De competitie in de Eredivisie kruipt naar het einde. In de top van het klassement lijken de kaarten geschud. Met nog zes wedstrijden te gaan heeft PSV zeven punten voorsprong op naaste belager Ajax. Hoe anders is de situatie in de staart van het klassement. Daar moeten Sparta Rotterdam, Roda JC en FC Twente nog vol aan de bak om uit te vechten wie er rechtstreeks degradeert en wie nog een herkansing op handhaving krijgt via de play-offs. De onderlinge verschillen zijn miniem. De uitkomst van het gevecht is ongewis. Zeker is in ieder geval dat minimaal één traditieclub verdwijnt uit de hoogste Nederlandse voetbalafdeling.

De verschillen zijn klein tussen de drie geplaagde clubs. Sparta staat zestiende met 21 punten, maar heeft slechts twee punten voorsprong op rode lantaarn FC Twente. Roda JC zit er precies tussenin met twintig punten. Theoretisch zijn overigens  ook NAC Breda, Willem II en FC Groningen nog niet veilig, maar door de vorm waarin de drie laatsten op de ranglijst zich bevinden, lijkt de kloof van zes punten onmogelijk nog te dichten.

We mogen dus wel vaststellen dat er tenminste één traditionele Eredivisieclub van het hoogste voetbalpodium verdwijnt. Sparta, Roda en Twente zijn samen goed voor bijna honderdvijftig seizoenen Eredivisie-voetbal.  We nemen de drie clubs één voor één voor u onder de loep.

16. Sparta Rotterdam: 21 punten, doelsaldo -29

Eredivisiehistorie: hoewel Sparta sinds de eeuwwisseling maar liefst negen seizoenen uitkwam in de eerste divisie, zijn de Spangenaren historisch gezien onmiskenbaar een echte Eredivisieclub. Opgericht in 1888, is Sparta bovendien de oudste club in het betaalde voetbal. Sinds de invoering van de Eredivisie in 1956 zijn de Rotterdammers  goed voor meer dan vijftig seizoenen op het hoogste niveau.

Dit seizoen: Sparta kende een zeer matige eerste seizoenshelft. Dat kostte trainer Alex Pastoor uiteindelijk, na een ontluisterende 0-7-thuisnederlaag tegen stadsgenoot Feyenoord – de kop. Met Dick Advocaat haalde de club een opvolger van formaat binnen. Advocaat mocht in de winterstop flink investeren in de spelersgroep. Met Jannik Huth (Mainz), Michiel Kramer, Miquel Nelom (beiden Feyenoord), Fred Friday, Dabney dos Santos (beiden AZ), en Soufyan Ahannach (Brighton) verscheen er heel wat vers bloed op Het Kasteel. Aanvankelijk zonder al te veel succes, maar de laatste wedstrijden sprokkelden de Spartanen eindelijk wat punten bijelkaar en wist men op te klimmen naar plek zestien.

Het resterende programma: PEC Zwolle (uit), VVV-Venlo (thuis), Vitesse (uit), NAC Breda (thuis), Feyenoord (uit) en Heracles (thuis).

17. Roda JC Kerkrade: 20 punten, doelsaldo -32

Eredivisiehistorie: Roda JC speelde vanaf 1973 veertig seizoenen onafgebroken in de Eredivisie.  In  het seizoen 2013/2014 eindigde de Koempelclub als achttiende en laatste en degradeerde zo voor het eerst in haar historie naar de Jupiler League. Het verblijf op het tweede niveau duurde maar één seizoen. Het scheelde in de play-offs vorig seizoen echter maar één schamel doelpunt, anders waren de Kerkradenaren opnieuw gedegradeerd. De laatste jaren heeft Roda al vaker het vege lijf moeten zien te redden in de play-offs. Dat terwijl de Limburgse club in het verleden een stabiele eredivisionist was en steevast in de subtop eindigde. De prestatie zijn de laatste jaren onder de maat. Ongetwijfeld onder de invloed van de voortdurende onrust. Financiële problemen, fusiepogingen, het geleur met de club van de ene naar de andere investeerder: het doet de club – en zeker ook de supporters – geen goed.

