Verwachtingen 2017-2018: Jupiler Pro League

Nog een kleine week en dan start het nieuwe voetbalseizoen alweer. Op vrijdag 28 juli zullen promovendus Antwerp en kersvers landskampioen RSC Anderlecht het tegen elkaar opnemen en zo de Belgische competitie op gang trappen. Hieronder zullen we de verwachtingen uitspreken van de teams, hoever ze staan, wie zich degelijk versterkte en nog veel meer.

 • Royal Antwerp FC: Na 13 jaar mag Antwerp terug aantreden in de eerste klasse. Het wordt voor The Great Old alles behalve een makkelijk jaar. Vooral het startprogramma van Antwerp is loodzwaar. RAFC opent het seizoen tegen landskampioen RSC Anderlecht. Op de tweede speeldag moeten ze de verplaatsing maken naar KAA Gent. Daarna ontvangt Antwerp KRC Genk en dan volgen er 2 verplaatsingen naar KV Mechelen en KV Oostende. Antwerp begint dus aan het seizoen tegen 6 potentiële PO1-kandidaten. Met Laszlo Bölöni staat er een trainer aan het roer die weet wat hij wil en RAFC kan rekenen op Luciano D’Onofrio als sportief directeur. Ook hebben veel spelers te horen gekregen dat ze geen toekomst meer hebben op de Bosuil. Zo hebben onder andere Kudimbana, Colpaert, Vleminckx en Owusu te horen gekregen dat ze mogen beschikken. Antwerp begon ook een 3-jarige samenwerking met FC Porto en huurt meteen Ivo Rodrigues. Verder kwam ook Sinan Bolat definitief over. Andere transfers waren Reda Jaadi (KV Mechelen), Zotsara Randriambololona (Excelsior Virton), Dylan Batubinsika (PSG) en Moustapha Bayal Sall (Al-Arabi). Ook werd het contract van Joren Dom ontbonden, hij ging naar aartsrivaal Beerschot Wilrijk, en vertrokken Daeseleire en Binst naar OH Leuven en Lierse. Onze verwachting is dat Antwerp een moeizaam seizoen gaat kennen, maar zich wel gaat redden.
 • RSC Anderlecht: Dit wordt het jaar van de bevestiging voor Réné Weiler. De Zwitserse trainer kreeg vorig jaar veel kritiek te verwerken, maar werd ondanks al die kritiek toch kampioen. Het zal ook afwachten worden hoe RSCA het in de Champions League zal doen. Ook zal het veel afhangen van de groep waarin Anderlecht terecht komt. Anderlecht opent het seizoen dus tegen promovendus Antwerp en krijgt daarna 2 serieuze testen thuis tegen KV Oostende en op verplaatsing tegen Charleroi. Daarna volgt er nog een thuiswedstrijd tegen STVV en een uitwedstrijd in de Ghelamco Arena tegen KAA Gent. Wat transfers betreft heeft Anderlecht haar huiswerk al stevig gemaakt. Matz Sels wordt gehuurd van Newcastle United, Henry Onyekuru wordt gehuurd van Everton, Sven Kums en Pieter Gerkens kwamen het middenveld versterken en verder kwam Ganvoula terug van Westerlo. Maar, Anderlechts grootste sterkhouder Youri Tielemans vertrok voor een recordbedrag naar AS Monaco en is er ook grote belangstelling voor Leander Dendoncker. Anderlecht verhuurde enkele talenten, zoals Idrissa Doumbia (Zulte Waregem), Jorn Vancamp (Roda JC) en Dodi Lukebakio (Charleroi). Het valt nog af te wachten wie eerste doelman zal worden. Frank Boeckx is nog een tijdje uit, Matz Sels speelde een matige voorbereiding en talent Mile Svilar klopt steeds harder op de deur. Onze verwachting voor het komende seizoen van RSCA is dat ze zoals elk jaar weer mee zullen spelen voor de titel.
 • Royal Charleroi Sporting Club: Voor de ploeg van Felice Mazzu is het de bedoeling om dit jaar weer PO1 te spelen. Damien Marcq vertrok naar KAA Gent en Hamdi Harbaoui keerde terug naar RSC Anderlecht. Lukebakio wordt dan weer gehuurd van Anderlecht en dan kwamen ook nog Rezaei en Ilaimaharitra over. Het zal afwachten worden of sterkhouder Clinton Mata zal blijven. Mata staat in de belangstelling van Gent en Genk, al zijn de Limburgers  het meest concreet. Charleroi start thuis tegen KV Kortrijk, daarna volgen de wedstrijden tegen Moeskroen, Anderlecht, Genk en Zulte Waregem. We verwachten dat het een rustig seizoen zal worden voor Charleroi, maar of ze zich gaan kwalificeren voor PO1 is de hamvraag.
