Na een feestelijke openingsceremonie mochten gastland Rusland en Nieuw-Zeeland (groep A) het bekertoernooi op gang trappen in het splinternieuwe Zenitstadion (Sint-Petersburg). De doelstelling van de Russen is om (minimaal) een plaats in de halve finale te bereiken. Met Portugal en Mexico als tegenstanders in dezelfde groep is dat echter niet evident. Puntenverlies tegen een stug Nieuw-Zeeland was dus niet aan de orde.

De opstelling

Rusland beschikte over de sterkste kern, met spelers als Akinfeev (CSKA Moskou), Smolov (Krasnodar) en Zhirkov (Zenit Sint-Petersburg) om in de gaten te houden. Bij de Nieuw-Zeelanders startte er op de topschutter van de Engelse Championship Chris Wood (Leeds United) na, weinig bekend volk aan de aftrap.

Scheidsrechter: Wilmar Roldán (Colombia)

Wedstrijdverslag (Rusland 2–0 Nieuw-Zeeland: groep A)

Rusland begon met veel intensiteit en goede wil aan de partij en dat resulteerde ook meteen in doelkansen. Een kopbal van Vasin trof het doelhout en een poging van Poloz werd even later van de lijn gekeerd. Een strafschop voor het thuisspellende land werd (ondanks de aanwezigheid van een videoreferee) niet gefloten. Nieuw-Zeeland kon een aantal keer tegen prikken, maar zonder al te veel doelgevaar.

Een sterk Rusland ging op zoek naar de voorsprong en die kwam er op het halfuur ook. Na balverlies achterin bij Nieuw-Zeeland  kwam de bal in de voeten van Ghuslakov terecht. Zijn stifter belandde eerst nog tegen de paal, maar werd in tweede instantie via een Nieuw-Zeelandse arm alsnog in doel verwerkt. 1-0 voor Rusland, en dat was ook de stand bij de rust.

Meteen na de pauze waren de Russen dicht bij een tweede treffer. Marinovic bracht tweemaal redding op pogingen van Poloz en Erokthin. Ook een volgend geplaatst schot van Poloz werd gered door de Nieuw-Zeelandse goalie. Halverwege de tweede helft kwam de dubbele voorsprong er uiteindelijk toch. Een knappe aanval werd door Smolov feilloos afgerond, 2-0 in het voordeel van de Russen.

Een kwartier voor affluiten kon Nieuw-Zeeland voor het eerst dreigen en was het zowaar dicht bij de aansluitingstreffer. Een afstandsschot van Thomas werd gepareerd door Akinfeev. De daarop volgende hoekschop werd door Smith bijna in doel gekopt, maar zijn poging werd op de lijn gekeerd. Nadien kreeg Rusland nog enkele kansen op de 3-0, maar gescoord werd er niet meer. 2-0 werd de eindstand, een terechte overwinning voor het gastland.

Rust -en eindstand: 1-0 / 2-0
Doelpunten: 31’ (ED) Boxall 1-0, 69’ Smolov 2-0
Kaarten: /
Vervangingen: Rusland: 64’ Bokharov voor Poloz, 77’ Tarasov voor Erokhin en 90′ Miranchuk voor Smolov
Nieuw-Zeeland: 61’ Tuiloma voor Barbarouses, 71’ Smeltz voor Rojas en 84’ Patterson voor Colvey
Man van de match: Fedor Smolov (Rusland)

Balans

Rusland is door haar overwinning de logische eerste leider in groep A. Het liet een sterke indruk na en heeft duidelijk gemaakt mee te strijden voor een plek in de volgende ronde. Nieuw-Zeeland zal zoals verwacht niet veel punten rapen op dit toernooi, al is een misstap tegen deze ploeg snel gemaakt.

Rangschikking groep A

Rangschikking groep B

Speelschema morgen (18/06)

Morgen is het uitkijken naar de mooie affiche tussen Portugal en Mexico in groep A en nemen ’s avonds Kameroen en Chili het nog tegen elkaar op in groep B.

Portugal – Mexico 17:00u (groep A)

Kameroen – Chili 20:00u (groep B)