Niet dat we het verwachtten, maar de naam van Radja Nainggolan staat alweer niet in de selectielijst van bondscoach Roberto Martinez. Voor de laatste twee kwalificatiewedstrijden voor het WK in Rusland willen de Rode Duivels zich verzekeren van groepswinst. Daarvoor kiest Martinez eerder voor “continuïteit” en drie geblesseerde spelers. Waar zijn we mee bezig?

Begin deze maand was er al heel wat commotie ontstaan rond de niet-selectie van Nainggolan. Velen beweerden dat dat nog de uitkomst was van de meningsverschillen tussen speler en coach. Dat ontkrachtte Martinez steevast in zijn persconferentie gisteren. Zijn reden lag eerder aan de prestaties die spelers leveren bij de nationale ploeg en bij hun eigen club. Nainggolan speelt alles voor AS Roma, maar niet voor België natuurlijk. Als je niet bent geselecteerd, kan je niet spelen, kan je geen prestaties leveren.

Martinez komt nog goed weg door te zeggen dat hij voor “continuïteit” binnen de ploeg kiest. Daardoor kiest hij voor (bijna) net dezelfde namen als de twee vorige wedstrijden. Maar het enige verschil is dat drie namen geblesseerd zijn: Kompany, Chadli en Fellaini (keert terug uit blessure, zal allicht niet kunnen spelen bij de Duivels met het oog op mogelijke overbelasting). Martinez en Guardiola hebben al afgesproken dat Kompany niet zal spelen, maar ik begrijp waarom hij er bij is. Als kapitein van de groep is hij de sleutel binnen de kleedkamer. Diezelfde rol werd Eden Hazard de vorige selectie toegewezen. Maar Fellaini en Chadli zijn zeer onzeker, dus waarom vervang je hen dan niet? Twee middenvelders zo goed als out en nog te koppig om een van de beste Belgische middenvelders van het moment te contacteren? Groei toch eens op man.

Als Martinez zegt dat Nainggolan niet geselecteerd is vanwege zijn attitude naast het veld, dan krijg ik rillingen over mijn hele lichaam. Radja is de meest passionele speler die voor ons land speelt. Hij draagt dat Belgische truitje met trots, iets wat wordt gemist bij onze ploeg. Het zal ook niet liggen aan het contact met zijn ploegmaats. Nainggolan ligt heel goed binnen de groep en maakt altijd plezier op training. Ik geef toe dat zijn gedrag naast het veld niet te tolereren is, maar als Martinez dat niet durft toe te geven als staving van zijn selectie, dan kan je nog een koppige ezel op zijn stoel zetten en zie je het verschil nog niet.

Het lijkt me leuk om af te sluiten met een hypothese: is het zo dat Martinez een verbetering is op Marc Wilmots? Wel, Wilmots maakte veel fouten, maar nooit bij de selectie al. Ik heb gehoord dat er vele trainers ontslagen zijn in de afgelopen weken…

Advertenties