 • Club Brugge KV: Club Brugge zal het seizoen moeten aanvatten zonder Michel Preud’Homme. Als vervanger werd STVV-trainer Ivan Leko binnengehaald. Leko kent het Brugse huis van toen hij nog speler was, maar echt overtuigend waren de Brugse oefenwedstrijden niet. Er werd verloren van AZ, Waasland-Beveren en Bilbao en gelijkgespeeld tegen Sparta Rotterdam. Club versterkte zich fors met jonge talenten. De opvallendste transfer was die van Jérémy Perbet, die over kwam van rivaal KAA Gent. Perbet moet de concurrentie aangaan met Vossen, Wesley en Diaby. Ook wordt Horvath dit jaar eerste keeper en mag Butelle beschikken. Met Guillaume Hubert wer al een vervanger in huis gehaald. Het wordt nog afwachten of gouden schoen José Izquierdo gaat blijven. Izquierdo speelde geen minuut in de voorbereiding en stuurt zelf aan op een vertrek. Club zal de Champions League-voorronde aanvatten tegen Istanbul Başakşehir, de ploeg van oa. Gaël Clichy. Club Brugge start het seizoen op Lokeren en mag daarna thuis aanvatten tegen Eupen. Op de derde speeldag moet Club de verplaatsing maken naar Zulte Waregem en de week erna na Kortrijk. Dan volgt meteen de test voor Leko thuis tegen Standard. De verwachting voor het komende seizoen van Club Brugge is dat ze zullen meespelen voor de titel, maar Europa League het hoogst haalbare is. Het zal ook afwachten worden hoe Ivan Leko zich zal inwerken.
 • Racing Genk: Genk speelde vorig jaar PO2 en wil dit jaar weer vol voor PO1 gaan en zelfs strijden voor een plek in de top 3. PO1 moet een must zijn voor de Limburgse fusieclub, want ze spelen dit jaar ook geen Europa League. Het programma van de Limburgers oogt wel zwaar. Eerst starten ze tegen Waasland-Beveren, dan volgen er 2 uitwedstrijden op Standard en Antwerp. Vervolgens ontvangt Genk ook nog Charleroi en KV Mechelen. Genk probeert haar ploeg stevig samen te houden en dat lukt momenteel. Enkel Timothy Castagne vertrok en de contracten van Bizot, Walsh en Kumordzi werden niet verlengd. Wat wel afwachten wordt, is of Omar Colley en Alejandro Pozuelo blijven. Beiden willen een transfer proberen te forceren en als het tot een transfer zou komenn moet Genk snel in actie komen om een vervanger te halen. Joakim Maehle werd gehaald, maar is gekwetst. Ook werd Marcus Ingvartsen gehaald, de duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Vukovic moet zicht ontpoppen tot eerste doelman. De ogen zijn gericht op Manuel Benson, die overgenomen werd van Lierse. We verwachten dat Genk PO1 wel zal halen, maar de top 3 gaat moeilijk worden.
 • KAA Gent: De Buffalo’s doen de laatste jaren altijd wel mee voor play-off I en dat zal dit seizoen hoogstwaarschijnlijk opnieuw zo zijn, maar in het voetbal is al meerdere keren bewezen dat alles kan. Met Sylla, Andrijasevic en Marcq haalde het enkele goede voetballers in huis, maar het verloor wel diepe spits Jeremy Perbet aan concurrent Club Brugge en middenvelder Rob Schoofs aan KV Mechelen. Onze verwachting is dat de Buffalo’s dit seizoen zullen eindigen in de top 3.
 • Sporting Lokeren: Bij de uitgaande transfers was enkel Galitsios vorig seizoen een vaste waarde en wat toen het grote pijnpunt was (scoren), lijken ze nu om te toveren in hun sterkte. Luciano Slagveer en Stefano Marzo kennen elkaar heel goed van bij Heerenveen. Als zij snel hun ritme vinden, kan deze rechterflank wel eens één van de gevaarlijkste in de Pro League worden. En als een De Sutter goed bediend wordt vanop de flank weet je maar nooit… Met Robin Söder hebben ze een spits in huis gehaald die ook als aanvallende middenvelder of flankspeler kan fungeren. Hij heeft vooral