Dit seizoen: net als vorig seizoen zijn de Kerkradenaren ook nu weer flink op de dool. De Kerkraadse club bivakkeert al het hele jaar in de onderste regionen. Werd vorig seizoen in de winterstop nog een compleet nieuw elftal ingevlogen, dit jaar hield men het met het aantrekken van Patrick Banggaard (Darmstadt), Donis Avdijaj (Schalke 04) en de clubloze Maecky Ngombo bij een paar gerichte versterkingen. Versterkingen afkomstig uit de hoed van Huub Stevens. Clubicoon Stevens, tijdens de play offs van vorig jaar binnengehaald om degradatie te ontlopen en daarna aangebleven als adviseur, heeft de deur van het Parkstad Limburg Stadion inmiddels alweer achter zich dichtgetrokken. Uit ontevredenheid, omdat er naar zijn mening met het gros van de door hem gegeven adviezen niets werd gedaan.  Wel heeft Roda JC als enige van de drie clubs met Robert Molenaar nog dezelfde trainer voor de groep staan als bij aanvang van het seizoen. Het  contract van de coach werd onlangs zelfs verlengd.

Het resterende programma: Vitesse (uit), PEC Zwolle (thuis), FC Groningen (uit), PSV (thuis), VVV-Venlo (uit) en ADO Den Haag (thuis).

18. FC Twente: 19 punten, doelsaldo -20

Eredivisiehistorie: FC Twente speelt – op één seizoen na –  haar hele bestaan, dus sinds 1965, al in de Eredivisie. De Tukkers werden in 2010 nog landskampioen met coach Steve Mc Laren en een uitblinkende Bryan Ruiz. Een jaar later won de club de KNVB-Beker en eindigde men nipt als tweede in de competitie. Dit maal met Michel Preud’homme aan het roer. Daarna ging het sportief en bestuurlijk snel bergafwaarts, met als tragisch dieptepunt het intrekken van de proflicentie door de KNVB in 2016. Vanwege wanbeleid door voorzitter Jaap Munsterman en vanwege misleiding (de affaire rond het Third Party Ownership met Doyen Sports). In hoger beroep werd de licentie en daarmee het eredivisieschap toen alsnog veilig gesteld.

View this post on Instagram

Marino Pusic ➡️ Make it happen captain!🔥

A post shared by FC Twente (@fctwente) on

Dit seizoen: de gebeurtenissen in 2016 lijken nu uitstel van executie te zijn geweest. FC Twente is namelijk twee jaar na dato opnieuw hard op weg naar de afgrond. Ondanks het feit dat de club de vierde begroting heeft van alle clubs in de Eredivisie, staat men momenteel helemaal onderaan. Het rommelt behoorlijk in Enschede. In 2018 wonnen de Tukkers nog geen enkele competitiewedstrijd en omdat trainer Gert Jan Verbeek onlangs op de keien werd gegooid, staat deze voetbaljaargang met Marino Pusic alweer de derde coach voor de spelersgroep. Technisch directeur Jan van Halst werd bovendien “weggepromoveerd” naar zijn oude functie van commercieel directeur. Paniekvoetbal dus. Men probeert te redden wat er te redden valt. Het team van FC Twente zit in een neerwaartse spiraal met slechts één overwinning uit de laatste achttien duels. Men hoopt dat interim Pusic kan zorgen voor een frisse wind en dat er in de slotfase van het seizoen wordt afgestapt van het defensieve voetbal dat het team onder Verbeek speelde. Creatieve spelers als Oussama Assaidi, de in de winterstop van PSV gehuurde Adam Maher of de Finse international Fredrik Jensen moeten nu opstaan en de Grolsch Veste weer laten juichen. Ondanks de malaise waarin de club verkeert, heeft Twente nog steeds een hondstrouwe aanhang en geven elke thuiswedstrijd meer dan 20.000 toeschouwers acte de présence.

Het resterende programma: VVV-Venlo (uit), Feyenoord (thuis), ADO Den Haag (uit),  PEC Zwolle (thuis), Vitesse (uit) en NAC Breda (thuis).