Het seizoen 2017/2018 loopt langzamerhand op zijn einde, in veel Europese competities zijn de beslissingen al gevallen. De Nederlandse Jupiler League is reeds in de play-off promotie/degradatie-fase en kent de verrassende kampioen in Jong Ajax. Daardoor wist Fortuna Sittard, dat tweede eindigde, te promoveren, aangezien de beloftes van Ajax dit niet mogen. Net als vorig seizoen stelt DFVF het beste elftal samen van spelers wiens contract in de zomer aflopen, met in deze aflevering het tweede niveau van Nederland: de Jupiler League.

Keeper: Joris Delle (NEC Nijmegen)
Het vertrouwen van NEC-trainer Pepijn Lijnders in de Franse sluitpost is tot een nulpunt gezakt. De in Briey geboren doelman heeft van zijn coach te horen gekregen dat hij zijn plek in de play-offs kwijt is aan Marco van Duin. Als reactie gaf hij te kennen dat hij zich niet meer volledig kan motiveren, waardoor hij tot 31 mei disciplinair geschorst is door de Nijmeegse club. De 28-jarige keeper is voormalig jeugdinternational voor Les Blues en begon zijn profcarrière bij het Franse FC Metz. Delle, voor wie nog nooit een transfersom is betaald, kwam daarna nog uit voor OGC Nice, Cercle Brugge (op huurbasis) en RC Lens. In de zomer van 2016 kwam hij bij NEC terecht, waar hij in totaal 73 wedstrijden onder de lat stond. Bij de nummer 3 van de Jupiler League van dit jaar stond hij dit seizoen 35x onder lat, hield hij 10x de nul en kreeg hij slechts 40 doelpunten tegen. Ondanks zijn aflopende contract heeft Delle een clausule, waardoor hij volgend seizoen in principe nog voor de Nijmegenaren zou kunnen uitkomen.
Huidige marktwaarde: €800.000

Rechtsback: Alessandro Ciranni (MVV Maastricht)
De Belgisch-Italiaanse rechtervleugelverdediger speelde vorig seizoen al op huurbasis in het Bourgondische zuiden, waarna hij transfervrij deze zomer definitief de overstap naar Maastricht maakte. De in Genk geboren speler, waar veel Italiaanse roots te vinden is, speelde al sinds 2003 in de jeugd van de Genkse ploeg en heeft altijd de hoop gehad om voor ‘zijn’ KRC te kunnen debuteren. Helaas voor Ciranni is dit niet gebeurd, maar veranderde hij in een belangrijke speler voor MVV. Dit seizoen kwam hij tot nog toe 40x in actie voor de Sterrendragers, daar kunnen nog meer wedstrijden bijkomen aangezien MVV nog meedoet in de play-offs promotie/degradatie. In deze 40 wedstrijden maakte hij 4 goals en gaf hij als opkomende back 8 assists. Waar de toekomst van de 21-jarige speler ligt, is nog onduidelijk.
Huidige marktwaarde: €300.000

Centrale verdediger 1: Wojciech Golla (NEC Nijmegen)
Eenmalig Pools international Golla is een belangrijke basisspeler in het team van Lijnders. Op 20 januari 2014 maakte hij zijn debuut voor de Poolse nationale ploeg in een oefeninterland in en tegen Moldavië (0-1). De 26-jarige centrale verdediger speelt al sinds 2015 voor de Nijmegenaren en hoopt op een transfer naar een grotere club, net als zijn ‘maatje’ Dario Dumic vorig seizoen (FC Utrecht, red.). Golla speelde dit seizoen 34 wedstrijden, gaf 3 assists en wist 6 doelpunten te maken. In totaal kwam de Pool 104 wedstrijden in actie voor NEC en wist al zijn goals dit seizoen te maken. Voor zijn Nijmeegse jaren kwam hij in actie voor Lech Poznan en Pogon Szczecin, maar voor Lech Poznan wist hij nooit zijn debuut in het eerste elftal te maken. Afgelopen zomer was er concrete interesse in hem van sc Heerenveen, maar die deal is nooit tot stand gekomen.
Huidige marktwaarde: €800.000