op de fandag tegen Olympiakos laten zien dat hij wel eens de revelatie van het seizoen kan worden bij de Waaslanders. Met Mpati en Kehli werden 2 smaakmakers uit 1B weggeplukt, aan hen om te bewijzen dat ze het ook een stapje hoger kunnen. Het pijnpunt bij Lokeren ligt nu misschien wel centraal achterin. Met Maric hebben ze nog steeds een ervaren rots in de branding en naast hem staat in principe Rassoul, een man die in PO2 heeft bewezen dat hij het in zich heeft. Als één van beiden echter wegvalt, moet ofwel Monsecour, ofwel Ninaj daar postvatten en het is maar de vraag of het gebrek aan ervaring dan geen rol gaat spelen. We mikken op een plaatsje in de linkerkolom door de ogenschijnlijk goede en slimme transferzomer van de Waaslanders.
 • KV Mechelen: Een voorspelling maken voor KV Mechelen is heel moeilijk. Vorig seizoen had niemand verwacht dat Malinwa tot het einde ging meestrijden voor Play-Off 1. Zo’n grote verrassing kan dit seizoen ook gebeuren, want de stille ambitie is nog steeds het behalen van de top 6. Toch zal het eerder weer een seizoen van ‘net niet’ worden. Ook al is KV versterkt op alle vlakken en zijn ze bijna geen sterkhouders verloren, de naaste concurrenten zijn ook goed versterkt. Nu Yannick Ferrera zijn hand op de ploeg heeft kunnen zetten qua inkomende transfers staat er een echte ploeg met winnaarsmentaliteit op het veld. Aanwinsten zoals Schoofs, Kawaya en Pedersen willen allemaal iets bewijzen. Bij hun vorige clubs kregen ze amper kansen en nu willen ze echt bewijzen wat ze waard zijn. Ferrera houdt van die mentaliteit. Dan mogen we Kolovos, die zijn comeback moet maken in september na zijn lange blessure, niet vergeten. Alle spelers staan gebrand om te winnen. De sterke verdediging is intact gebleven en de aanval is serieus versterkt. KV Mechelen zal wel meespelen in de strijd om play-off 1, maar zal er weer net naast vallen. De concurrentie is moordend. De periode waar ze het verschil kunnen maken is de start van het seizoen. Vorig seizoen werd het voetbal pas beter toen Ferrera werd gehaald. De eerste maand onder Jankovic was nog matig. Nu kan KV meteen haar stempel drukken. Het zal weer een mooi seizoen worden Achter De Kazerne, maar Play-Off 1 zal zeer nipt gemist worden.
 • Standard: Standard is zonder twijfel de meest onvoorspelbare club in de competitie. Wat we wel kunnen doen, is de ploeg vergelijken met die van vorig jaar en dan zien we in de eerste plaats dat er enorm veel kwaliteit toegevoegd is aan de selectie. Ochoa, Mpoku, Pocognoli en Agbo worden allemaal in de basis verwacht. Daarnaast is er met Sa Pinto eindelijk een trainer die bij het vurige karakter van de club past. Alles is aanwezig om er een goed seizoen van te maken, al is de factor (scheidsrechterlijk) geluk ook een moeilijk gegeven op Sclessin. Het seizoensbegin (KVM uit, Genk thuis) is lastig, maar goede prestaties kunnen leiden tot enorm veel vertrouwen. En als de Luikse trein eenmaal op de rails geraakt, is die vaak niet te stoppen.
 • Sint-Truiden (STVV): Als het van STVV-voorzitter Marieke Höfte en echtgenoot Roland Duchâtelet afhangt, strijdt Sint-Truiden dit seizoen mee voor een plek in play-off 1. Een (zeer) optimistische kijk, waarmee ze in de voetsporen treden van KV Oostende en Zulte Waregem. De Kanaries zagen inmiddels trainer Ivan Leko en sterkhouders Peeters, Gerkens en Fernandes deze transferperiode al vertrekken. Ook van de Brugse huurlingen werd afscheid genomen. Met Bartolomé ‘Tintin’ Marquez wierf Sint-Truiden een vrij onbekende coach aan, die enkel in tweede klasse bij Eupen iet of wat naam kon maken. Versterking werd gezocht en gevonden. Aanvallend worden Gueye en Vetokele een jaar gehuurd en werden Ceballos en Botaka gekocht. Op het middenveld moeten Asamoah en Charisis