Fortuna Sittard staat dit seizoen op de tweede plaats in de Jupiler League en dat is simpelweg een gigantische prestatie. De club kende onlangs nog tijden waarin het bijna failliet was, de prestaties dramatisch waren en er geen supporters naar het stadion kwamen. Die tijden zijn allemaal veranderd. Een korte blik op een fenomenaal Fortuna.

Sinds de komst van trainer Sunday  (wat een naam) Oliseh is Fortuna weer een club. De fanatieke supportersgroep was altijd al aanwezig, maar het stadion zit voller, de uitwedstrijden zijn een feest en ook het spel is een lust voor het oog. Deze wederopstanding is een positieve, omdat het een verandering is in het standaard rijtje namen wat faam maakt in de Jupiler League. Fortuna begon het seizoen met een 5-1 overwinning tegen FC Dordrecht en een 4-2 verlies bij Jong Ajax. Tot op zekere hoogte weinig bijzonders, maar met spelers als Stefan Askovski, Perr Schuurs, Finn Stokkers en Djibril Dianessy en André Vidigal heeft de club een selectie staan die de supporters laat dromen. Voetbalfans uit het land kennen de spelers van Fortuna, zijn geïnteresseerd in de wedstrijden en de aandacht rondom de mannen van trainer Oliseh wordt steeds heviger. De trainer zelf zei daarover dat hij de fans van Fortuna enorm belangrijk vindt voor de prestaties. Ze zijn er uit en thuis en steunen de ploeg vol vuur.

Na de verloren partij tegen Jong Ajax bleef Fortuna Sittard vijf wedstrijden ongeslagen en kon het een serieuze kans gaan maken op de periodetitel, omdat die strijd pas inging na het sluiten van de transfermarkt. Dat Fortuna niet gewend is om in de echte top te spelen bleek wel uit de periode die de periodetitel met zich meebracht. Thuis werd in een geweldige wedstrijd in de slotfase verloren van koploper en directe concurrent NEC, en verspeelde het de periodetitel met een gelijkspel tegen FC Eindhoven (2-2) en het verlies bij De Graafschap (2-0). De druk was eraf en Fortuna richtte zich langzaamaan weer op. Het won 4-0 van FC Oss, verloor ongelukkig bij sc Cambuur (1-0), maar maakte pas echt indruk met de overwinningen op Go Ahead Eagles en Helmond Sport, waar het in beide wedstrijden een achterstand omboog in een overwinning.

De bevestiging van de revolutie kwam gisteravond, toen het spel werkelijk om je vingers bij af te likken was, het effectieve Jong PSV op 2-0 kwam, maar waar Fortuna op tijd de kansen afmaakte en het na de aansluitingstreffer in 20 seconden op 2-3 kwam. De vreugde-explosie bij de spelers, staf en meegereisde fans zegt genoeg over de roes waarin alle geliefden van Vrouwe Fortuna op het moment in verkeren, maar ook over het geloof. Doordat NEC in een directe wedstrijd het verschil maakte staan de Limburgers 4 punten achter op de Nijmegenaren, maar is de titelstrijd verre van spanning ontnomen. Het enige wat de nieuwe helden van het Fortuna Sittard Stadion in de weg staat, is het winnen van toppers. Als zij met die druk om leren gaan in de tweede seizoenshelft, is een schaal misschien wel realistischer dan iedereen ooit voor mogelijk had gehouden.