Het seizoen 2016/2017 in Spanje: Real Madrid werd kampioen, FC Barcelona won de beker, Sporting Gijón, CA Osasuna en FC Granada degradeerden, Messi werd topscorer met maar liefst 37 doelpunten en liet zo zijn grootste concurrent Cristiano Ronaldo ver achter zich, hij scoorde “slechts” 25 keer. Hoewel er dit jaar weinig grote spelers gratis vertrekken uit Spanje, is er toch een prima elftal van te bouwen, die is als volgt:

Keeper: Germán Lux (Deportivo de La Coruña)
De Argentijnse doelman Germán Lux kwam in 2007 vanuit zijn geboorteland naar Spanje. Hij verliet zijn jeugdclub River Plate voor RCD Mallorca. Na een dramatisch seizoen in 2011, waarin de club 17de eindigde, verliet hij Mallorca transfervrij voor Deportivo de La Coruña. Inmiddels speelt de keeper nu dus al 6 jaar in La Coruña. In zijn eerste jaar bij Deportivo speelde de club nog in LaLiga2. Lux was destijds nog 2de keeper en moest die rol het seizoen daarop, in LaLiga, ook weer vervullen. In dat laatste jaar degradeerde Deportivo na 1 jaar alweer terug naar LaLiga2 en dus besloot 1ste keeper Daniel Aranzubia te vertrekken, hij ging naar Atlético Madrid. Lux greep zijn kans en werd de vaste kracht onder de lat. De club werd 2de en haalde een nieuwe doelman. Die nieuwe doelman, Fabri, werd na een seizoen alweer naar de bank verwezen door Lux. Afgelopen 2 seizoenen speelde laatstgenoemde bijna iedere wedstrijd mee en droeg hij zelfs een aantal keer de aanvoerdersband. Het is nog onduidelijk of hij nog een contractverlenging gaat krijgen, maar z’n contract loopt op 30 juni dit jaar af.
Huidige marktwaarde: €800.000

Rechtsback: Kiko Femenía (Deportivo Alavés)
Een van de belangrijkste spelers bij een van de meest verrassende clubs van het jaar, Deportivo Alavés, was Kiko Femenía. De rechtsback zag zijn marktwaarde dit seizoen met maar liefst 300% stijgen. Op 20-jarige leeftijd kwam hij naar FC Barcelona, waar hij in het jeugdelftal speelde, vanwaar hij 2 jaar later weer naar Real Madrid vertrok, waar hij opnieuw in het jeugdelftal speelde. Na een half jaar zonder club kreeg hij een contract bij AD Alcorón. Door zijn aflopende contract daar vertrok hij een half jaar later alweer naar Alavés. Hij speelde pas 2 jaar bij zijn huidige club, die hem omtoverde van een matige rechtsbuiten naar een sterke rechtsback. De club, die 4 jaar geleden nog in de Segunda División B (2 divisies lager) speelde, lijkt daarmee een goede keuze gemaakt te hebben. Met zijn 26 jaar heeft Femenía nog een prima toekomst voor zich. Het Engelse Watford schijnt verregaande interesse in hem te hebben, maar zelf blijft hij liever in Spanje.
Huidige marktwaarde: €4.000.000

Centrale verdediger 1: Pepe (Real Madrid)
Képler Laveran Lima Ferreira, kortweg Pepe, kwam op 18-jarige leeftijd vanuit zijn geboorteland Brazilië over naar het Portugese Maritimo. Na een jaar in de jeugd te hebben gespeeld, bleek hij al klaar te zijn voor het grote werk. Na 2 jaar in het eerste elftal viel hij in Portugal al goed op. FC Porto sloeg toe en nam Pepe voor €2.000.000 over. In 3 seizoenen speelde hij bij Porto 84 goede wedstrijden. Real Madrid nam hem destijds over voor een bedrag van €30.000.000. In zijn beginperiode daar stond de Braziliaan bekend als een hele lompe verdediger. Regelmatig schopte hij een tegenstander vies onderuit of trapte hij hard na. Op de een of andere manier heeft hij het toch voor elkaar gekregen om over het algemeen erg weinig rode kaarten te pakken. Waar hij bij Real Madrid in 334 wedstrijden 80 gele kaarten kreeg, pakte hij slechts 6 rode, waarvan 2 direct. Door de doorbraken van Varane en Nacho afgelopen seizoen, was er weinig plek voor Pepe. Zijn contract wordt daarom nu ook niet verlengd. Paris Saint-Germain schijnt nu al rond te zijn met de verdediger voor komend seizoen.
Huidige marktwaarde: €3.000.000

Centrale verdediger 2: Mauro dos Santos (SD Eibar)
Mauro dos Santos begon in Argentinië bij CA Banfield. Vanuit daar vertrok hij naar Spanje, waar hij iedere paar jaar een stap hogerop ging. Vanaf het 3de niveau bij Real Murcia ging hij via 2de niveau-club UD Almeria naar LaLiga-club SB Eibar. Dit seizoen speelde de Argentijn wat minder wedstrijden dan vorig seizoen, en dat lieten zijn prestaties merken. Voor het 1ste elftal van van Argentinië speelde hij nog geen enkele wedstrijd.
Huidige marktwaarde: €2.000.000