Centrale verdediger 2: Jeroen Veldmate (FC Emmen)
De 29-jarige Groningse verdediger Jeroen Veldmate was een dragende kracht in de verdediging van het goede seizoen van FC Emmen. De zoon van Henk Veldmate (hoofdscout van Ajax) kwam dit seizoen 32x in actie voor het elftal van Dick Lukkien en zal het in de tweede ronde van de play-offs opnemen tegen NEC. Veldmate zal er alles aan doen om de droom van promotie met Emmen te verwezenlijken, iets dat de Drentenaren nog nooit gelukt is. In zijn eerste seizoen in Zuidoost-Drenthe wist hij 2 doelpunten te maken, nadat hij transfervrij was overgekomen van het Deense Viborg FF. Opgeleid in de jeugd van FC Groningen, wist hij nooit door te breken bij de Trots van het Noorden. Verder speelde hij op huurbasis bij Helmond Sport, alvorens de overstap te maken naar Sparta Rotterdam. Daarna kwam hij nog uit voor Heracles Almelo en het Deense avontuur van Viborg FF.
Huidige marktwaarde: €300.000

Linksback: Stefan Askovski (Fortuna Sittard)
Het was een ongekend goed seizoen van de Macedonische linkerflank-speler Stefan Askovski. De van nature linksback speelde dit seizoen als linksbuiten bij Fortuna Sittard en bloeide op die positie helemaal op. De publiekslieveling wist 12 doelpunten dit jaar te maken en maakte zichzelf onsterfelijk door in de derby tegen MVV zijn shirt uit te trekken en deze voor een vol MVV-uitvak omhoog te houden à la Lionel Messi. De drievoudig Macedonisch international heeft al een waslijst aan clubs versleten, voornamelijk gelegen in Servië. De 26-jarige speler doorliep de jeugd van FK Vardar Skopje, waarna hij uitkwam voor Teleoptik Zemun, Partizan Belgrado, Donji Srem, Napredak (allen Servië), Strömsgodset (Noorwegen), Shkendija (Macedonië), Novi Pazar (Servië), Kayseri Erciyesspor (Turkije), Fortuna Sittard en Gornik Leczna (Polen). Met Partizan Belgrado werd hij in 2012/2013 landskampioen van Servië. Met zijn drive, internationale ervaring en relatief nog jonge leeftijd is hij zeker wel een aanwinst voor een lagere Eredivisie-club.
Huidige marktwaarde: €300.000

Middenvelder 1: Gregor Breinburg (NEC Nijmegen)
Met een beetje geluk had Breinburg dit seizoen niet in de Jupiler League gespeeld. Vorig seizoen, het laatste jaar van NEC in de Eredivisie, werd hij gelinkt aan het Amerikaanse LA Galaxy. De 26-jarige Arnhemmer had daar oren naar, maar tot een overgang kwam het nooit. Desalniettemin verzaakte de reserve-aanvoerder nooit en kwam dit seizoen al 38x in actie. Daarin wist hij slechts 1 doelpunt te maken, maar gaf hij wel 8x de beslissende pass. De centrale middenvelder, die ook als defensieve middenvelder uit de voeten kan, speelt al 4 seizoenen voor NEC. Daarvoor kwam hij alleen uit voor De Graafschap en wist hij in totaal al 142x uit te komen voor de Nijmegenaren. Afgelopen zomer kon hij naar alle waarschijnlijkheid ook de overstap maken naar Brabant. Willem II en NAC Breda brachten een bod uit, maar deze werd door NEC afgekeurd. Breinburg kwam in ook al 5x uit als international voor Aruba.
Huidige marktwaarde: €1.000.000

Middenvelder 2: Marcel Ritzmaier (Jong PSV)
De carrière van de Oostenrijker Marcel Ritzmaier is op z’n minst wisselvallig te noemen. De voormalig jeugdinternational, inmiddels 25-jaar, leek een belofte te zijn bij PSV, maar wist deze nooit waar te maken. In de huidige voetbaleconomie is hij een speelbal geworden, dat resulteerde van de ene naar de andere verhuurbeurt. Zo kwam hij als ‘PSV’er’ al op huurbasis uit voor SC Cambuur, NEC en Go Ahead Eagles toen alle drie de clubs nog in de Eredivisie speelden. Dit seizoen werd hij definitief teruggezet naar Jong PSV en mag hij zo goed als vertrekken bij de Eindhovenaren.
Huidige marktwaarde: €600.000

