Opeens stond hij daar, Hyun-Jun Suk, naast het trainingsveld van Ajax. Eerst dachten de Amsterdammers dat het weer een Aziatische toerist was, maar niets bleek minder waar te zijn. Brutaal sprak de Zuid-Koreaanse spits toenmalig trainer Martin Jol aan. Wat daarna gebeurde, is een verhaal wat je alleen leest in een jongensboek.

Ajax
In het najaar van 2009 stond de 18-jarige Suk een paar trainingen naast de zijlijn in Amsterdam. Een opvallende verschijning van 1.91 meter met een videoband onder zijn arm. Suk, die toen als jeugdinternational uitkwam voor Zuid-Korea, speelde op amateurbasis voor Yongin City FC en was een van de grootste talenten van het land. Aan toenmalig trainer Martin Jol vroeg Suk of hij mee mocht trainen met Ajax, want de manier van spelen beviel hem wel. Toen Jol hoorde dat hij wel een talent bleek te zijn, mocht de Zuid-Koreaan stagelopen bij Jong Ajax. Suk wist de trainers dusdanig te overtuigen, dat hij een contract aangeboden kreeg bij Jong Ajax. In zijn allereerste wedstrijd met Jong Ajax maakte hij direct een hattrick. Het sprookje van Suk ontging de supporters ook niet, waardoor hij langzamerhand een cultstatus kreeg. Door zijn tomeloze inzet en moed werd Suk in januari 2010 bij Ajax 1 gehaald. Een maand later, op 3 februari 2010, debuteerde Suk in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Kreten als: “Alle ballen op Suk” en “Suk-Suk-Suk-Suk” rolden van de tribune af. Uiteindelijk kwam hij slechts tot 5 optredens in Ajax 1, waarin hij niet wist te scoren. Zijn absolute hoogtepunt beleefde hij in Europees verband, Suk mocht 2x als invaller meedoen in de Europa League wedstrijden tegen Juventus.

FC Groningen
Toen Frank De Boer het stokje als trainer overnam bij Ajax, was het gedaan met de ‘knuffel Koreaan’. In de zomer van 2011 was Pieter Huistra hoofdtrainer geworden bij Groningen. Eerder werkte hij in de jeugdopleiding van Ajax samen met Suk, mede daarom streek Suk neer bij De Trots van het Noorden. Daar maakte hij zijn allereerste Eredivisietreffer in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. In de twee wedstrijden die volgden, maakte hij ook twee goals, waaronder in de historische thuisoverwinning tegen Feyenoord (6-0 winst). In de thuiswedstrijd tegen PSV mocht Suk voor het eerst in de basis starten, daarin maakte hij 2 goals, werd hij ‘Man of the Match’ en won de FC met 3-0 van de Eindhovenaren. In totaal kwam Suk tot 28 optredens voor Groningen, waarin hij 5x scoorde en 1x een assist gaf.

Portugese avonturen
Suk kwam in het seizoen 2012/13 op een zijspoor terecht in Groningen, waarna hij in de winterstop van 2013 vertrok naar het Portugese Maritimo Funchal. Na 14 wedstrijden en 4 goals vertrok Suk, voor een bedrag van €3.000.000, naar zandbakclub Al-Ahli. Na het kortstondig Saudisch avontuur kwam hij weer aanwaaien in Portugal, ditmaal bij Nacional. Een half jaar later, in de winter van 2015, vertrok hij van Nacional naar Vitória Setúbal. Eindelijk kwam de Zuid-Koreaan, met inmiddels een tatoeage van Ajax rijker, helemaal los. Voor Vitória speelde Suk in een jaar tijd 41 wedstrijden, verzorgde hij 7x een assist en maakte bovendien 16 goals. De stille opmars van Suk bleef ook in de top van het Portugese voetbal niet onopgemerkt. Grootmacht FC Porto nam hem in de winterstop van 2016 voor een bedrag van €1.500.000 over. In zijn eerste half jaar viel Suk over het algemeen vaak in en mocht hij 4x in de basis starten. Uiteindelijk bleken zijn kwaliteiten niet goed genoeg voor de top, waardoor hij werd verhuurd aan Trabzonspor. Na een half jaar keerde Suk terug bij Porto, maar hij werd meteen weer verhuurd. Ditmaal aan de Hongaarse club Debreceni VSC, waar hij eerst nog basisspeler was, maar vervolgens steeds als invaller in het veld kwam. Suk is nog steeds eigendom van FC Porto, maar zijn toekomst ligt sowieso niet bij de Noord-Portugese club. Suk heeft altijd gezegd dat hij Ajax heel erg dankbaar is, dus wie weet komt hij ooit nog een keer aanwaaien in Amsterdam.

Advertentie