Peeters en Gerkens doen vergeten, een moeilijke opgave. Het pijnpunt lijkt zich echter achterin te verschuilen. Met Kotysch staat er slechts één verdediger in de basis die er ook vorig seizoen in stond. Kitsiou en Teixeira werden al gecontracteerd, maar vooral centraal in de verdediging zijn de opties schaars. Willen ze in Haspengouw effectief hun play-off 1-ambities bekrachtigen, dan zullen er nog een aantal spelers met naam moeten worden vastgelegd. Met deze kern zien we STVV niet meestrijden om een PO1-ticket, integendeel. Net zoals de vorige jaren zal het wellicht moeten knokken om de degradatie te ontlopen. Een veilige plaats in de rechterkolom, zoals vorig seizoen (12e), lijkt ons echter een meer realistische doelstelling voor de Zuid-Limburgers.
 • Zulte Waregem: Voor Zulte Waregem wordt het een jaar van bevestiging. Het verloor vele sterkhouders en het is afwachten of de nieuwkomers het even goed kunnen doen. Met Meité, Lepoint en Lerager vertrokken 3 steunpilaren op het middenveld. Ook Leye lijkt voor 99% zeker het Regenboogstadion achter zich te laten. Er werden heel wat huurlingen aangetrokken; Leya Iseka, Doumbia, Olayinka, Saponjic en Coopman werden slechts voor een jaar gehaald. Met Walsh, De Mets, De Sart, Reichert, De Pauw en Heylen werden 6 definitieve transfers gedaan. Het wordt dus wat afwachten voor Waregem.
 • KAS Eupen: De ploeg uit de Oostkantons maakte afgelopen seizoen haar intrede in de Jupiler Pro League en deed dat redelijk met een twaalfde plaats. Voor komend seizoen verloor het wel onder andere aanvaller Henry Onyekuru, maar het haalde zelf Nils Schouterden en Nicolas Verdier van KV Mechelen. Wij schatten Eupen tussen plaats 10 en 15 in.
 • KV Kortrijk: De Kerels haalden met Yannis Anastasiou een nieuwe coach in huis, en die nam Abdul Ajagun mee van bij Roda JC. Daarnaast kwamen Christophe Lepoint en Bryan Verboom beiden over van streekgenoot Zulte Waregem. In de aanval komt Pylyp Budkivsky de Veekaa versterken. In de oefenwedstrijden won KVK met 1-0 van het Engelse Reading en verloor het van Willem II en LOSC Lille. Onze verwachting is dat KVK tussen de 8e en 11e plaats zal eindigen.
 • KV Oostende: De kustploeg speelde vorig seizoen voor het 2e seizoen op rij play-off I en ook dit seizoen is dit de ambitie van coach Yves Vanderhaeghe, die met onder andere Nicolas Rajsel (wel lang gekwetst) en Emannuel Banda enkele toptalenten binnenhaalde. Dit seizoen gaat KV Oostende voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de Europa League in. Het treft in de derde voorronde met Olympique Marseille een topploeg. Onze voorspelling is dat KV Oostende opnieuw zal meestrijden voor POI, maar dat de concurrentie zo groot is dat het et wel of net niet zal worden voor het weireldploegsje van Marc Coucke.
 • Waasland-Beveren: De Waaslanders gaan een rustig seizoen tegemoet. De kern is bijgehouden ten opzichte van vorig jaar. Enkel de huurlingen keerden terug naar hun moederclub. Ryota Morioka moet de spelverdeler worden en proberen Siebe Schrijvers te doen vergeten. Verder wordt het uitkijken naar de terugkomst van Joachim Van Damme, het T1-debuut van Clement en er wordt nog gezocht naar een linksbuiten en keeper. De Leeuwen speelden ook al een goede voorbereiding met overwinningen tegen Club Brugge en Zulte Waregem. Clement zelf gokt op een plaats tussen 10 en 13.
 • Moeskroen: Moeskroen kon vorig seizoen spreken van heel veel geluk, aangezien het zich maar op de laatste speeldag kon redden door te gaan winnen op het veld van KV Kortrijk. Ook dit seizoen schatten wij dat Moeskroen de grootste degradatiekandidaat zal zijn, al haalde Rednic met Mbombo en Bolingi meer aanvallend geweld. Verdediger Arslanagic staat wel nog in de belangstelling van enkele andere clubs.
Advertenties