Linksback: Benoît Trémoulinas (FC Sevilla)
De Fransman Benoît Trémoulinas startte zijn carrière bij Girondins Bordeaux. Na 6 jaar in het eerste elftal daar, nam Dinamo Kiev de linksback over voor €6.500.000. In Kiev speelde hij 7 wedstrijden mee, maar wist hij niet echt te overtuigen. Hij werd daarom een half jaar verhuurd aan Saint-Étienne, dat voor die periode €1.000.000 vergoeding betaalde. Hij speelde daar haast iedere wedstrijd mee en kreeg interesse van verschillende Europese clubs. Alberto Moreno vertrok bij Sevilla ondertussen naar Liverpool, en die club was dus op zoek naar een vervanger. Hij vertrok naar de Spaanse club voor een bedrag van slechts €2.500.000, Dinamo Kiev maakte in een jaar tijd dus dik verlies. Bij Sevilla speelde Trémoulinas heel sterk, al die jaren lang. Hij had in zijn gehele carrière echter veel pech met blessures en afgelopen seizoen was een dieptepunt. Hij scheurde zijn meniscus, waardoor hij tot nu toe al 400 dagen miste. Het is de vraag wanneer de 31-jarige Fransman weer terugkeert, en of hij dat überhaupt gaat doen. Zijn contract bij Sevilla werd om die reden niet verlengd.
Huidige marktwaarde: €2.000.000.

Middenvelder 1: Tiago (Atlético Madrid)
Een speler die later kan terugkijken op een mooie carrière is Tiago Cardoso Mendes, kortweg Tiago. Vanuit zijn jeugdclub Braga vertrok hij op 21-jarige leeftijd voor €2.500.000 naar Benfica. Na 21 wedstrijden in 2 jaar tijd besloot Chelsea een som van €12.000.000 neer te leggen voor Tiago. Een afwisselend seizoen in Engeland volgde. De middenvelder speelde echter wel heel veel minuten mee. Hij besloot echter toch te vertrekken en dus klopte Olympique Lyon aan de deur, er werd €10.000.000 overgemaakt aan Chelsea. Bij de Franse club maakte hij 2 prima seizoenen door, waarin hij de top van zijn carrière bereikte. Na 2 jaar werd er alweer een nieuwe club aan het CV van Tiago toegevoegd, namelijk Juventus. In Turijn begon zijn ontwikkeling af te nemen. Het eerste seizoen speelde de Portugees nog wel aardig wat wedstrijden mee, maar de volgende 2 seizoenen werd er veel gerouleerd. Tiago was toe aan een vaste plek en dus ging hij weer op zoek naar een nieuwe ploeg. Atlético liet hem weten geïnteresseerd te zijn, maar niet te veel te willen betalen. De Spaanse club betaalde Juventus een klein bedrag als vergoeding voor een jaar huur en nam hem vervolgens transfervrij over. Bij Atlético speelde Tiago uiteindelijk 228 wedstrijden in 7 seizoenen. Hij accepteerde zijn rol als wisselspeler lang, en weet nu dan ook dat zelfs die rol voor hem te hoog gegrepen is. Hij wil graag naar een club van een wat lager niveau, zodat hij gewoon nog mee kan spelen. De inmiddels 36-jarige routinier zou een goede aanvulling zijn voor de meeste Europese subtop-clubs.
Huidige marktwaarde: €1.000.000

Middenvelder 2: Raoul Loé (CA Osasuna)
De geboren Fransman Raoul Loé speelde het grootste gedeelte van zijn carrière tot nu toe niet in zijn geboorteland, maar in Spanje. Hij speelde tot en met 2015 voor respectievelijk CD Manchego, AD Ceuta en CA Osasuna. Voor zijn internationale carrière koos Loé echter voor Kameroen, het land waar een van zijn ouders vandaan komt. Hij speelde tot nu toe 12 internationale wedstrijden. Na 4 seizoenen Osasuna vertrok Loé in 2015 naar Qatar. Bij Al-Sailiya speelde de middenvelder 27 wedstrijden. Met een flinke som geld op zak koos hij 1,5 jaar later toch weer voor een terugkeer naar Osasuna. In januari dit jaar keerde hij weer terug, maar kreeg hij gelijk te maken met een vervelende blessure. Hij speelde slechts 7 wedstrijden en mag nu op zoek gaan naar een nieuwe club.
Huidige marktwaarde: €1.000.000

