Anthony Modeste, de Franse spits die altijd buitenspel lijkt te staan, maar dat haast nooit staat. Voor verdedigers een nachtmerrie, voor medespelers een held. Haast iedere bal die voorgegeven werd, ging er dit seizoen in. Waar hij voorgaande seizoenen vaak niet verder kwam dan een gemiddelde van een goal per 2 à 3 wedstrijden, scoorde hij dit seizoen maar liefst 27 doelpunten in 37 wedstrijden. Hij had gemiddeld slechts 120 minuten nodig voor een doelpunt.

Huidige elftal: 1.FC Köln
Positie(s): Spits
Nationaliteit: Frans
Geboortedatum: 14-04-1988
Lengte: 1.87 m
Sterkste punten: Afwerking, snelheid, kracht
Clubhistorie: OGC Nice, Angers, Girondins Bordeaux, Blackburn Rovers, Bastia, Hoffenheim, 1.FC Köln

Het begin in Frankrijk & het gefaal in Engeland
De carrière van Anthony begon in Nice. Voor OGC Nice speelde hij op 19-jarige leeftijd zijn eerste echte seizoen mee. In de Ligue 1 scoorde hij dat seizoen in 20 wedstrijden slechts 1 keer. Het daaropvolgende seizoen in 22 wedstrijden 2 keer. De club besloot hem dus te verhuren in de hoop dat hij een keer doelpunten begon te maken, en dat deed hij. Bij toenmalig Ligue 2-club Angers scoorde hij in het seizoen 2009/2010 in 37 wedstrijden 20 doelpunten. Enkel Olivier Giroud, die toen bij Tours FC speelde, scoorde dat seizoen meer doelpunten, namelijk 21.

Zijn succes bij Angers leverde hem veel aandacht op, vooral binnen Frankrijk. Girondins Bordeaux sloeg toe en nam de sterke spits voor €3.500.000 over. Bij Bordeaux scoorde hij in z’n eerste seizoen voor, tijdens en vlak na de wintertransferperiode gewoon weer een aantal goals, maar dat stopte in maart plots volledig. Van speelronde 26 tot en met 38 scoorde Modeste plots geen enkele goal meer. Ook in het daaropvolgende seizoen van 2011/2012 lukte het de Fransman opeens niet echt meer om te scoren. In de eerste 15 competitiewedstrijden scoorde hij slechts 3 keer. Bordeaux besloot hem op de verhuurlijst te zetten, Blackburn Rovers sloeg toe. Hij mocht de concurrentie aangaan met Yakubu Aiyegbeni, die dat seizoen al 12 keer gescoord had. Modeste wist in de 9 competitiewedstrijden waarin hij minuten maakte geen enkele keer te scoren.

De reanimatie
Bij zijn terugkeer in Bordeaux was er geen plek meer voor Modeste, hij mocht vertrekken. Geen enkele club wilde hem echter voor de juiste prijs overnemen, en dus vertrok hij op huurbasis naar SC Bastia, dat toen voor het eerst in lange tijd weer uitkwam in de Ligue 1. Anthony speelde er 36 competitiewedstrijden mee, hij scoorde daarin 15 keer. Hoffenheim zag wel wat in de (metaforisch gesproken) gereanimeerde goaltjesdief en nam hem over voor €3.000.000. Hij had het meteen naar zijn zin in Duitsland, “Ze spelen hier veel aanvallender dan in Frankrijk”, zo zei hij zelf, “dat is echt heerlijk voor een spits. Hiervoor ben ik naar Duitsland gekomen”. Hij scoorde er het gehele seizoen dan ook weer lekker op los. In 29 wedstrijden scoorde hij 12 goals.

Het seizoen daarop, 2014/2015, werd een stuk lastiger. De concurrentie nam toe en daarmee steeg dus ook de druk. Er werd veel gerouleerd tussen de spitsen en Anthony had daar nog een beetje moeite mee. In 26 wedstrijden, waarin hij ook veel als invaller speelde, scoorde hij slechts 7 keer. Desalniettemin zag 1.FC Köln in Modeste hun nieuwe spits. Hij werd in de zomer van 2015 overgenomen voor €4.500.000.

De Modeste-song
In zijn eerste seizoen in Keulen speelde Modeste weer uitstekend. In 34 wedstrijden scoorde hij 15 keer. Hij stond daarmee 5de op de topscorerslijst, enkel Chicharito, Müller, Aubameyang en Lewandowski scoorden vaker. Hij gaf destijds aan dat hij iedere wedstrijd thuis terugkijkt om te leren van zijn fouten en te kijken wat goed ging, en dat pakte goed voor hem uit. Afgelopen seizoen groeide Anthony Modeste uit tot een ware held in Keulen. In 34 competitiewedstrijden scoorde hij maar liefst 25 keer. Hij eindigde hiermee enkel onder Lewandowski en Aubameyang. 1.FC Köln werd met name door zijn kunnen dit seizoen zelfs 5de, en speelt daarmee volgend seizoen Europa League. De marktwaarde van de speler? Die steeg dit seizoen van €7.000.000 naar een hoogte van €17.000.000! Voorlopig lijkt die marktwaarde echter niets uit te maken, want Anthony is gelukkig bij zijn club in Duitsland. De Duitse zanger Ikke Hüftgold werkte met een groep jongens samen om dit seizoen zelfs een “ode” aan Modeste te schrijven, die is hierboven te horen.

Wat een carrière maakte Anthony uiteindelijk mee. Na veel ups en downs je echte doorbraak pas meemaken op je 29ste, dat zie je niet vaak. Laten we hopen dat Modeste ook volgend seizoen weer lekker doorscoort en zijn naam kan blijven waarmaken.

Advertentie