One thought on “Verwachtingen 2017-2018: Jupiler Pro League”

 1. Bij evaluaties hanteren vele academici de term “meten is weten” al is het maar om het objectieve te laten primeren op het subjectieve.
  Diezelfde logica noopt een neutrale observator te moeten vaststellen dat afgelopen seizoen van KRC Genk deze van het “net niet” was.
  Wel een Europees record aan aantal gespeelde wedstrijden (68 en zelfs meer dan Manchester United) om vervolgens te moeten concluderen:
  – Net niet Play-off 1
  – Net niet de bekerfinale
  – Net niet die halve finale UEFA beker
  – Net niet het laatste ticket voor de Europa-liga

  Heeft daarom KRC Genk vorig seizoen gefaald?
  Het antwoord is “neen”!
  Einstein zei immers ook: dat ‘niet alles wat je kunt meten waarde heeft en de dingen die echt waarde hebben, kun je meestal niet meten’.
  Met andere woorden: ‘meten is weten’ is (hooguit) een halve waarheid.

  Aldus zeggen statistieken in voetbal veel, maar niet alles.

  Nog niet lang geleden was het onaangenaam vertoeven in de toen nog geroemde “Cristal Arena”. Het Genkse collectief geheugen herbergt feiten als, een trainer die ontslagen wordt na amper één speeldag, gedwongen vertrekken van zowel algemene en sportieve directeuren, impulsieve aankopen van dure en vooral niet fitte spelers, incluis deze die absoluut niet het KRC Genk-dna profiel dragen, supporters die rug-gekeerd naar de wedstijd hun ongenoegen uiten, meerdere intimiderende supportersrellen gekoppeld aan meer blauw rond het stadium en daaruit vloeiende stadionverboden…
  Erger is de “verzuring” die zich in de tribunes installeert, misschien mede gedragen door het drama rond de tragische sluiting van Ford Genk. Het moto: “voetbal is een feest” is plots ver weg in de Stadionlaan te Genk en de “family”-club waar het altijd gezellig vertoeven was, is plots niet meer. Gelukkig was er nog af en toe onze Genkse “dépanneur aller tijden”, Pierke Denier, die ons af en toe eraan herinnerde welke waarden onze Forza community koesterde.

  Ondertussen zijn we 3 seizoenen verder en verdient de nieuwe bewindsploeg, na een valse start, zie misschien de foute#pijnlijke casting van Peter Maes, mijn volle krediet.

  – Onze ex burgemeester uit Antwerpen, niet gevrijwaard gebleven van vele onterechte vooroordelen, weet waar nodig, de emotie van de ratio te scheiden. Chapeau hoe hij kordaat het precaire/gevoelige supportersdossier in een rechtstreekse confrontatie met alle protagonisten uiteindelijk weet op te lossen en verder veel durf en logica toont in het afhandelen van het dossier Maes.

  – Dimitri de Condé blijkt met zijn team, na een korte inloopperiode, over een unieke flair te beschikken in zijn zoektocht naar nieuwe talentvolle voetballers. Kara, Ndidi, Milinkovic-Savic, Pozuello waren een voorbode en het zal niet lang duren vooraleer spelers als Berge, Collar en Malinovskyi binnenkort ook de verlanglijstjes zullen sieren van vele buitenlandse clubs. Dit allemaal noodzakelijk gezien de jaarlijkse financiële zuurstof om de werking en ambitie van de club op dit nivo te blijven garanderen.