Middenvelder 3: Xavi Torres (Sporting Gijón)
Na een jeugdcarrière bij Villareal werd Xavi Torres op 21-jarige leeftijd naar FC Barcelona gehaald. Net zoals Femenía werd ook bij deze transfer met een raar oog gekeken door de supporters. De middenvelder speelde enkel bij het B-elftal van FC Barcelona en bleek dus ook niet goed genoeg te zijn voor het eerste elftal. Hij speelde in zijn carrière vervolgens voor Málaga, Levante, Getafe, Real Betis en Sporting Gijón. Bij laatstgenoemde wordt zijn contract na een jaar al niet meer verlengd. Op zijn inmiddels 30ste leeftijd lijkt hij voor veel (gezien zijn historie vooral Spaanse) clubs nog een prima middenvelder.
Huidige middenvelder: €1.000.000

Rechtsbuiten: Isaac Cuenca (FC Granada)
De Spaanse buitenspeler Isaac Cuenca is opvallend genoeg weer een speler uit de jeugd van FC Barcelona die het niet heeft waargemaakt. Hij werd in die periode verhuurd aan CE Sabadell en Ajax, maar kon bij beide clubs niet heel erg indruk maken. Hij vertrok in 2014 vervolgens transfervrij naar Deportivo de La Coruña. Vervolgens kwam er een periode van hot naar her. Na slecht 1 jaar in La Coruña werd een nieuwe avontuur aangegaan bij het Turkse Bursaspor, ook transfervrij. Een half jaar later, opnieuw transfervrij, vertrok Cuenca naar FC Granada. Dat is de club waar hij het afgelopen 1,5 jaar gespeeld heeft. Nu komt er, niet echt verrassend, weer een transfervrije transfer aan, het contract bij Granada wordt namelijk, zoals het er tot nu toe uitziet, niet verlengd. De Spanjaard is pas 26, maar ziet zijn marktwaarde alleen nog maar dalen en dalen.
Huidige marktwaarde: €1.500.000

Spits: Charles (FC Málaga)
De Braziliaanse spits Charles Dias de Oliveira, beter bekend als Charles, is dit jaar een gevalletje apart. In zijn contract staat een clausule waarmee zijn contract automatisch verlengd wordt bij een voldoening aan bepaalde eisen, maar het is voor de buitenwereld nog altijd onduidelijk of hij aan die eisen voldaan heeft (meestal is dit bijvoorbeeld een bepaald aantal wedstrijden of doelpunten in het seizoen). Hij had een carrière waarin hij van Portugal naar het Spaanse Pontevedra ging, vervolgens verhuurd werd aan het 2 de Mayo uit Paraguay om vervolgens weer transfervrij te vertrekken naar Córdoba en daarna Almeria. Vanuit die club vertrok hij weer naar Celta Vigo en vanuit daar, 2 jaar geleden, naar FC Málaga. Bij alle Spaanse clubs opgeteld speelde hij in totaal 274 wedstrijden, waarin hij als spits 98 keer scoorde. In principe een prima gemiddelde, hij zal dan ook geen moeite hebben met het vinden van een eventuele nieuwe club.
Huidige marktwaarde: €1.500.000

Linksbuiten: Micheal Krohn-Dehli (FC Sevilla)
Een onder Nederlanders erg bekende speler uit de LaLiga is Micheal Krohn-Dehli. Hij werd op 19-jarige leeftijd van Bröndby IF overgenomen door Ajax. Bij die club brak hij nooit echt door en dus vertrok hij 2 jaar later weer transfervrij naar RKC Waalwijk. Bij RKC speelde hij echter plots best goed, en dus kon hij weer 2 jaar later best een stapje hogerop gaan. Hij besloot zijn contract niet te verlengen om zo interessanter te zijn voor grotere clubs. De club die hem uiteindelijk contracteerde is een opvallende, namelijk Ajax. De Amsterdamse club wilde het toch nog een keer proberen, maar helaas. Opnieuw was het bij Ajax niet veel met Krohn-Dehli, en dus verhuurde de club hem in de winter een half jaartje uit aan Sparta. Ook daar viel hij echter wat tegen. Na nog een jaar van een stilstaande carrière bij Ajax keerde de Deen weer terug naar zijn thuisland, hij ging weer spelen voor zijn jeugdclub Bröndby. Daar viel hij toch weer op, zoals in zijn tijd bij RKC. Celta Vigo kocht de buitenspeler over voor een koopje, €1.000.000. Ook bij de Spaanse club speelde hij weer prima en dat leverde hem zelfs een transfer op naar Sevilla. In 2 seizoenen speelde hij daar 49 wedstrijden, waarin hij 4 keer scoorde en 8 assists gaf. De inmiddels 34-jarige heeft nog een optie voor een extra jaar in zijn contract staan, maar er lijkt bij Sevilla geen plaats meer voor hem te zijn. Wellicht is hij nog een goede toevoeging voor een Eredivisie-club?
Huidige marktwaarde: €1.500.000.

Wisselspelers:

  1. Gorka Iraizoz (Athletic Bilbao)
  2. Víctor Díaz (CD Leganés)
  3. Mikel González (Real Sociedad)
  4. Dani Castellano (UD Las Palmas)
  5. Alberto Martín (CD Leganés)
  6. Álvaro Cejudo (Real Betis)
  7. Momo (UD Las Palmas)
Advertentie