Jeugdwerking in het voetbal kan en moet beter in onze moderne samenleving

De kinderdroom van elk kind dat van voetbal houdt: een wereldster worden bij clubs als Barcelona, Madrid en Manchester United. Hun jeugdige voetbaljaren beginnen bij de plaatselijke voetbalclub in het dorp en eindigen op de academie van een nationale topclub. De weg die deze spelertjes moeten afleggen om hun droom in vervulling te zien gaan, is niet zonder obstakels. 

Sommige kinderen hebben niet eens de ambitie om topspeler te worden. Ze voetballen gewoon omdat ze het leuk vinden, maar dan moet het wel leuk gehouden worden. In de eerste jaren worden een aantal waarden centraal gesteld. Vooral plezier en respect voor elkaar worden aangeleerd. Daarnaast leren de spelertjes natuurlijk ook de eerste stappen van het voetbalspel. Dit is het systeem dat de meeste voetbalclubs met jeugdwerking toepassen in de eerste leerjaren.

Pedagogisch inzicht

Maar dan zijn er al een aantal problemen. Bijvoorbeeld pesterijen binnen de voetbalploeg zijn telkens een terugkomend element. Op een jongere leeftijd gaat dat eerder over plagerijen die kunnen leiden tot uitsluiting van één iemand. Naarmate de spelers ouder worden, kunnen de pesterijen extremer worden. Een probleem dat vaak in het nieuws is geweest, is het feit van smartphones in de kleedkamer. Foto’s van elkaar nemen in de douche en deze dan verspreiden op sociale media. Veel voetbalclubs hebben smartphones al verbannen uit de kleedkamer, niet meer dan een logische reactie. Trainers worden opgeleid om met zo’n pesterijen om te gaan en op te lossen, maar meestal wordt het niet opgemerkt. Trainers moeten dus echt uitkijken naar wat er gebeurt binnen de ploeg, zowel op als naast het veld.

Mishandeling

Jammer genoeg waren er in het verleden en het heden genoeg gevallen waarin de trainer zelf het probleem was. Onlangs was er nog een onderzoek naar seksueel misbruik binnen de sport. Dit was het geval in de judosport en de trainer werd meteen op non-actief gezet. Als gevolg hebben een aantal topsporters een sensibiliseringscampagne opgestart om slachtoffers van seksueel misbruik binnen de sport een stem te geven. Elke dag komen er nieuwe getuigenissen naar boven, ook uit Engeland waar voetbal tot het hedendaagse leven behoort. Misdadigers zouden meteen op non-actief gezet moeten worden en verbannen uit de sport. Psychologische mishandeling is een aansluitend probleem. Bijvoorbeeld: de coach geeft een uitbrander na de prestatie van zijn spelers. Dit kan een deel van het coaching zijn, maar het mag zeker niet te ver gaan. Er zijn zeker spelers die na zo’n uitbrander juist minder gaan presteren en dus het omgekeerde effect veroorzaken. Als dat gebeurt, is er een duidelijk signaal waarop de trainer ook meteen op non-actief moet gezet worden.

Opvolging medische toestand

Jeugdspelers zouden ook beter opgevolgd moeten worden op vlak van medische toestand. De laatste jaren zien we wel een grote evolutie, maar zeer recent werden we nog maar eens geconfronteerd met een speler die in elkaar stuikte op het voetbalveld. Tioté was het voorbeeld dat dit ook bij professionele voetballers kan gebeuren. Maar dat kan al vermeden worden in de jeugdopleidingen. Omdat kinderen nog in volle ontwikkeling zitten, is de kans het grootst op forcering van het eigen lichaam, met verschrikkelijke gebeurtenissen tot gevolg. Als jonge spelers vroeger en frequenter worden opgevolgd, kunnen ze beter inschatten hoe ver ze kunnen gaan. Naarmate ze ouder worden zijn ze ook beter voorbereid op het professionele sportleven.

De toekomst van de potentiële Messi’s

Jonge spelers met talent worden vaak gescout door medewerkers van professionele voetbalclubs. Onlangs ging de 16-jarige Vinicius Junior voor zo’n 45 miljoen euro naar Real Madrid (alle details). De kans dat we nooit meer van hem horen is groot. Natuurlijk is hij talentvol, maar door zo vroeg voor zo veel geld naar Real Madrid te vertrekken, is de kans groot dat hij flopt. Het geld stijgt naar het hoofd. Daarom zouden jonge talentvolle spelers beter begeleid moeten worden als ze worden benaderd door een scout van een topclub. Die beslissing kan de hele voetbalcarrière van iemand veranderen. Samen de voor- en nadelen vergelijken met een expert in zo’n zaken is dus noodzakelijk.

Advertenties

One thought on “Jeugdwerking in het voetbal kan en moet beter in onze moderne samenleving”

  1. Stof tot nadenken! Zeker de moeite om dieper op in te gaan. Heb zelf altijd het plezier gehad in het spel tot de knieën het begaven. Hopelijk kan mijn zoontje hetzelfde ervaren (- de kniepijn)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.