Het transferwerk van Jan van Halst bij FC Twente: hoe slecht was het nou eigenlijk?

De kritiek op FC Twentes commercieel- en voormalig ook technisch directeur Jan van Halst is onderhand een dagelijks onderwerp van gesprek geworden. Critici zijn van mening dat de geboren Utrechter in zijn functie als technisch directeur slecht werk geleverd heeft. Hij zou een FC Twente-onwaardige selectie hebben neergezet. Maar was zijn transferwerk wel zo slecht? Laten we er eens met een onpartijdig, statistisch oog naar kijken. 

Na het kampioenschap in 2010 is FC Twente financieel de afgrond ingedoken. Er werd té veel gegokt op verdere successen en daarvoor werd ook té veel geld geïnvesteerd. Het resultaat daarvan was dat de club miljoenen euro’s in de schuld stond. Voorzitter Joop Munsterman stapte in 2015 uit de club en liet een hoop anderen achter in de miserie.

Jan van Halst werd vervolgens vanaf het seizoen 2016/2017 aangenomen in een dubbelrol als commercieel- en technisch directeur. In zijn rol van technisch directeur was Van Halst uiteraard verantwoordelijk voor de transfers. De missie daarin was duidelijk: zoveel mogelijk winst in geld pakken, zonder kwaliteit in spelers in te leveren. Van Halst deed dat in zijn eerste jaar als volgt:

Aantal spelers Totale som in €
Transfers in 11  €           350.000
Transfers uit 9  €      14.500.000
Som +2  €    +14.150.000 

Met 2 door Van Halst binnengehaalde selectiespelers meer dan het jaar ervoor werd er ook meer dan 14 miljoen euro met transfers verdiend. Als tegenargument kan vervolgens gezegd worden: “Ja, maar Twente leverde daarmee ook heel veel kwaliteit in!”. Laten we ook dat eens bekijken. De marktwaarde van de FC Twente-spelers was in die seizoenen als volgt:

Aantal spelers Totale marktwaarde in € Gemiddelde marktwaarde in €
2015/2016 33  €           31.080.000  €           941.818
2016/2017 32  €           34.250.000  €        1.070.313

Zowel de totale marktwaarde als de gemiddelde marktwaarde van alle spelers nam tijdens de seizoenswisseling dus toe, terwijl er dus ondertussen ook de eerdergenoemde meer dan 14 miljoen euro transferwinst gemaakt werd. FC Twente eindigde dat seizoen als 7de. Let op: transfers tussen FC Twente en Jong FC Twente zijn hierbij niet meegerekend. Daarnaast is er ook een aantal spelers teruggekeerd naar hun club na een 2-jarige huurperiode van FC Twente, ook zij zijn niet meegerekend. Het aantal spelers kan daarom opvallend verschillen.

Het daaropvolgende seizoen dan, dit seizoen. We kijken eerst weer naar de transferwinst.

Aantal spelers Totale som in €
Transfers in 16  €            400.000
Transfers uit 9  €        4.100.000
Som +7  €      +3.700.000

Ook dit jaar werden er door Van Halst weer meer spelers aan de selectie toegevoegd dan er in het voorafgaande seizoen waren. Hij zorgde daarnaast ook weer voor een prima transferwinst. De marktwaardes dan: wat was de situatie dit seizoen? Let op: transfers tussen FC Twente en Jong FC Twente zijn hierbij niet meegerekend. Daarnaast is er ook een aantal spelers teruggekeerd naar hun club na een 2-jarige huurperiode van FC Twente, ook zij zijn niet meegerekend. Het aantal spelers kan daarom opvallend verschillen.

Aantal spelers Totale marktwaarde in € Gemiddelde marktwaarde in €
2016/2017 32  €         34.250.000  €            1.070.313
2017/2018 27  €         22.780.000  €               843.704

Dit seizoen daalden de totale- en gemiddelde marktwaarde dus wel degelijk. Er stond dus een, gebaseerd op marktwaarde, kwalitatief slechter elftal op het veld dan de 2 voorgaande seizoenen. FC Twente lijkt dan ook op de laatste plek te gaan eindigen en rechtstreeks te gaan degraderen naar de Jupiler League. Hoe stonden ze er dit seizoen echter voor tegenover de concurrentie? De nummers 14 t/m 18 van de Eredivisie gebaseerd op plaats:

Aantal spelers Totale marktwaarde in € Gemiddelde marktwaarde in €
Willem II 30  €     16.480.000  €    549.333
NAC 31  €     14.000.000  €    451.613
Roda JC 26  €     12.700.000  €    488.462
Sparta 29  €     14.200.000  €    489.655
FC Twente 27  €     22.780.000  €    843.704

De cijfers spreken voor zich: in vergelijking met de directe concurrentie had FC Twente, gebaseerd op marktwaarde, een veel betere selectie tot zijn beschikking. De teleurstellende 18de plaats lijkt Jan van Halst dus absoluut niet verweten te kunnen worden. Sterker nog: als we naar de gehele Eredivisie kijken komt FC Twente zelfs op een tiende plaats wat betreft zowel de totale- als de gemiddelde marktwaarde.

FC Twente heeft momenteel nog steeds een lening van 17 miljoen euro uitstaan bij de gemeente. Bij degradatie gaf algemeen directeur Erik Velderman aan dat FC Twente nog tenminste één jaar zal kunnen blijven bestaan. Het zou dus zomaar kunnen dat de club vanaf volgend jaar niet meer bestaat. Het is onvoorstelbaar in hoeveel schulden de club zich destijds gewerkt heeft. Zelfs met de grote transferwinsten van Jan van Halst kon de verdere neergang van de club dan ook niet voorkomen worden. FC Twente lijkt af te stevenen op zijn einde en de schuld daarvan wordt vaak in de schoenen van Jan van Halst geschoven. Zeer onterecht dus, zoals blijkt uit bovenstaande cijfers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Het transferwerk van Jan van Halst bij FC Twente: hoe slecht was het nou eigenlijk?”

 1. Beste Thijs,
  Ik kijk liever naar individuele spelers.
  -Toen het seizoen begon kwamen er drie rechtsbuitens en en was er al een.
  – Er werd een jonge Oostenrijkse spits aan getrokken die gelijk een contract voor 4 jaar kreeg!!! Heeft 1 wedstrijd gespeeld!
  – Een middenvelder die bekend stond als zeer blessuregevoelig kreeg een contact voor 3 jaar!!! Al bijna het hele seizoen geblesseerd!
  -Verder een linksbuiten die gehuurd werd maar het vorig seizoen al op zijn retour was.
  – In de winterstop nog een spits erbij (nummer 4) die al lang niet meer op het hoogste niveau had gespeeld en daarom gelijk de eerste wedstrijd langdurig geblesseerd is geraakt en dus nauwelijks nog gaat spelen.
  – De verdediging werd nauwelijks versterkt en bleek dus zeer kwetsbaar.
  Er is in kwantiteit gedacht en niet in kwaliteit! Waarom 13 spelers halen van minder niveau ipv maar 6 of 7 van een iets hoger niveau?
  MVG

  Like

  1. Hey Lennard,

   Prima dat je het op die manier wilt bekijken. Ik denk persoonlijk dat je uit de transfervrije vijver met het salarisbudget van FC Twente niet echt verschil hebt in kwaliteit, het is daarbij volgens mij enkel kijken naar individuele plus- en minpunten en hoe die aansluiten bij wat de club nodig heeft. Helaas noem je geen namen, ik kan er dus verder helaas ook niet echt veel mee.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s