  – Dat de technische staf, gesteund door het bestuur en het management ook volop de kaart van de “jeugd” trekt is verder alleen maar aan te moedigen en verdient alle felicitaties. De Jos Vaessen Talent Academie die hier de basis van vormt krijgt overigens niet de volle erkenning die ze verdient. Ik las nog maar kort geleden hoe onze media iemand van Chelsea citeerde die de Neerpede-jeugdwerking van Anderlecht als beste van Europa afdeed. Mag ik diezelfde heer en vooral onze media eraan herinneren dat tijdens het laatste EK in 2015 niet minder dan 6 geselecteerden van de Rode Duivels (Courtois-De Bruyne, Benteke,, Carrasco, Origi & Kabasele) ooit een jongere-trui droegen van KRC Genk. En ondertussen zijn de nieuwe Trossards, de Schrijvers en vele anderen nieuwe jonge wolven klaar om onze rijkgevulde geschiedenis te herhalen. Wie doet beter In Belgïe.?

  – De aanstelling van coach Albert Stuivenberg , met dank aan de tip (?) van Sef Vergoossen, is misschien dan weer de beste transfer die KRC Genk realiseerde de laatste 5 jaar.
  Niet allen combineert de “coole” Nederlander de wetenschap van “meten is weten” (zie bijv. de introductie van hartslagmeters) met de kennis van een modern-georganiseerd technisch voetbal dat vooral “aanvallend” spel propageert. Zijn beheerste “gentleman” attitude is verder een toonbeeld van hoe gedrag naast het veld ook anders kan zijn in onze competitie. Sommige collega’s-trainers, in functie tijdens deze laatste Play-off 1-ronde, zouden best eens wat “opvoeding & tact” kunnen meepikken van de heer Stuivenberg. Onze jeugd kan er alleen maar goed bij varen.

  Misschien moet er dan toch maar geconcludeerd worden dat Play-off 2 voor KRC Genk eerder een zegen was. De ploeg kon verder haar ambitie en ervaring in Europa uitbouwen, de coach, zijn staf en spelers verrasten ons met knap attractief aanvallend voetbal en ondertussen werd het vertrouwen van de KRC fan weer herwonnen.
  Het zo gekoesterde “Family “gehalte” eigen aan de club steekt ondertussen weer de kop op en de tribunes geraken stilaan weer gevuld met meer jongeren vergezeld van hun ouders, grootouders, getooid in blauwwit tenue. Voeg daarbij een gerichte strategie van community-handling en een vlottere communicatie met de basis.

  Mijn Toekomst voor KRC?
  -De nabije:
  Laat deze bijna volledig behouden huidige kern samen met deze technische staf, aangevuld met een hergestructureeerde medische begeleiding, en algemeen bestuur het ingeslagen pad verder bewandelen. De nieuwe beslissingen/aankopen lezen/beloven nu al sterk en blijf verder fors investeren in jeugdwerking en betrokkenheid van de KRC community. Open het contract met Stuivenberg en leg de man voor een langere periode vast.

  -Binnen 30 jaar:
  Prioritair een nieuw stadion op een gekozen locatie die vooral “een forse groei en betere mobiliteit” van de Forza-community ambieert. (en ja desnoods moeten we daarom afscheid nemen van onze locatie met een “symbolisch verleden” . Er ligt immers een ontgonnen potentieel doelpubliek ergens meer richting Vlaams Brabant en andere nabije Limburg-grensstreken). Verder een sterk en uitgebreid samenwerkingsakkoord met één grote club uit één der grote vermogende Europese competitie waar KRC Genk naast “leverancier” van jong toekomstig talent meer dan enkel een transfersom onderhandelt (voor wat , hoort wat!). Door bijvoorbeeld spelers die niet aan speeltijd komen in deze grote competities verder te laten ontwikkelen bij KRC in een doordacht uitwisselingsprogramma. Bij wijze, een win-win situatie!

  -En verder, een nieuwe stadiumtune:
  A family affair (Sly & the Family Stone)  (https://youtu.be/NdiRhzTsSnk)

  Getekend, een tevreden KRC-F😎N die ontzettend uitkijkt naar een nieuw seizoen! En dat de beste mag winnen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s