een relatief groot verleden bij Anderlecht en die liefde zal zeker nog niet weg zijn, maar toch zal hij een wrange nasmaak hebben bij Anderlecht. Hij kreeg geen kansen en men geloofde niet in zijn talenten. Desalniettemin blijft het toch “zijn” club, de club waar hij als kind voor supporterde, de club die hem naar het professioneel voetbal tilde. Ondanks de korte passage bij het eerste team zal Sven dus Anderlecht nog niet vergeten zijn.

Een revanche zou hij dus misschien wel zien zitten, een terugkeer naar “zijn” club, om deze keer zijn waarde wel te tonen, om te tonen dat zich zich zoveel jaar geleden vergist hebben. Bovendien is Anderlecht wellicht de beste keuze op vlak van voetbal. De Brusselaars zijn kampioen en spelen daardoor Champions League. Een kans voor Kums om voor de tweede keer in zijn carrière aan te treden in het meest prestigieuze toernooi van de wereld. Tenslotte zit Anderlecht er financieel goed bij, dat zou wel eens kunnen resulteren in een mooi loon voor Sven Kums, iets wat hem wel zal aanspreken nu hij toch al de kaap van 30 bereikt.

Besluit: een terugkeer naar de club waar alles bij begon, is zowel op persoonlijk vlak, voetballend vlak als financieel vlak erg interessant, ondanks de slechte ervaring.

Maar dan stelt hij wel zo’n 20000 fans in Oost-Vlaanderen erg teleur…

KAA Gent

De Gentenaars haalden Sven Kums weg bij Zulte Waregem. Hoewel niemand op voorhand had kunnen denken dat hij zo’n grote speler ging worden bij KAA Gent, hadden de Buffalo’s toch vertrouwen in hem.

Kums raakte in het begin al snel geblesseerd, maar keerde terug in stijl en toonde al meteen hij een aanwinst was. In het tweede seizoen bloeide hij pas helemaal open, zowel in de competitie als de Champions League liet hij monden openvallen. Een mooie transfer zat er dus aan te komen op het einde van het seizoen.

Nu heeft KAA Gent openlijk bekendgemaakt dat het ook wel ziet zitten om Sven Kums terug te halen. Bij Gent werd Kums als nooit tevoren op handen gedragen door de fans. De supporters zouden een terugkeer als geen ander zien zitten, en wellicht zou hij als een held worden onthaald. Het is dankzij KAA Gent dat Kums zo een grote naam werd in Europa, en dat hij zo’n mooie transfer heeft kunnen verwezenlijken. Hij heeft dus wel degelijk iets te danken aan blauw-wit.

sven kums gent
Auteursrechten: Ilse de Ridder. Portretrechten behoren volledig toe aan KAA Gent.
Bovendien schreef Sven in zijn afscheidsbrief, die hij schreef bij zijn vertrek, dat hij de Buffalo’s nooit zou vergeten en dat hij hun grootste supporter was en zou blijven. Daarom net was het nieuws dat Sven mogelijk naar Anderlecht zou trekken, nota bene de club die niet in hem geloofde, een serieuze shock voor de Gentenaars. Het voelt een beetje aan als verraad, maar toch zien de meeste supporters hem niet direct aan als een “judas”. Integendeel, de meesten snappen de keuze en hebben nog steeds respect voor “hun” kapitein, zelfs al zou het pijn doen in het blauw-witte hart.  Toch zal Sven beseffen dat, als hij inderdaad naar de Mauves trekt, hij toch niet dé held meer zal zijn bij KAA Gent die hij was bij zijn vertrek, en dat hij wellicht duizenden fans zal kwetsen. De rivaliteit is niet meteen de grootste met Anderlecht, maar het blijft wel één van de grootste concurrenten van KAA Gent.

Sven Kums staat dus voor een heel erg moeilijke beslissing: kiest hij voor het voetbal of kiest hij voor de fans die zoveel van hem houden. Gaat hij naar de club waar hij als kind zo’n grote fan van was, of gaat hij naar de club die wel in hem geloofde en hem naar een hoger niveau bracht. Eén ding staat vast, Sven zal sowieso harten breken bij beide clubs, maar niet in dezelfde context…