Sven Bender verlaat Borussia Dortmund na 8 jaar. De defensieve middenvelder, die ook als centrumverdediger uit de voeten kan, heeft een contract getekend bij Bayer 04 Leverkusen. Bij Leverkusen wordt Bender ploeggenoot van zijn tweelingbroer Lars, die de aanvoerder van Bayer 04 is. 

In 2009 kwam Sven Bender over van TSV 1860 München. De 28-jarige wist met Borussia Dortmund in 2011 en 2012 de landstitel te veroveren. In 2012 en 2017 won Bender met BVB de DFB-Pokal. Vier jaar geleden bereikte Bender met Dortmund de finale van de UEFA Champions League.

BVB maakt op de website bekend dat Bender de club op eigen wens verlaat. De zevenvoudig international van Duitsland wilde het Westfalenstadion verlaten, omdat hij genoeg had van zijn reserverol. Onder Thomas Tuchel was Bender voornamelijk bankzitter, en het zag er niet naar uit dat de nieuwe trainer van Borussia Dortmund, de Nederlander Peter Bosz, een basisspeler in hem zag.

Na meer dan 150 optredens in schwarz-gelb trekt de blessuregevoelige allrounder naar Leverkusen, waar hij een vierjarig contract tot medio 2021 ondertekende. Na Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach) en Dzenis Burnic (VfB Stuttgart) is Bender de derde speler die deze zomer bij BVB vertrekt.