Middenvelder 3: Mark Diemers (De Graafschap)
De 24-jarige Leeuwarder was de dragende kracht voor de Superboeren dit seizoen. In 38 wedstrijden wist hij 11 doelpunten te scoren en 12 assists te geven. Daarmee is de centrale middenvelder zeer succesvol en loodste hij met zijn verdiensten de ploeg van Henk De Jong naar een play-off plek. Diemers kwam twee seizoenen geleden transfervrij over van FC Utrecht en speelde daarvoor nog bij SC Cambuur. Gezien zijn leeftijd, onverzettelijkheid en wil om te scoren, is hij zeker een aanwinst voor menig Eredivisie-ploeg. Inmiddels hebben afgelopen week NAC Breda, Willem II en Fortuna Sittard via de ‘geruchtenmolen’ hun interesse getoond, waardoor de middenvelder zo goed als zeker volgend seizoen in de Eredivisie zal gaan uitkomen.
Huidige marktwaarde: €350.000

Rechtsbuiten: Arsenio Valpoort (Almere City FC)
Valpoort schoot het seizoen uit de startblokken en wist na acht speelrondes al zeven keer het net te vinden. De Amsterdammer, die 4x jeugdinternational van Nederland is, wist uiteindelijk 17 doelpunten in 37 wedstrijden te maken. Daardoor is hij onderdeel van het succesvolle seizoen van de enige profclub uit Flevoland. Het sprookje van Almere lijkt nog niet over, aangezien zij hun eerste wedstrijd in de play-offs met 1-3 van MVV wisten te winnen. De veelzijdige Valpoort, die ook als centrumspits en linksbuiten uit de voeten kwam, heeft al een aantal clubs achter zijn naam staan voor een 25-jarige: sc Heerenveen, PEC Zwolle, Ferencváros (Hongarije), RKC Waalwijk en Beitar Jeruzalem (Israël). Of hij het niveau van de Eredivisie aankan, dat is nog de vraag, maar hij zou zeker wel in de top van de Jupiler League kunnen meedraaien.
Huidige marktwaarde: €300.000

Centrumspits: Mart Lieder (FC Eindhoven)
Mart Lieder was dit seizoen een fenomeen. De 28-jarige spits wist in 33 wedstrijden maar liefst 31x het net te vinden en is daarmee de topscorer van de Jupiler League. Dat allemaal terwijl hij voor de nummer 12 FC Eindhoven uitkwam, dat in totaal 61 doelpunten wist te scoren, daarmee heeft Lieder bijna de helft van de productie op zijn naam staan. Lieder steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag de stap hogerop wilt maken en zijn wens lijkt dan ook in vervulling te komen. Menig Eredivisie-team wilt hem graag contracteren en ook vanuit het buitenland is er de nodige interesse. Lieder kwam in het verleden uit voor Vitesse, RKC Waalwijk, FC Dordrecht en FC Aarau (Zwitserland).
Huidige marktwaarde: €350.000

Linksbuiten: Steeven Langil (NEC Nijmegen)
De 30-jarige Langil is een voetbalnomaad. De 11-voudig international van Martinique, een eiland en Frans overzees departement in de Caribische Zee, is een baken van ervaring. In het verleden kwam hij uit voor Nimes Olympique, AJ Auxerre, SM Caen, Valenciennes FC, CS Sedan, EA Guingamp (allen Frankrijk), Royal Excel Moeskroen, Waasland-Beveren en Legia Warschau (Polen). Eind september kwam hij in de stad aan de Waal aanwaaien en wist in totaal 29x zijn opwachting te maken. In deze wedstrijden scoorde hij 5 goals en gaf hij 6 assists. Waar zijn toekomst ligt, is nog onbekend. Wel zal hij de nodige ervaring meebrengen, maar zal zeer waarschijnlijk tekort komen voor ploegen op het hoogste niveau.
Huidige marktwaarde: €500.000

Wisselspelers:
1. Miguel Santos (Doelman/Fortuna Sittard)
2. Xavier Mous (Doelman/FC Oss)
3. Xandro Schenk (Verdediger/Go Ahead Eagles)
4. Michael Heinloth (Verdediger/NEC Nijmegen)
5. Matthew Steenvoorden (Verdediger/SC Cambuur)
6. Janio Bikel (Middenvelder/NEC Nijmegen)
7. Youri Loen (Middenvelder/FC Emmen)
8. Youssef El Jebli (Middenvelder/De Graafschap)
9. Dries Saddiki (Middenvelder/Fortuna Sittard)
10. Mohamed Rayhi (Aanvaller/NEC Nijmegen)
11. Djibril Dianessy (Aanvaller/Fortuna Sittard)
12. Melvin Platje (Aanvaller/Telstar)
13. Xander Houtkoop (Aanvaller/SC Cambuur)

Advertentie